Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Model transformiranog životnog stila

14.09.2010. 22:00
Model transformiranog životnog stila


U organizaciji Hrvatskog sociološkog društva-podružnica Zadar i Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak je na Odjelu za sociologiju upriličeno predavanje dr. sc. Tanie Lewis sa Sveučilišta La Trobe u Australiji. Predavanje pod nazivom “Moral makeovers: lifestyle TV, popular pedagogy and the good citizen” održano je na engleskom jeziku, no unatoč tome posjećenost je bila odlična.
Samo predavanje rađeno je po knjizi predavačice pod nazivom “Smart Living: Lifestyle Media and Popular Expertise”, a tematika se bavi brojnim televizijskim showovima koji nam pod krinkom zabave diktiraju način življenja. Tijekom izlaganja dr. Lewis govorila je o različitim teorijskim pristupima za objašnjavanje i istraživanje modela “lifestyle” televizijskih programa koji se bave preuređenjem domova ljudi, ali i samih njihovih tijela.
– Kroz bezbrižno fokusiranje televizijskih showova na hranu, uređenje doma, zdravlje, međuljudske odnose, osobni stil i dotjerivanje showovi koji se bave životnim stilom i slični mediji zabrinjavajući su jer poučavaju gledatelje kako da promijene svoj životni stil, rekla je tijekom predavanja Lewis. Zahvaljujući povećanju ovakvih showova stvorena je vojska životnih trenera, savjetnika i gurua stila koji stvaraju model transformiranog životnog stila. Kroz svoju usredotočenost na životni stil promiču određene forme normativnog građanstva.
U svom predavanju dr. Lewis poslužila se primjerima brojnih televizijskih showova od kojih su se neki prikazivali i kod nas: Odred za čistoću, Goli kuhar i slično da bi dokazala kako oni zapravo stvaraju novi stil života, a uz to su klasno usmjereni. Iako je knjiga, pa prema tome i predavanje, rađeno prema istraživanjima na anglo-američkom području zbog sve veće popularnosti TV showova kod nas i sve većeg broja ljudi koji su željni sudjelovati ni mi zasigurno nismo imuni na sjaj životnog stila koji nam prezentiraju i nude.