Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Josipović: U Hrvatskoj nema izvanrednog stanja

14.10.2010. 22:00
Josipović: U Hrvatskoj nema izvanrednog stanja


Volio bih da se javnost i politika više koncentriraju na one prave probleme: gospodarstvo, napredak, ulazak u EU, istaknuo je Josipović na proslavi 20. obljetnice osnutka Poskoka
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočio je danas proslavi 20. obljetnice osnutka postrojbe specijalne policije PU zadarske Poskoci. Pred svečanim strojem sastavljenim od ratnih veterana Josipović je rekao kako je Hrvatska danas u nekim ekonomskim problemima za koje se zna da nisu laki.
– Međutim, kad znamo kakve je probleme Hrvatska imala početkom 90-ih, ja sam siguran da nitko ne sumnja da će Hrvatska izaći iz krize i sutra biti jedna od onih najsjajnijih zvjedica Europske unije. A kad to bude tako, onda ćemo se opet vas sjetiti, jer bez vas svega toga ne bi bilo, rekao je hrvatski predsjednik čestitajući Poskocima na obljetnici.
Nakon obilaska spomen sobe, predsjednik se obratio i okupljenim novinarima. Na pitanje je li u posljednje vrijeme Hrvatska talac odnosa između premijerke i bivšeg premijera i je li vrijeme da se raspišu prijevremeni izbori, Josipović je rekao:
– Ja ću ponoviti ono što stalno govorim. Postoje mehanizmi parlamentarne demokracije i u Hrvatskoj ne vlada nikakvo izvanredno stanje. Ponavljam, nikakvo izvanredno stanje! S jedne strane parlament ima svoju nekakvu situaciju u kojoj će se definirati odnosi između parlamenta i vlade. Ja neću ni zazivati niti osporavati potrebu mogućih izbora. To ovisi isključivo o odnosima u parlamentu. Volio bih da se javnost i politika više koncentriraju na one prave probleme: gospodarstvo, napredak, ulazak u EU. Ovi odnosi riješit će se unutar Sabora, a ako postoji nečija odgovornost, ona će se riješiti prema kriterijima pravne države, rekao je hrvatski predsjednik.
No Josipović nije htio komentirati motiv Sanaderovog povratka u Sabor, niti dati svoje mišljenje o tome može li SDP skupiti dovoljnu većinu u Saboru za izlagasavanje nepovjerenja. Po predsjedniku se ne samo članovi Vlade, nego i cijela javnost, previše bave time hoće li jedan zastupnik ući u Sabor ili ne. Ključno pitanje po njemu je pitanje gospodarskog oporavka i ulazak u EU.
Josipović je ipak najavio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koja će se održati u ponedjeljak. Na toj sjednici će se donijeti odluka o sudbini Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, točnije što će se učiniti s ratnim zrakoplovima. Ključna dilema je hoće li doći do još jednog remonta postojećih MiG-ova ili će se nabaviti novi borbeni zrakoplovi. Na izravno pitanje zastupa li on još jednu „modernizaciju” postojećih zrakoplova, vrhovni zapovjednik OSRH je rekao: „Zastupam tezu o modernizaciji zrakoplovstva u skladu s mogućnosti ove zemlje. Na zadnjem sastanku s generalima čuo sam različita stručna mišljenja o tome koji je najbolji put. Očekujem da će se do sjednice struka to iskristalizirati u skladu s mogućnostima zemlje. Ja bih volio najviše da možemo nabaviti najmodernije i da vladamo hrvatskim nebom s onim što je najbolje. Znamo da ovog trenutka to nije realna opcija i da teško to možemo realizirati u ovom trenutku tj. priuštiti sebi kupnju eskadrile najboljih aviona. Morat ćemo izabrati varijantu primjerenu našim gospodarskim mogućnostima.