Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nema izbora, cijene idu gore

15.08.2017. 15:12
Nema izbora, cijene idu gore


 Suša i tropske temperature koje su ovog ljeta harale Hrvatskom napravile su veliku štetu na poljoprivrednim usjevima. Sušna razdoblja bila su dugotrajna što je uzelo svoj danak, ponajviše na sezonskom voću i povrću, ali i otpornijim kulturama. Poštene kiše u Dalmaciji nije bilo gotovo cijelog ljeta, a povremeni prolazni pljuskovi bili su nedostatni kako bi se žedna zemlja napila.


Kapula 10 kuna
I uz obilato zalijevanje, poljoprivrednicima su stradale gotovo sve kulture, voće, povrće, a vinogradari i maslinari očekuju urode manje i za 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Prijeti li nam zbog toga povećanje cijena hrane?
Samo đir po gradskoj Tržnici i sve je jasno. Cijene, iako još uvijek nisu visoke, osjetno su povećane u odnosu na prije mjesec i pol dana. Možda je tome doprinijela i turistička sezona, ali ipak, ponuda je nešto slabija. Rajčice po 10 kuna u kolovozu kada im cijena zbog skore zimnice pada, krastavci također, breskve i nektarine male, ali domaće, također od 10 do 15 kuna, grožđe 20, blitva 15, salata 20 kuna, a kapula 10 kuna…
– Propalo je nešto povrća. Ipak, dosta smo zalijevali pa je nešto i opstalo, ali unatoč tome nismo povećali cijene, rekla je prodavačica na zadarskoj tržnici.
Na štandu pokraj, gospođa iz Prkosa prodaje domaće mahune, blitvu, grožđe, smokve, breskve. Kaže, suša i visoke temperture ostavili su ih u nemilosti pa se čak i list smokve počeo sušiti.
– Suša je dosta uništila. Evo, breskve su ove godine nešto manje rodile, grožđe je stradalo, ma sve…, nabrojila je gospođa, dodavši kako nema namjeru povećavati cijene jer je kupovna moć građana slaba.
OPG-u Jakoliš koji uzgaja ekološko voće i povrće ovo sušno razdoblje nanijelo je velike štete. Marica, vlasnica OPG-a, ističe, kako u Biloj Vlaki, gdje imaju proizvodnju poštene kiše nije bilo od početka godine.
– Propao nam je rani krumpir, kapula, imat ćemo manji urod mrkve, cikle, vinograd se suši, masline isto, kao i dinje i lubenice, i to uz pusto zalijevanje. Ne možemo naliti koliko je zemlja suha, priča Marica.
Teško joj je, navodi, razmišljati o mogućem povećanju cijena, ali boji se kako neće imati izbora, jer kaže, tko zna što će još propasti.


Spasonosno navodnjavanje
Rade Bobanović iz PZ Maslina i vino također priznaje kako će šteta biti, ali još uvijek ne zna kolike su.
– Urod će na maslinama biti manji, a očekivali smo bolji nego prošle godine. Situacija nije da padamo u nesvjest, ali suša i visoke temperature učinile su svoje i imamo šteta, kazao je Bobanović.
Ipak, oni koji su postavili navodnjavanje na svojim površinama nisu pretrpjeli značajnije štete. Jedna od njih je Jagoda Matak, iz OPG Matak iz Krneze koja navodi kako imaju navodnjavanje kap na kap i orošavanje pa većih šteta na povrću i voću nije bilo.
– Ipak, osjete se posljedice na lubenicama, a voće i povrće beremo nešto ranije. Kakvo je stanje s maslinama još ne znamo, nismo stigli provjeriti jer posla ima puno, tvrdi Jagoda.
Kada je riječ o mogućem povećanju cijena, Jagoda Matak kaže kako cijene najviše diktira tržište.
A vinogradari su već krenuli u berbu. Štete na vinovoj lozi su zamjetne, urod smanjen za minimalno 30 posto što će utjecati na kvalitetu vina, ali i njegovu cijenu.
Zbog velikih šteta poljoprivrednici bi da Županija proglasi elementarnu nepogodu i žive u nadi kako će jednim dijelom pokriti troškove proizvodnje. No, njihov uložen trud i rad nitko im neće moći platiti.