Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kad smo imale šesnaest

Autor: Šime Ćurko

14.10.2009. 22:00
Kad smo imale šesnaest

Foto: Sebastian GOVORČIN



Za većinu naših igračica seniorska košarka došla je prerano i svjesni smo da s njima u ekipi riskiramo i mogućnost ozljeda, jer te djevojke igraju s fizički jačim igračicama, a nije nemoguće ni da dođu u situaciju pretreniranosti – kaže Marija Mazija


Pred košarkašicama Zadra je četvrta uzastopna  sezona u A-1 ligi koja će za  Zadranke početi 18. listopada  u 19 sati kada će na Višnjiku  (dvorana 3) gost Zadra biti  Mursa. Nakon što je prošlo  ljeto Zadar pretrpio brojne  odlaske ekipa je lani uspjela  ostati u A-a ligi, što je veliki  uspjeh baš kao što bi uspjeh bio  da djevojke s Višnjika ostanu i  nakon ove sezone u društvu  najboljih hrvatskih klubova.
– Plan je ostati u ligi i sve je  tome podređeno – ponudit će  Marija Mazija, trenerica, za  početak sažetak onog što njene  igračice očekuje u utakmicama  koje dolaze.
– Znamo da put do ostanka  neće biti lagan. Otišla nam je  Iva Grbas koja je za našu ekipu  mnogo više od jedne igračice. S  njom smo znatno izgubili na  visini. Osim toga nismo uspjeli  naći pravu zamjenu za poziciju  na kojoj smo koristili Grbas,  jednu od nositeljica igre naše  ekipe. Ostali smo i bez Maje  Ledenko, jedne od najiskusnijih igračica, koja je uvijek  svoj dio posla kvalitetno  odrađivala. Konačno, otišla  nam je i Lucija Štrmelj, tako da  smo na taj način izgubili još  jednu igračicu važnu za rotaciju.
Došle su dvije djevojke, Karmen Jeričević i Lara Majstorović.
– Karmen prošle sezone nije  igrala i to je svakako hendikep,  dok je za Majstorović u Zadru  primarna stvar studiranje.  Osim toga Majstorović lani u  Medveščaku nije mnogo igrala.  Bez obzira na to ne sumnjam  da će nam i Jeričević i Majstorović dobro doći.
Tri operacije
Problemi s ozljedama znatno su poremetili pripreme Zadranki. Prvo je ponovno na  operaciju (križni ligamenti)  morala Nina Krstić, koja se  nakon prve operacije praktički  nije ni ozbiljno vratila seniorskoj košarci. Katarina Popović  imala je operacijski zahvat na  skočnom zglobu, a Ivana  Blažević završila je u bolnici  zbog komplikacija sa slijepim  crijevom pa je i ona morala na  operacijski stol.
– Blažević je počela trenirati  dva tjedna prije početka sezone i moguće da ćemo je protiv Murse koristiti 10-15 minuta. Kad je riječ o Blažević tek  nakon nekoliko kola moći  ćemo reći da je potpuno  spremna budući da je morala  propustiti dio priprema. Do  polusezone trebala bi se vratiti  i Krstić, a Popović se oporavlja  bolje od očekivanog i vrlo brzo  bi mogla početi trenirati. Bez  obzira na to koliko nam svaka  od ove tri igračice znači,  nećemo žuriti s njihovim povratkom jer ne želimo da im se  bilo što ponovno zakomplicira.  Svaka od njih će igrati i trenirati punim intenzitetom tek  kad za takvo što dobiju liječničko odobrenje.
