Utorak, 7. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kosor optužila Sanadera za pakt sa SDP-om

14.10.2010. 22:00
Kosor optužila Sanadera za pakt sa SDP-om


Ovo je na tragu rušenja Vlade i vladajuće koalicije, i svakako urušavanja HDZ-a, istaknula je Jadranka Kosor, poručivši kako se ne boji “nikoga i ničega”. Ne zanima nas ni HDZ ni Sanader, izričit je, pak, Zoran Milanović
Prijetnja Ive Sanadera svojoj bivšoj stranci, o kojoj je u srijedu govorila premijerka Jadranka Kosor, jučer se na posredan način počela ostvarivati: Sanader je zatražio aktiviranje svog zastupničkog mandata i time se, 15 mjeseci nakon što se bez objašnjenja povukao s mjesta premijera i šefa HDZ-a, vraća u aktivnu politiku.
Premijerka Kosor odmah je to okarakterizirala kao pokušaj rušenja njezine Vlade, i to u sprezi sa SDP-om!
Kovanje zavjere
– Ovo je već viđeno, ako ne prije onda 3. siječnja! To je na tragu rušenja Vlade i vladajuće koalicije, i svakako urušavanja HDZ-a! U tome im ljestve iliti lojtre pridržava i svijeću drži SDP! Vidjeli smo kako su se ponašali na saborskom povjerenstvu za Inu – prokomentirala je premijerka i šefica HDZ-a Kosor potez svog prethodnika poručivši mu još:” Ne bojim se nikoga i ničega”.
U prilog tezi da je Sanader sa Zoranom Milanovićem kuje zavjeru protiv nje i HDZ-ove Vlade, Kosor je pozvala novinare, kojima nije bilo dozvoljeno postavljati potpitanja, da “promisle o tome tko nije glasao za glavnog državnog odvjetnika kojeg je Saboru predložila Vlada i ja osobno, tko napada svakodnevno ministra unutarnjih poslova, mene i Vladu u cijelini”.
– Ništa nije slučajno, sve je već viđeno. Mnogi danas vole poslovice pa ću reći: Ne pada snijeg da pokrije brijeg, nego da se otkriju tragovi – ustvrdila je Kosor tvrdeći još da je plan rušenja njezine Vlade usmjeren i na zaustavljanje bitke protiv korupcije, ulaska Hrvatske u EU i gospodarskog oporavka zemlje.
Predsjedništvo SDP-a doista je u srijedu navečer, na isti dan kada je Sanader zatražio aktiviranje mandata, donijelo odluku da idu sa zahtjevom da se u Saboru glasa o nepovjerenju Vladi Jadranke Kosor. No, kada su saznali da je Sanader zatražio povratak u Sabor, odlučili su prolongirati taj zahtjev.
Kritična masa
– Ne zanima nas ni HDZ ni Sanader, ne želimo imati posla s njima. Ali, ova Vlada je iscrpila sve potencijale ako ih je ikada imala, Hrvatska je talac njihovih međusobnih sukoba i to mora prestati. Zato smo razmatrali zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja Vladi, i o tome će još raspraviti klub zastupnika. Blizu smo takvoj odluci u konzultacijama sa svojim partnerima – istaknuo je jučer šef SDP-a Zoran Milanović,odbacujući tumačenja da je njihov plan za rušenje Kosor sinhroniziran sa Sanaderovim povratkom u politiku.
– Puno je važnije kako će se u toj situaciji postaviti oni koji daju potporu Vladi, a to su HSS i predstavnici manjina: oni su ti koji podržavaju Vladu i koji preuzimaju ili ne preuzimaju odgovornost za stanje u Hrvatskoj – poručio je Milanović koalicijskim partnerima HDZ-a. No, čini se da njihova potpora Vladi Jadranke Kosor za sada nije u pitanju. Ocjena je iz redova SDSS-a da Sanader neće uspjeti povući kritičnu masu zastupnika HDZ, da će njegov pokušaj puča biti jednako neuspješan kao onaj iz siječnja, te da SDP griješi sa svojim zahtjevom o glasanju o nepovjerenju Vladi.
U kalkulacijama o tome može li Sanader, ako bi htio, ugroziti parlamentarnu većinu Jadranke Kosor, i jučer se preispitivalo može li računati na potporu nekih njemu bliskih zastupnika HDZ-a, koji ga se nisu odrekli nakon izbacivanja iz stranke.
Potencijalna urota
HDZ-ova većina, nakon što se Sanader odlučio vratiti u Sabor, iznosi 82 glasa, ako pretpostavimo da Sanader neće podržavati Jadranku Kosor. Za rušenje većine, trebalo bi mu još šest glasova. Zastupnici Luka Bebić, Mario Zubović, Jerko Rošin, Petar Selem, Stjepan Fiolić i eventualno Bianca Matković koja teoretski može aktivirati svoj mandat, bili bi dovoljni za to, no već jučer je većina njih opovrgnula da su u kombinaciji sa Sanaderom.
– Podržavam program HDZ-a, Jadranku Kosor, našu Vladu i koaliciju – ponavljali su redom jučer Bebić, Zubović, Rošin… Međutim, ističu i kako ne namjeravaju, u ljudskom smislu, okrenuti leđa Sanaderu.
No, vjerojatno će i to biti dovoljno da unese ozbiljan nemir i dodatnu nervozu u redove vladajuće stranke. Za zastupnike HDZ-a, čiji je ulazak na stranačku listu i mjesto u Saboru prije tri godine ovisio isključivo o Ivi Sanaderu, neće nimalo ugodno biti svakodnevno na saborskim hodnicima, u kafiću ili u samoj sabornici, susretati bivšeg šefa. Vrh HDZ-a zasigurno će tražiti potpunu izolaciju Sanadera, u svakom pozdravu, kavi ili rukovanju vidjet će se potencijalna urota. Povratak Sanadera za HDZ nosi nove teške dane.
– Kao krajem 80-tih u Srbiji, za vrijeme Miloševića, u HDZ-u slijedi diferencijacija. Neprestano će od nas tražiti zaklinjanje na vjernost vodstvu – svjestan je predstojećih procesa u stranci jedan od HDZ-ovaca.
 


