Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Milanović obećao napredak bez bolnih rezova

14.09.2011. 22:00
Milanović obećao napredak bez  bolnih rezova


Novca ima, poručio je šef SDP-a, ne u proračunu, već u EU fondovima, kod domaćih i stranih ulagača, u mirovinskim fondovima, samo ga treba znati iskoristiti. Da, obećavam; da će se živjeti kvalitenije, ljepše, bit ćemo jači, imati dublji džep i samopoštovanje


U Tvornici kulture oporbena Kukuriku  koalicija proizvela je “tvornicu programa”: dvadeset i  jedna točka, jedan program  od četiri stranke za, kako  kažu, 21. stoljeće kako bi  Hrvatska novom industrijalizacijom postala jača i otpornija država na globalnom  tržištu, a socijalna i pravedna iznutra.
– Mi jesmo mali, ali želimo  biti jaki, i u tome ćemo i  uspjeti. Imamo platformu za  bolju Hrvatsku, izjavio je  predsjednik SDP-a i šef  oporbe Zoran Milanović,  koji je zajedno s Radimirom  Čačićem, Damirom Kajinom  i Silvanom Hreljom iznio  “plan za novi dan”, program  za promjenu lica Hrvatske  koja mora postati modernija, efikasnija.
– U politici nema kukanja,  preziremo alibije i izgovore.  Želimo otvoreno društvo, i  spremni smo za utakmicu,  kao Dinamo, fali nam još  malo i želimo zabiti gol, poruka je Milanovića. Kukuriku simbolizira novu zoru,  buđenje, a ovo je prva faza  promjena, objasnio je.
– Da, obećavam; da će se  živjeti ljepše, kvalitetnije, da  ćemo biti jači, imati dublji  džep i samopoštovanje. Ne  oholost, ali samopoštovanje  svakog čovjeka mora biti ispred riječi ponos, poručio je.  Program je ocijenio socijaldemokratskim u zaštiti prava zaposlenih i svih građana,  liberalnim u smislu otvorenog društva, regionalnim, ali  i ljudskim, jer nudi dijalog.
Hrvatska nije Grčka
Šef oporbe nada se da  hrvatska proračunska bilanca nije gora nego se danas  prikazuje, i uvjeren je: Hrvatska nije Grčka. Do kraja  našeg mandata neće biti nelikvidnosti, mirovine će biti  veće nego danas, znat ćemo  iskoristiti EU fondove, pripremit ćemo sve strateške  projekte. Otpuštanja u javnoj upravi neće biti, ali će  ona morati postati efikasnija, i tko se ne bude mogao  nositi s novim zahtjevima,  sam će otići. No, nova vlast  neće biti metla, mada se s  korupcijom u javnim poduzećima mora prestati. “Javna  poduzeća bila su najveći  prostor korupcije. S tim je  gotovo”, obećava šef oporbe.
Sažetak onoga što je jučer  obećala Kukuriku koalicija,  a što u nešto ekstenzivnijem  obliku na četrdesetak stranica, predstavlja njihov izborni program nazvan “Plan  21” jesu ulaganja u pokretanje industrije teška 15 milijarda eura,  postizanje gospodarskog rasta od 5 posto  do 2015. godine, smanjenje  deficita na 3 posto BDP-a,  vraćanje na posao najvećeg  dijela od 140 tisuća ljudi koji  su izgubili posao u vrijeme  HDZ-ove vlasti i novo zapošljavanje, rast mirovina  usporedo sa rastom troškova  života, očuvanje stečenih  prava branitelja, jačanje efikasnosti državne uprave bez  smanjenja birokratskog aparata, bez privatizacije strateških tvrtki poput HEP-a,  Hrvatskih voda, Hrvatskih  šuma. I sve to bez novih  poreza, samo raspodjelom  njegovog tereta sa rada na  kapital, i bez novog zaduživanja.
Pokretanje snažnog gospodarskog razvoja Hrvatske, smatraju u oporbi, temeljni je preduvjet izvlačenja Hrvatske iz gospodarske krize i boljeg života građana.
– Svim raspoloživim mjerama snažno ćemo poticati  proizvodnju. Investicije, industrija, izvoz, inovacije, integracije – u tih pet riječi  koje započinju sa “i” sadržana je bit našeg gospodarskog programa, objasnio  je predsjednik HNS-a Radimir Čačić, prvi čovjek Kukuriku saveza za gospodarstvo.
Pomoć države
Prvi korak na tom putu  mora biti zaustavljanje nelikvidnosti, objasnio je.-  Plaćanje države prema njezinim vjerovnicima krenut  će odmah, ali smo svjesni da  više nije dovoljno samo da  država plati svoje obveze.  Moramo potaknuti i rješavanje nelikvidnosti u privatnom sektoru. Država će se  aktivno uključiti na pomoći  onim tvrtkama u problemima koje imaju tržišnu perspektivu, a duguju državi  novac, tako što će ući u  njihovu vlasničku stukturu,  objasnio je Čačić.Gospodarski rast Kukuriku čelnici  namjeravaju temeljiti na  reindustrijalizaciji, i to poticanjem tradicionalnih hrvatskih industrija poput brodogradnje, poljoprivrede,  prehrambene, drvoprerađivačke, kožarske i tekstilne, ali i otvaranjem prostora za nove industrije poput farmaceutike i, nanotehnologije.
