ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Adria ne želi postati Kamensko

14.10.2010. 22:00
Adria ne želi postati Kamensko


Sindikalne akcije su uspjele i sretan sam što mogu reći da smo jutros svi dobili dohodak za kolovoz koji je kasnio. Pozvali smo direktora Miodraga Lacića i na kraju bili ugodno iznenađeni razgovorom. Između ostalog, Lacić je najavio da će Adria primiti još 50 radnica, rekao je jučer Mladen Marinović, Adrijin sindikalni povjerenik
Nakon što su se u utorak radnice zadarske riboprerađivačke tvrtke Adria pobunile zbog neisplate plaća te zaprijetile obustavom proizvodnje, jučer ih je pozitivno iznenadilo stanje na njihovim bankovnim računima.
– Sindikalne akcije su uspjele i sretan sam što mogu reći da smo jutros svi dobili dohodak za kolovoz koji je kasnio. Pozvali smo direktora Miodraga Lacića i na kraju bili ugodno iznenađeni razgovorom. Između ostalog, Lacić je najavio da će Adria primiti još 50 radnica sa Zavoda za zapošljavanje. No još uvijek nismo dobili regres za ovu godinu, rekao je jučer Mladen Marinović, Adrijin sindikalni povjerenik.
Kako kaže Marinović, u Adriji je stalno zaposleno oko 260 zaposlenika, a u sezoni čak preko 500.
– Od tih 260, osamdeset posto radi u proizvodnji i većina njih su žene, a do Nove godine moraju pripremiti 14 milijuna konzervi. Konzerve se pakiraju ručno, radi se u smjenama, a plaća je mizerna. Bruto osnovica mjesečnog dohotka je 2.600 kuna. Kako da radnice prežive s tim, pita se Marinović.
Kako je dodao, poslodavci su navikli da radnici za dva mjeseca rada dobiju jednu plaću, a to tako ne ide.
– Svi se vade na sveopću nelikvidnost. Zato smo morali poduzeti sindikalne mjere. Mi znamo raditi, nastojimo održati proizvodnju, a na kraju opet moramo tražiti i pitati svoje. Poslodavac mora poštovati Kolektivni ugovor, koji je za nas radnike Sveto pismo. Mi ne želimo postati drugi Kamensko, zviždati, dizati transparente, izboriti se za zadnje dvije tri plaće, a firma da ode u stečaj. Naš cilj je sačuvati ovu tvrtku za buduće generacije koji nezaposleni čekaju na Zavodu, kazao je Marinović.