Povratak u inat premijerki


Kako neslužbeno saznajemo iz Sanaderu bliskih krugova, Sanaderov povratak u Sabor nije dugo planirana akcija, nego ponovo impulzivan čin, slično kao kad se trećeg siječnja pokušao vratiti u vrh HDZ-a. Sanadera je, navodno, razbjesnila poruka Jadranke Kosor koja je njegovo svjedočenje u Saboru protumačila kao prijetnju njoj osobno i pravnoj državi.
– Prije svog svjedočenja Sanader uopće nije razmišljao o mogućnosti aktiviranja mandata. Ali, kad je čuo premijerku, shvatio je njezinu poruku kao najavu njegovog kaznenog progona. Zato je odlučio pokazati da se ne boji pa se iz inata vraća u Sabor. To će mu biti dobra pozornica za sve što bude želio reći kad ga budu napadali, a jasno je da Sanader, što je pokazao i na Povjerenstvu, ima itekako puno toga za reći – sukus je razgovora s dvoje Sanaderu bliskih osoba.




 


Milinović: Nitko neće za gubitnikom


Mandatno imunitetno povjerenstvo o Sanaderovom zahtjevu odlučivat će u srijedu, no prema nekim tumačenjima Sanaderu silom zakona mandat će automatizmom biti aktiviran idućega četvrtka, osam dana od podnošenja zahtjeva. Rečenica Vladimira Šeksa, koji je izjavio da “HDZ neće iznenaditi ni možebitni povratak Sanadera u Sabor”, pokrenuo je nagađanja da HDZ namjerava pronaći neku pravnu začkoljicu kojom bi Sanaderu osporio povratak u saborske klupe. Šeks nije objasnio što je mislio, ali nije isključeno da je aludirao na mogućnost da Sanader bude uhićen prije nego li se njegov mandat aktivira. Darko Milinović potvrdio je da Sanader ima pravo aktivirati svoj mandat.
– Pravo je Ive Sanadera da aktivira svoj saborski mandat. Mi smo to i očekivali, ali njegov potez neće uzdrmati vladajuću koaliciju. Rijetko tko ide za gubitnikom, smatram da imamo čvrstu koaliciju, ali što se iza brda valja, sačekajmo tjedan-dva, pa ćemo vidjeti – ustvrdio je Milinović.


 


Šeks: Ništa nas ne smije iznenaditi


Predsjednik Sabora Luka Bebić, jučer ujutro oko devet sati, uputio je priopćenje državnoj novinskoj agenciji Hini, u kojemu je obavijestio kako je dan ranije, u srijedu, zaprimio Sanaderov zahtjev za odmrzavanjem saborskog mandata. Stratezi HDZ-a Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak i glavni tajnik stranke Branko Bačić već su prije 11 sati u saborskom restoranu razmatrali moguće Sanaderove motive i planove, kao i odgovor stranke na njih.
– Ne bojimo se, prošli smo rat zajedno a sad bi se trebali bojati Sanadera?! – prokomentirao je u prolazu Jarnjak dok je Šeks, hineći mirnoću, uz smiješak poručio: “Ništa nas ne smije iznenaditi”.


 


Premijerka: I Papa je uz mene


Premijerka Kosor odgovorila je na jučerašnjoj sjednici Vlade na tvrdnje svog prethodnika Ive Sanadera da je otišao s čela Vlade jer nije bio spreman prodavati hrvatski teritorij za nastavak pregovora s EU. Kazala je da u njezinom dogovoru s premijerom Pahorom nema nikakve prodaje teritorija i da neki ne žele priznati kako je riječ o dogovoru kojim se trasirao europski put Hrvatske.
– Pregovori su bili beznadno zapečaćeni. Kolega Pahor i ja smo dogovorili da rješavanje graničnog spora započne onog trenutka kad Hrvatska potpiše predpristupni ugovor što praktički znači da će biti članica EU. A doista nema opasnosti da bi arbitri bili skloni bilo kojoj strani, hrvatskoj ili slovenskoj ako one zajedno sjede za istim stolom, poručila je Kosor na sjednici Vlade. Premijerka se trudila iznijeti listu svih koji podržavaju njen i Pahorov dogovor oko rješavanja graničnog spora pa je tako uz prijatelje iz EU posebno naglasila i Papinu podršku.


 


Kosor tražila Mesićevu podršku?


Nakon tiskovne konferencije o udaru Sanadera i SDP-a na Vladu premijerka Kosor se sastala sa bivšim predsjednikom Stipom Mesićem. Nakon sastanka, premijerka je Mesića, što nije uobičajeno, ispratila sve do automobila koji ga je čekao pred ulazom u zgradu Vlade. Iz Ureda predsjednice Vlade nisu nam htjeli otkriti o čemu se razgovaralo, dok je jednako razgovorljiv bio i bivši predsjednik koji je poručio samo kako je u Banskom dvorima bio na – kavi.