Zadar se lani predstavio s  potpuno novom ekipom koja  je, suprotno svim očekivanjima, u jednom trenutku kandidirala čak i za ulazak u Ligu  za prvaka.
– To nam je i najveća nada za  ovu sezonu. Iako smo ponovno  oslabljeni zna se da smo lani  izgubili cijelu petorku, da nam  je otišla i Marija Vrsaljko pa da  smo opet sezonu uspjeli izgurati vrlo dobro. Vjerujem da su  nas mnogi otpisali nakon što  smo izgubili toliko igračica, ali  mi smo opet pronašli dovoljno  snage u vlastitim redovima za  pravi rezultat.
U tom kontekstu za Zadar bi  pozitivna stvar trebala biti i ta  što su igračice poput Glorije  Sikirić, Ivane Blažević ili Eme  Meštrović godinu dana iskusnije.
– Igračice koje ste nabrojili  su 1993. godište i nitko me ne  može uvjeriti da je djevojka sa  16 godina u seniorskoj košarci  iskusna igračica. Točno je da su  te, kao i neke druge djevojke,  već lani gurnute u prvu ekipu i  da su iz svega toga nešto  naučile. No, za njih je seniorska košarka prerano došla i  svjesni smo da s njima u ekipi  riskiramo i mogućnost ozljeda,  jer te djevojke igraju s fizički  jačim igračicama, a nije nemoguće ni da dođu u situaciju  pretreniranosti. Nažalost, nemamo starijih igračica i igramo  A-1 ligu sa šesnaestogodišnjakinjama.
Ubrzati igru
Od iskusnijih su ostale Ina  Marin, Antonia  Erslan i Sanja  Rogošić.
– Marin i Erslan su i u pripremnim utakmicama pokazale da su jedine  igračice koje  mogu odigrati  nešto na iskustvo. Lani nam je  baš to neiskustvo većine  igračica odnijelo  neke pobjede s  kojima bismo i  znatno ranije  osigurali ostanak. Stoga pred  djevojke ne  želim stavljati  nikakav imperativ pa ni taj da  moramo ostati u  ligi. Nemamo to  pravo tražiti od  njih, ali imamo  pravo očekivati da će svaka  igračica koja dobije priliku dati  maksimum.
Tvrdite da je Zadar najviše  izgubio u prijelaznom roku. To  se može shvatiti i kao određeni  alibi u slučaju rezultatskog  neuspjeha.
– Kada se sve stavi na papir,  Zadar je lošiji nego prošle sezone, ponajviše zbog manjka  visokih igračica. Ostale ekipe,  ako se i nisu previše pojačale,  nisu ni oslabile u odnosu na  lani. Iz toga nije teško zaključiti  da smo mi najviše izgubili, nema tu nikakvog alibija, govorimo o činjenicama.
Nakon odlaska Marije i Ane  Vrsaljko, dviju stožernih  igračica pod košem, Zadar se  okrenuo novoj, znatno bržoj  igri.
– Lani se ta promjena mogla  dobro vidjeti, s tim da smo se s  Boženom Radoš i Ivom Grbas  u ekipi mogli osloniti i na igru  pod košem. Sljedeće sezone  očekujem da ćemo igrati još  brže, premda smo svjesni svih  rizika koje takva igra donosi.  To se odnosi na povećanu mogućnost pogrešaka, odnosno  izgubljenih lopti, ali je to cijena  koju smo spremni platiti.  Očekujem da ćemo bržom  igrom, koju nam sugerira trenutačna niska postava s kojom  raspolažemo, u konačnici imati  znatno više koristi nego štete.


