Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Poruka mladima da ustraju na pravom putu

Autor: Marija Ćurko

14.09.2008. 22:00
Poruka mladima da ustraju na pravom putu

Foto: Filip BRALA



Dragi mladi, sada živite u razdoblju koje se isplati ispuniti vrijednostima, nečim za što vrijedi živjeti, žrtvovati se, kazao je nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa
Misno slavlje u povodu početka nove školske godine 2008./2009. u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa te tom prigodom pozvao učenike na otvorenost vrednotama Božjim na njihovom putu ususret svijetu u ispunjavanju zadaća koje ih čekaju u ovoj godini.
Misno pjevanje animirali su zborovi mladih zadarskih župa pod vodstvom don Zdenka Dundovića i Ivice Kera iz Bibinja, koji će biti jezgra nadbiskupijskog zbora mladih na susretu Hrvatske katoličke mladeži u Zadru 2010. godine. Euharistiji su uz brojne učenike nazočili ravnatelji škola, profesori, vjeroučitelji i djelatnici prosvjetnih ustanova. U uvodnoj riječi mons. Prenđa kazao je učenicima da su svećenici tu radi njih kako bi im pomogli u njihovom zajedničkom hodu i nastojanjima na putu izgradnje lika čovjeka i kršćanina što su po svojoj vjeri, kulturi i pripadnosti Crkvi u hrvatskom narodu.
– Apostol Pavao u čitanju koje smo čuli potiče svoje Korinćane da se ne bave sporednim stvarima u životu te ne zaborave ono bitno kamo idu. Kako ne primijeniti ovu riječ za trenutak početka školske godine? Apostol nam poručuje: “Tako trčite da dobijete”. To se odnosi na vaše zalaganje u učenju. Dragi mladi, sada živite u razdoblju koje se isplati ispuniti vrijednostima, nečim za što vrijedi živjeti, žrtvovati se. Zato je važno razmišljati upravo u onom duhu što treba činiti, na što se usmjeriti, kaže nadbiskup zadarski dodajući kako svećenici i profesori svojim primjerom i podrškom stoje uz one koji se školuju kako bi uspješno usvajali znanje i ono što Krist daje, a to je mudrost života koju oplemenjuje vjera.
– Krist u evanđelju govori o onima koji daju i onima koji primaju, a može dati samo onaj koji daje svjetlo i ljubav, kao vrednote koje oplemenjuju. Ovdje je jako važno pouzdanje da Bog djeluje u nama i povjerenje da ono što primate od nas je ono što vrijedi, što će vas obogatiti, oplemeniti i ohrabriti u vašem napredovanju. Bog će vas voditi u vašem hodu vjere i učenja. Želim da mi svećenici budemo oni koji će, kako kaže apostol Pavao, vama darivati sve što mogu kako bi postali istinski ljudi i pravi vjernici kršćani. Kad se to ostvaruje onda se može reći da čovjek istinski napreduje, poručio je sudionicima svete mise mons. Prenđa.
– U proljeće 2010. godine u zadnjem vikendu travnja Zadar će biti domaćin susreta Hrvatske katoličke mladeži. Stoga je nadbiskup proglasio školsku godinu 2008./2009. Godinom mladih pog geslom “Učitelju, gdje stanuješ”, a započinje 23. studenog pred blagdan Sv. Krševana, koji će biti suzaštitnik mladih u našoj nadbiskupiji. Tako da će se ove dvije godine Crkva, svećenici i vjeroučitelji na poseban način posvetiti vama mladima. Crkva time pokazuje ljubav za vas. Želim da ovaj susret u Zadru bude dobar i nezaboravan uz vaše sudjelovanje. Prije svega, Crkva tako može biti svjetlo i Majka u kojoj ćete vi mladi moći ići naprijed, rekao je na kraju misnog slavlja katedralni župnik mons. Ivan Mustać.