Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Optuženi Šopić ostao pri iskazu kakav je dao u sudnici

Autor: Suzana Bandić

14.09.2009. 22:00
Optuženi Šopić ostao pri iskazu kakav je dao u sudnici

Foto: Vedran SITNICA



Iako se u optužnici navodi kako su u nesretnog Ćustića ispaljena dva metka, sudski vještak za balistiku Rade Stojadinović potvrdio je kako je riječ o samo jednom metku koji ga je pogodio direktno u čelo
Na mjestu stravičnog ubojstva, u Korlatu pokraj Benkovca, jučer je Sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Boris Babić, a pod vodstvom vještaka za balistiku Rade Stojadinovića, provelo djelomičnu rekonstrukciju temeljenu na iskazu Elvisa Šopića (22), optuženog za ubojstvo taksista Igora Ćustića (30) u siječnju prošle godine.
Kako saznajemo, Šopić je i jučer tijekom rekonstrukcije pred Sudskim vijećem ostao pri iskazu identičnom onom koji je iznoseći svoju obranu ispričao na posljednjoj raspravi.
On je, podsjetimo, kazao kako je njegova kubura, a koju je kobnog dana nosio pod jaknom, opalila sasvim slučajno dok su se on i pokojni Ćustić prepirali i naguravali. Svemu je, prema njegovoj priči, prethodio verbalni sukob na nacionalnoj osnovi, nakon što je on pokojnom Ćustiću ispričao kako je neko vrijeme živio kod udomitelja u Srbiji. Ćustić mu je napipao kuburu pod jaknom te mu je pokušao istrgnuti iz ruku, pri čemu je došlo do samoopaljenja puške, tvrdio je Šopić i jučer pokazujući na mjestu stravičnog događaja Sudskom vijeću točne položaje u kojima su se u tom trenutku nalazili on i pokojni taksist.
Balističar Stojadinović kratko je komentirao jučerašnju rekonstrukciju ubojstva 30-godišnjeg taksista napominjući pri tom kako je realno ipak moguće da je Šopić, koji je u potpunosti suglasan tijekom cijelog postupka, govorio istinu. Potvrdio je kako je nesretnog taksista metak pogodio direktno u čelo te konkretizirao kako je riječ o jednom ispaljenom metku koji je ušao kroz čeonu kost, a izašao na zatiljku glave.
Balističar se na upit novinara osvrnuo i na optužnicu u kojoj se navode dva ispaljena metka pojašnjavajući kako tu nije riječ nestručnosti ljudi koji su radili na tom slučaju, već da je pogreška nastala uslijed okolnosti i stanja u kojemu je zatečen pokojnik.
– Tijelo je izgorjelo u potpunosti pa je stoga bilo nedoumica oko rana. No, kasniji obdukcijski nalaz govori ipak o jednom metku. Međutim, mišljenja sam kako je ipak još uvijek rano za donošenje bilo kakvih zaključaka. Ja sam danas dobio pušku kojom je djelo počinjeno i kompletan spis na vještačenje, rekao je Stojadinović i dodao kako će za desetak dana izraditi nalaz i mišljenje te ih dostaviti sudu.
– Današnja rekonstrukcija ubojstva na mjestu događaja naložena je kako bi se provjerio iskaz optuženog Šopića.
Pozicija tijela i puške u trenutku ispaljivanja odlučujući su nam elementi za donošenje sudske odluke, pa smo taj dio rekonstruirali na licu mjesta, naglasio je nakon rekonstrukcije sudac Boris Babić dodavši još kako će konačnu riječ kada je o rekonstrukciji riječ imati balističar.
Po završetku rekonstrukcije i Šopićev je odvjetnik Smiljan Bakočević potvrdio kako je njegov klijent ostao pri svom prvotnom iskazu koji je iznio u sudnici te da sama jučerašnja rekonstrukcija nije donijela ništa novoga.
Suđenje Šopiću, kako saznajemo, nastavit će se odmah nakon što sud zaprimi mišljenje vještaka balističara.