 ROGOŠIĆ:; ŽELIMO KONTINUITET U A-1 LIGI




Nakon odlaska Ive Borović, a potom i Ane Vrsaljko,  Sanja Rogošić drugu godinu  zaredom bit će kapetanica  zadarske ekipe. Rogošić je,  uz Erslan, igračica s najdužim stažem u prvoj ekipi.
– Teško je očekivati nešto  više od borbe za ostanak. Ipak,  lani je dosta mladih igračica  pokazalo da mogu nositi igru  naše ekipe i ako tako nastave  ove sezone ne trebamo se bojati  ispadanja iz lige. Kvalitetno smo  odradili pripreme, a nove  igračice koje su trenirale s prvom ekipom dobro su se uklopile i nadam se da s ovim  načinom rada Zadar, bez obzira  koliko svako ljeto oslabimo,  može imati kontinuitet u A-1 ligi  – smatra Rogošić.


ZADAR 2009./20101


 Ime i prezime
god.
cm
pozicija


 Ina Marin
 1986
167
 Organizator


 Antonia Erslan
 1988
 177
 Organizator


 Josipa Sesar
 1992
 165
 Organizator


 Sanja Kovačević
 1993
 165
 Organizator


 Glorija Sikirić
 1993
 165
 Organizator


 Marija Erslan
 1992
170
 Bek-šuter


 Kristina Skroće
 1992
 172
 Bek-šuter


 Karmen Jeričević
 1986
 167
 Bek-šuter


 Ema Meštrović
 1993
 170
 Bek-šuter


 Ivana Blažević
 1993
 185
 Krilo


 Lara Majstorović
 1990
 182
 Krilo


 Nina Krstić
 1992
 170
 Krilo


 Karla Pensa
 1993.
169
 Krilo


 Marija Krpina
 1993.
 170
 Krilo


 Sanja Rogošić
 1986.
 175
 Krilni centar


 Katarina Popović
 1992.
 187
 Centar


Trenerica: Marija Mazija


 ODLASCI, DOLASCI


Košarkašice Zadra nakon ispadanja u A-2 ligu 2002. godine u  A-1 ligu su se vratile 2006. godine. Od tada su u A-1 ligi odigrale  tri sezone u kojima su dvaput  igrale u Ligi za ostanak, a u sezoni  2007./08. Zadar je ušao u Ligu za  prvaka u kojoj je zauzeo posljednje  (6.) mjesto. U tom razdoblju Zadranke su dvaput bile u četvrtfinalu Kupa Ružice Meglaj Rimac,  a u dva su navrata osvajale titulu  juniorskih prvakinja Hrvatske. U tri  godine iz Zadra je otišlo niz kvalitetnih igračica: Marija Vrsaljko,  Ana Vrsaljko, Iva Borović, Ana  Medur, Lara Nikpalj, Ivana Baždarić, Nevia Vidaković, Lucija Perica,  Maja Ledenko… Od malobrojnih  igračica koje su u tom razdoblju  pojačale Zadar ozbiljniji trag ostavile su samo Iva Grbas i Ana  Vrsaljko, koje su u međuvremenu  otišle te Ina Marin.
Došle: Karmen Jeričević (slobodna), Lara Majstorović (Medveščak).
Otišle: Iva Grbas (Ragusa), Lucija Štrmelj (Požega), Maja Ledenko (završila karijeru).


SPLIT UMJESTO NOVOG ZAGREBA


U prvom dijelu A-1 lige ove  sezone igrat će osam ekipa, koje  će se nakon 14 kola, u kojima će  igrati svatko sa svakim, podijeliti  na dvije lige. Tako će dvije najbolje ekipe igrati u Ligi za prvaka  s četiri kluba koja nastupaju u  regionalnoj ligi (Gospić, Šibenik,  Medveščak, Ragusa). Preostalih  šest ekipa igrat će u Ligi za  ostanak. U odnosu na prošlu  sezonu tek je jedna promjena u  A-1 ligi, umjesto Novog Zagreba  u prvi razred nakon dvije sezone  vratio se Split. Prvo kolo igra se  17./18. listopada, a posljednje  (14.) 13./14. veljače 2010.
Raspored Zadra: 1./8. kolo: Zadar – Mursa, 2./9. kolo: Studenac  Omiš – Zadar, 3./10. kolo: Zadar –  Croatia 2006, 4./11. kolo: Plamen  Požega – Zadar, 5./12. kolo: Zadar –  Agram, ZG, 6./13. kolo: Zadar – Split,  7./14. kolo: Biska Pula – Zadar.