“Plan 21” predviđa posebna ulaganja u četiri područja  – u turizam, energetiku, infrastrukturu i navodnjavanje i okoliš.U turizmu se  planira gradnja hotelskih kapaciteta na Brijunima, u  Duilovu, Kaparima, na  Pelješcu, Svetom Juraju na  Lastovu, na Prevlaci te pokretanje projekta hrvatske  Provanse koja bi objedinila  turističku ponudu prostora  Dalmatinske zagore. Ulaganja u energetiku predviđaju  gradnju deset novih hidroelektrana, te još tri nove termoelektrane, kao i u plinska  skladišta, modernizaciju rafinerija u Rijeci i Sisku te  izgradnju LNG Terminala  Omišalj, naftovoda Družba  Adria te dijela južnog toka.  Kukuriku koalicija obećava i  izgradnju nizinske pruge do  Rijeke i rekonstrukciju željezničkog koridora X, te izgradnju sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina.
Promjene potrebne
Zanimljivo je da među  projektima Kukuriku koalicije nema ni Pelješkog mosta  niti dovršetka autoceste do  Dubrovnika.
– Pokretanje ova četiri resora s investicijama o kojima  govorim mogu pokrenuti gospodarski rast od 2 do 4  posto godišnje, ustvrdio je  Čačić.
Od kud novac za sve te  nove investicije ako neće biti  nikakvih rezova u javnoj potrošnji, niti novih poreza niti  novog zaduživanja, pitali  smo Čačića i Milanovića.
– Novaca ima! Ne u Hrvatskoj, ne u hrvatskom proračunu ali u EU fondovima,  kod domaćih i stranih ulagača, u mirovinskim fondovima čijih 40 milijardi kapitala je mrtvo za Hrvatsku  jer najvećim dijelom ulažu  vani, objasnio je Milanović  dodajući kako su iskustva  drugih država u najnovijoj  globalnoj krizi pokazala da  drastično rezanje javne potrošnje može biti čak i kontraproduktivno.
– Nema rezova, nema revanšizma ni čistki, očuvat  ćemo sustav i koheziju, ali  javnu potrošnju treba racionalizirati. Naš uspjeh bit će  postepen, stupnjevit, ništa  se neće dogoditi preko noći,  jer novaca ima samo ga treba  znati iskoristiti, ali sigurno  se ne podrazumijeva da  ćemo biti neuspješni, na to  neću ni odgovarati, rekao je  Milanović na novinarsko pitanje hoće li nakon dvije  godine otići ako ne bude  rezultata.
– Aktualna vlast je nacionalne interese svela na  osobne probitke, zbog čega  smo doživjeli moralni i gospodarski krah. Prvi puta  stoga potreba za promjenama jača je i od straha od  promjena, rekao je šef  HNS-a.
– Znamo da ćemo nekad  dobivati i batine, ali svjesni  smo da država mora preuzeti svoj dio odgovornosti za  rast gospodarstva, i tako  ćemo raditi, jer danas je  Hrvatska betonirana na dnu  Europu, poručio je Čačić.
Protiv kulta nerada
Silvano Hrelja HSU dobio  je ovacije za najavu ukidanja  povlaštenih mirovina za zastupnike, članove vlade i ustavne suce. Nagradit će se  duži staž, osnovati nulti potporni stup za one koji nikada nisu radili a žive u  bijedi, izjednačiti će se stare  i nove mirovine poljoprivrednika, ukinuti Milinovićev  dodatak, najavio je.
– Kult nereda i nerada postoji 20 godina, i samo u toj  klimi moglo se toliko  pljačkati. Ali ispod više ne  idemo. Pritom nemamo pravo na pogrešku. Ne obećavamo nemoguće, ali ćemo sve  obećano ostvariti, rekao je  Hrelja.
Damir Kajin iz IDS-a poručuje HDZ-u: “Ne pretjerujte da ste jedini koji su  stvarali državu, jer upropastili ste naciju. Hrvatsku danas treba podići iz pepela,  vratiti ljudima dostojanstvo  i ponos; i manjinama, i povratnicima, i braniteljima.  Vrijeme je da zaliječimo rane prošloga rata, a za četiri  godine lakše ćemo otplaćivati svoje kredite, lakše ćemo  dolaziti do posla, živjet  ćemo u državi s manje kriminala”, poručio je Kajin,  koji je u Tvornici govorio  umjesto Ivana Jakovčića, koji je još na putu u SAD-u.


HDZ – “prethodna vlast”




Milanović je minimalno govorio o HDZ-u, kao i obično, nazivajući ih uglavnom “prethodna vlast”. Njegova je ocjena da vlast HDZ-a nije možda htjela da se u Hrvatskoj živi loše, ali jednostavno nije uspjela. To nije iz zlobe, čak ni iz neznanja, nego iz inertnosti, u dvije zadnje godine potpuno su se povukli u sebe, rekao je. Ipak, moralno kompromitirana vlast koja ne vidi ništa oko sebe uvredljiva je za Hrvatsku, rekao je. Po njemu, građani mogu trpjeti puno, nekad i greške, ali sigurno ne podnose zaglupljivanje. Jedino je šire komentirao korupciju.
– Ovo danas je strašno, to je hrvatska sramota. Do nečega što se zove borba protiv korupcije i ne smije doći, društvo treba biti brana tome. Trenutno u Hrvatskoj plamti rat, a da smo imali dobre i poštene ljude ne bi bilo danas rata protiv korupcije. Bili bismo društvo bez korupcije. A to smo mi, i učinit ćemo to bez fanfara, jednostavno jer tako mora biti, kazao je Milanović.