Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grad Zadar neće uvesti prirez

14.09.2010. 22:00
Grad Zadar neće uvesti prirez


Gradonačelnik Vrančić kaže da Grad Zadar ni izbliza nije zadužen do 20 posto svojih prihoda koliko mu dozvoljava zakon. Pa ipak, svaka će se kuna nekoliko puta prevrnuti uz gradonačelnikovo obećanje da Grad Zadar neće uvesti prirez
Rebalans gradskog proračuna obilježio je jučer 14. sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra. Kao što je otprije poznato, radi se o smanjenju od oko 47 milijuna kuna, što je 10 posto manje od plana. U konačnici proračun Grada Zadra iznosi manje od 409 milijuna kuna.
Rebalans je povukao niz točaka dnevnog reda u kojima su gradski vijećnici diskutirali o izmjenama gradskih programa, od onih komunalnih, poljoprivrednih, školskih i predškolskih, preko socijale, zdravstva, sporta i kulture.
Vladajuća koalicija zajedničkog je stajališta da se pored smanjenja sredstava, Grad nije odrekao niti investicija, a niti strateških aktivnosti koje pokrivaju gradski resori. Tako za pročelnika za infrastrukturu Juru Zekanovića, redovno održavanje komunalne infrastrukture ne dolazi u pitanje, ali Željko Mikin iz SDP kaže da ne vjeruje da se smanjenje od 10 milijuna neće odraziti na uređenje javnih, posebice zelenih površina koje su do sada uredno održavane.
Veliki projekti u školstvu i predškolstvu neće doći u pitanje
Izlasku iz aktualne besparice mogla bi doprinijeti i gradska komunalna poduzeća. Prema mišljenju Mikina, trebalo bi razmisliti o spajanju Vodovoda i Odvodnje, a uređenje grada za blagdane bi trebalo preuzeti jedno od gradskih poduzeća. Niti jedan veliki projekt u školstvu i predškolstvu, kaže kaže gradski pročelnik Joso Nekić, neće doći u pitanje. Jedino se smanjuju sredstva za opremanje osnovne škole na Bilom brigu gdje je ministarstvo obećalo svoju pomoć. Međutim, na 5,8 milijuna kuna se povećavaju sredstva za sufinanciranje dječjih vrtića, pa Nekić kaže da u Gradu Zadru, upisanost predškolaca u dječje vrtiće nije 300 neupisanih, nego realno iznosi nula.
Tri milijuna smanjenih sredstava za socijalu i zdravstvo, kaže pročelnik Mario Pešut, neće bitno utjecati na programe. Uz to što su “čupkane” druge proračunske stavke ovog resora, najveća pojedinačna smanjenja odnose se na Centar Mocire, oko 600.000 kuna i na potpore za novorođenčad, 200.000 kuna. Pešut je dodao da se trenutačno odustaje od preseljenja azila za životinje sa Žmirića u granično područje s Općinom Poličnik. Sabina Glasovac iz SDP-a se nije složila s njegovim programom. Osobito ne s Pešutovim optimizmom jer je u prvih pet mjeseci za potpore, Zračnoj luci Zadar, Liburniji i Odvodnji izdvojeno 15 milijuna kuna, a za dječje vrtiće svega milijun. Glasovac je dodala da se za sport izdvaja 19,5 milijuna kuna, što je više nego za socijalu, zdravstvo i kulturu zajedno. Replicirao joj je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić koji je rekao da se za socijalu i zdravstvo izdvaja 30, a za sport i kulturu po 20 milijuna kuna i to u ovakvom, rebalansiranom proračunu.
– Međutim, ovih dana mi se obraćaju s molbama za dodjeljivanje izvanproračunskih potpora, primjerice, za izdavanjem knjige ili organizaciju nekih drugih manifestacija. Ne mogu shvatiti kada im kažem da nemam niti tih 5.000 kuna jer kada se nema, nema se, rekao je gradonačelnik osvrćući se na smanjivanje, primjerice, naknada za rodilje koje u ovim trenucima, po zadarskom gradonačelniku, unatoč smanjenu, izgledaju visoke.
Katić prozvan jer je potrošio malo
No, oporba je prozvala vlast i zbog malog utroška sredstava. Prozivke je trpio pročelnik za poljoprivredu i otoke Ivica Katić, koji je u prvom polugodištu potrošio samo 60.000 kuna. Omerka Šarić Frantin iz SDP-a je ustanovila da je to primjer političke trgovine i nepotrebnog gradskog resora koji je mogao potpasti pod resor gospodarstva. Na drugu stranu, u tom istom resoru, žale se oporbeni vjećnici, najveća stavka nije ona koja se odnosi na industriju ili neku drugu granu gospodarstva, nego na Javnu vatrogasnu postaju Zadar.
Generalno, oporba je izrazila svoju bojaznost da će se do kraja godine, minus u gradskoj blagajni popeti i više 100 milijuna kuna. Ipak, oporba nije za namjeru gradskih otaca da dio naplate duga, u dogovoru s bankama prepuste specijaliziranim kućama ili samom dogovoru između banaka i dužnika. Oporba, posebice, nije za najavljeni ulazak u minus na gradskom računu jer to, po Šimi Vuleliji iz SDP-a za sobom povlači dogovor s bankama o revolving kreditu i kamati. Bilo kao bilo, unatoč besparici, gradonačelnik Vrančić kaže da Grad Zadar ni izbliza nije zadužen do 20 posto svojih prihoda koliko mu dozvoljava zakon. Pa ipak, svaka će se kuna nekoliko puta prevrnuti uz gradonačelnikovo obećanje da Grad Zadar neće uvesti prirez. Štoviše, realizacija samo jedne od najavljenih investicija do kraja godine, značila bi anuliranje manjka od predviđenih prihoda od kumunalnog doprinosa, koji je zbog stagnacije tržišta nekretninama, najviše podbacio u dohodovnoj strani gradskog proračuna.
 


Urbanističkim planom predviđeno izmiještanje željezničke pruge iz Bibinja


Vijećnici su na jučerašnjoj sjednici usvojili i dva Urbanistička plana uređenja. Željko Predovan, gradski vijećnik, ali i autor UPU-a Gaženice Zadar objasnio je vijećnicima da je ovim planom predviđeno izmiještanje željezničke pruge iz Bibinja. Pruga će ići trasom preko nekadašnjih vojnih spremnika za gorivo, kroz tunel te će izlaziti iznad Sukošana. Predviđeno je i znatno nasipavanje područja gdje bi se trebao smjestiti terminal za tekuće terete. Postojeći kolodvor ispred Sojare bi se znatno povećao, a u dodiru s trajektnim terminalom, izgradio bi se kontejnerski terminal.
Arhitekt Pavle Marušić obrazlagao je UPU Ričine, jedini veći prazni prostor na Putu Kotlara površine svega jedan hektar. Prostor je predviđen za stambenu izgradnju, ali ne prevelikih zgrada već objekta koji bi se uklopio u postojeću individualnu izgradnju. Također, obuhvatom UPU Ričine postojeće slijepe ulice, poput Drniške, bi se otvorile kako bi cijeli obuhvat bio dostupan s više strana.