Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uzgoj ribe odobren do 2026. godine

Autor: Ivan Stagličić

14.09.2008. 22:00
Uzgoj ribe odobren do 2026. godine


Ribogojilište u Ravskome kanalu izazvalo je u više navrata nezadovoljstvo mještana otoka Rave koje je kulminiralo ovoga proljeća, kad je Ravu posjetilo i županijsko izaslanstvo predvođeno županom Stipom Zrilićem te oba zamjenika župana i nizom drugih visokih dužnosnika Županije
Županijsko poglavarstvo Zadarske županije je na svojoj nedavnoj sejdnici donijelo Odluku o dodjeli koncesije na pomorskom dobru za uzgoj bijele morske ribe kapaciteta 580 tona, tvrtki Dalmar iz Pakoštana. Riječ je o ribogojilištu koje se nalazi u području Ravskoga kanala uz uvalu Lučica. Koncesija je dodijeljena na rok do 1. svibnja 2026. godine, a tvrtka dalmar će za nju plaćati 252.311 kuna godišnje kao i 0,30 posto od ukupnog godišnjeg prihoda koje ostvari na navedenom pomorskom dobru.
Ribogojilište u Ravskome kanalu izazvalo je u više navrata nezadovoljstvo mještana otoka Rave koje je kulminiralo ovoga proljeća, kad je Ravu posjetilo i županijsko izaslanstvo predvođeno županom Stipom Zrilićem te oba zamjenika župana i nizom drugih visokih dužnosnika Županije koji su željeli izvidjeti stanje na licu mjesta. Mještani Rave u više su navrata upozoravali da Dalmarovo ribogojilište ometa razvitak turizma na Ravi i šteti osjetljivom ekosustavu Ravskoga kanala. Posebice je bilo nezadovoljstvo traženjem Dalmara da se kapacitet koncesije poveća s dotadašnjih pedeset na tisuću tona, pogotovo što su se na ribogojilištu bnili počeli postavljati novi kavezi za uzgoj iako koncesija još nije bila dodijeljena. Tom prigodom je župan Zrilić kazao u izjavi za medije da će se u slučaju ribogojilišta u Ravskome kanalu morati pronaći rješenje koje će zadovoljiti obje strane, jer se ne želi ometati razvoj marikulture ali ni provoditi projekte koji su protiv volje lokalnog pučanstva na dotičnom području.
O svemu tome bilo je govora i na sjednici Županijskoga poglavarstva 2. srpnja kad je i raspisan natječaj za koncesiju. Tom je prigodom predsjednik Stručnog tijela za ocjenu koncesija na pomorskom dobru, zamjenik župana, dr. sc. Đani Bunja kazao i sljedeće:
– Bila je zatražena količina od tisuću tona, međutim, studijom je utvrđeno da ovaj prostor može ukupno podnijeti 630 tona, a s obzirom da je već 50 tona iskorišteno onda se rješilo tako da se ide na 580 tona. Također valja naglasiti da ovaj prostor neće biti cijelo vrijeme u cijelosti iskorišten. Možete vidjeti na presliku topografske karte da ovdje postoje tri dijela i uvijek će jedan od ta tri dijela biti slobodan. Periodično će se mijenjati tako da se i na taj način maksimalno vodi računa o zaštiti okoliša, kazao je tad dr. Bunja.
U «Nalazu i mišljenju « od 1. rujna ove godine koje je izradilo Stručno tijelo za ocjenu koncesija na pomorskom dobru, navodi se mišljenje da Delmarova ponuda odgovara svim posebnim propisima, gospodarskom značaju pomorskog dobra i uvjetima iz javnog prikupljanja ponuda, da je usklađena s gospodarskom strategijom, politikom gospodarskog razvitka i strategijom zaštite okoliša Republike Hrvatske i Županije te da ne umanjuje, ometa ili onemogućuje upotebu ili korištenje tog odnosno susjednih dijelova pomorskog dobra prema njihovoj namjeni. Kako je natječaj za kocesiju pristigla samo Delmarov ponuda, Poglavarstvo je odnijelo odluku da se ona i dodijeli.


Mavar: Ne mislimo ništa poduzeti
Mi smo svoje rekli i ne možemo više tu ništa učiniti, jer su na kraju o svemu odlučili Saljani. Ne mislimo poduzimati više nikakve akcije. Iz Županije su obećali da će se vršiti pojačani nadzor kako se provodi zaštita okoliša i da će Ravljani imati prednost pri zapošljavanju, kazao nam je predjsednik Mjesnog Odbora Vela Rava, Mate Mavar.