Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dali svoj doprinos obilježavanju rujna kao europskog mjeseca jezika

14.09.2016. 22:00
Dali svoj doprinos obilježavanju rujna kao europskog mjeseca jezika


Na Sveučilištu u Zadru jučer je održan 3. Zadarski lingvistički forum (ZLF 2016.), znanstveni simpozij pod nazivom “Le isole linguistiche dell’Adriatico / Jezični otoci Jadrana”. Simpozij, kojeg je organizirao Odjel za lingvistiku Sveučilišta u Zadru u suradnji s kolegama Odjela za talijanistiku i Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru, završni je događaj projekta Čimbenici održivosti jezičnih manjina na Jadranu: poredbena analiza sociolingvističkog profila moliškohrvatske, zaratinske i arbanaške zajednice, koji sufinancira Zaklada Adris programom “Znanje i otkrića”.
U ime rektorice Sveučilišta okupljene je pozdravila dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, prorektorica, naglasvši suradnju odjela i centra u organizaciji skupa.
– Sigurna sam kako će ovaj simpozij pružiti nove spoznaje. Vjerujem da će biti interesantno svim sudionicima, kao i okupljenoj publici. Posebno nas vesele izlaganja koja će biti na pomoć i našim studentima, kazala je Balić-Nižić pozdravivši na poseban način Rinu Villani, predsjednicu Zajednice Talijana u Zadru. Prorektorica je također izrazila želju da se plodovi radova vide u objedinjenom izdanju skupa.
Dr. sc. Lucija Šimičić, pročelnica Odjela za lingvistiku Sveučilišta u Zadru, pozdravila je okupljene u ime organizatora.
– Sretna sam što smo napokon zajedno ovdje, nakon nekoliko mjeseci priprema i dopisivanja. Ovaj mjesec se u Europi obilježava kao mjesec jezika, a ovim skupom se želimo pridružiti tom obilježavanju, kazala je, među ostalim, dr. Šimičić.
Na jučerašnjem skupu mogla su se čuti zanimljiva izlaganja, primjerice usporedba hrvatskog i hrvatsko-moliškog dijalekta, kao i usporedba hrvatsko-moliškog i talijanskog. Bilo je riječi i o istrovenetskom govoru, te općenito o manjinskim jezicima u Italiji.