Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Važnost svjetski poznatih i slavnih osoba za promociju Hrvatske

Autor: Hina (H)

14.08.2013. 22:00
Važnost svjetski poznatih i slavnih osoba za promociju Hrvatske

Foto: Zvonko KUCELIN



Hrvatsku i ove godine posjećuju svjetski poznate i slavne osobe, od glazbenika, ‘filmaša’, biznismena i sportaša do raznih drugih ‘celebrityja’, a bilo da dolaze privatno ili radno, javno ili tajno, njihove ‘korake’ uvijek prate mediji zbog zainteresirane javnosti čime se skreće i pažnja na pojedinu zemlju kao turističku destinaciju te zasigurno pridonosi njenoj promociji i atraktivnosti.
Dolasci poznatih i slavnih osoba na odmor ili zbog posla u Hrvatsku i na Jadran nisu novost ovog doba, dolazili su i prije, ali primjetno je da zadnjih godina sve češće dolaze i privatno, turistički, na kraći ili duži odmor, a ne samo na poziv iz Hrvatske.
To znači i da takve osobe svoj boravak u Hrvatskoj i plaćaju, najčešće u najboljim i najskupljim hotelima, ili s druge strane trošeći u marinama i manjim, autohtonim restoranima po otočnim uvalama s obzirom da ih dosta na Jadran dolazi vlastitim, iznajmljenim ili jahtama prijatelja.
Često takve osobe, ovisno o ‘jačini’ slave i trenutne popularnosti, ne žele veliki pa ni ikakav publicitet, za neke od njih se ni ne zna da su u Hrvatskoj ili se to tek naknadno dozna, a za razliku od izbjegavanja medija neki od njih se ipak nastoje družiti s lokalnim stanovništvom želeći i na taj način više doznati o zemlji u kojoj provode cijeli ili djelomični odmor.
No, ma kako se javno pojavljivali, otkrivali ili skrivali, ipak se za njih i njihov boravak u Hrvatskoj čuje i to puno dalje od hrvatskih okvira, posebno putem internetskih portala i društvenih mreža na kojima imaju profile i nerijetko sami ili njihovi prijatelji fotografijama, video snimcima ili ‘postovima’ otkrivaju gdje su i što rade.
Upravo takve objave direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić smatra neprocjenjivom i besplatnom reklamom za Hrvatsku i njen turizam jer dosežu do velikog broja čitatelja/gledatelja u svijetu.
To nadograđuje i službene promotivne aktivnosti u čemu Matešić važnim ističe brojne i sve pohvalnije strane medijske objave i reportaže o Hrvatskoj koje zasigurno dopiru i do takvih osoba pa stoga i suradnju s medijima drži jednim od najvažnijih i najboljih promotivnih kanala HTZ-a.
I iz Ministarstva turizma dolazak poznatih osoba i njihovo zadovoljstvo viđenim i doživljenim u Hrvatskoj smatraju izvrsnom promocijom zemlje u svijetu, posebno kroz objave na društvenim mrežama koje imaju vrlo veliku vrijednost i utjecaj na imidž zemlje.
I Zadar posjećuju zvijezde, među kojima je drugi put ove godine na koncertu, ali i privatno s obitelji bio glazbenik Carlos Santana, kao i jedan od najpopularnijih njemačkih glumaca Stephen Luca te modni kreator Giorgio Armani i glumica Gwyneth Paltrow (uplovili jahtom i otišli na aerodrom). Redovito dolaze i Karolina od Monaka i njen brat princ Albert, a slijedom sve veće popularnosti u Francuskoj u Zadar sve češće dolaze i poznati glumci iz te zemlje.