Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Nedostaje nam kreativnosti i napadačke kvalitete

14.10.2010. 22:00
Nedostaje nam kreativnosti i napadačke kvalitete


Trebamo protiv Zagreba pokušati odigrati na tragu one utakmice protiv Cedevite, gdje smo također protiv favorita na gostovanju odigrali dobro. Moramo prebaciti lopticu na njih i probat im ukrasti pobjedu
Koliko ste se u ovih par dana uspjeli oporaviti od poraza od Olimpije, koji je bio onako baš…
– Frustrirajući – nadopunio nas je Jurica Golemac.
– Teško se oporaviti, jer smo obe utakmice mi kontrolirali. Protiv Olimpije smo igrali loše, ali smo cijelo vrijeme bili u nekoj prednosti. Na kraju smo imali dobivenu utakmicu i kada izgubiš na takav način, sigurno da je teško. Počneš sumnjati u to jesi li na pravom putu ili nisi.
Neke stvari su funkcionirale dobro, ali na kraju su ipak presudile one loše stvari u igri Zadra.
– Obrana i skok dobro funkcioniraju, jer smo u oba slučaja primili 70 poena, te smo dominirali u skoku. Nedostaje nam mirnoća, kvaliteta više, kreativnost. Izgubili smo previše lopti.
Zadar je protiv Olimpije u utorak igrao dosta lošije nego protiv Cedevite tri dana ranije. To je činjenica od koje nitko ne bježi, iako je možda bio i bliži pobjedi protiv slovenske momčadi.
– Iz igre je drugačiji pogled nego sa strane, ali osjećam da je bila jako ružna utakmica i da je bilo jako puno loših stvari. No, prave momčadi pobjeđuju i kada imaju loš napadački dan. Mi ovaj put nismo uspjeli izvući pobjedu, premda smo bili na dobrom putu, ali završilo je kako je završilo. Olimpija je došla u velikim problemima i mislim da smo trebali lakše odigrati cijelu utakmicu i privesti je kraju.
Treningom izbaciti frustracije
Presudile su izgubljene lopte Zadra, odnosno kontranapadi Olimpije koji su iz toga proizišli. Bilo ih je jednostavno previše.
– Tu je bila ta razlika. Da nisu zabili tih desetak-petnaest laganih poena, mi bi lagano dobili utakmicu, unatoč lošem danu. Tu je problem, nedostaje nam kreativnosti i napadačke kvalitete. Ja sada igram na vanjskoj poziciji, a ne sjećam se kada sam zadnji put to igrao. Krpamo se, pokušavam se prilagoditi tome, kako bi smanjio broj izgubljenih lopti. Nedostaje nam igrača koji mogu zadržati i kontrolirati loptu – pojašnjava iskusni krilni centar Zadra, kojega je trener Jusup u prva dva kola više koristio na poziciji krila.
Je li prerano zaključiti da Zadar ove sezone igra lakše u gostima nego kod kuće?
– Tek smo jednu utakmicu odigrali kući, a pripreme ne možemo uzeti u obzir, jer smo promijenili momčad četiri puta od početka priprema. Sigurno da je bio određeni pritisak na nama igrati kući, željeli smo pobijediti i možda je to rezultiralo nekim grčem, jer je bilo jako puno promašenih stvari, koje se inače zabijaju. Ali, moramo se na to naviknuti i ići dalje. Nema druge.
Kako se sada izvući iz ove neugodne situacije i pokušati podići moral u momčadi, uoči još jedne vrlo teške utakmice, za dva dana protiv Zagreba pod tornjem?
– Moramo trenirati čim jače i bolje, jer samo s dobrim treningom možemo izbaciti te frustrirajuće misli o ovoj posljednjoj utakmici i pokušati odigrati što bolje možemo protiv Zagreba, koji je apsolutni favorit. Trebamo pokušati odigrati na tragu one utakmice protiv Cedevite, gdje smo također protiv favorita na gostovanju odigrali dobro. Trebamo prebaciti lopticu na njih i probat im ukrasti pobjedu.
Atmosfera?
– Atmosfera u svlačionici je OK. Svi su svjesni svega. Bodrimo jedan drugoga, pokušavamo si međusobno pomoći i sve je u redu.
Zaustaviti Mulu
Što reći o momčadi Zagreba?
– Zagreb je jači nego ikad u povijesti i s većim budžetom nego ikad. Oni ciljaju na visoke stvari i protiv nas im ništa osim pobjede ne dolazi u obzir. Ušli su stvarno ambiciozno, potrošili su dosta novaca i ciljaju na vrh, dok smo mi u potpuno suprotnoj situaciji.
Možemo li ih usporediti s Cedevitom i reći da su više napadačka momčad u odnosu na Zadar, čija se igra prije svega mora bazirati na obrani?
– Oni imaju šest-sedam iskusnih igrača, dva stranca, tri-četiri reprezentativca. Nema to veze s napadačkom ili nenapadačkom momačadi. To je kvaliteta. Jer da se kupuju igrači za obranu ili napad, onda bi igrali rukomet, a ne košarku. Dakle, treba igrati u oba smjera. Možemo ih usporediti s Cedevitom, jer su na svakoj poziciji dobro pokriveni. Čak mislim da Cedevita ima veći izbor igrača, dok Zagreb ima tih sedam-osam kvalitetnih igrača. Dominantni su ispod obruča i imaju dva ponajbolja centra u NLB ligi.
Što će biti ključno da bi Zadar imao šanse pobijediti u Zagrebu?
– Bit će vrlo važno zaustaviti Mulaomerovića i njegov pick and roll. Od njega sve kreće. Ako ne zaustavimo Mulu, on to rješava laganim dodavanjima na zicer ili šutevima za tri poena. Najvažnije je zaustaviti njegovu kreaciju – zaključio je Golemac.


Tornado zove u Zagreb


Zadarski su navijači i u Podsusedu protiv Cedevite i na Višnjiku protiv Olimpije pokušali dati dodatan impuls snage svojoj momčadi. Nažalost, pjesma i bodrenje Tornada svih četrdeset minuta, nisu pomogli zadarskim košarkašima da izdrže do kraja i dođu do prve pobjede. U nedjelju će im u Zagrebu biti jednako teško i zato će im podrška navijača ponovno biti itekako potrebna. Stoga Tornado poziva sve one koji su u mogućnosti da pomognu svom klubu u ovim teškim trenucima. Prijave za put u Zagreb vršit će se danas (petak) i sutra od 19 do 20 sati u prostorijama Udruge navijača.




Dundovićeva isprika


Mario Dundović bio je bez sumnje najtužniji čovjek u dvorani nakon poraza Zadra od Olimpije. Izgubljena lopta na sredini terena, pri rezultatu 66:66, nakon koje je napravio nesportsku pogrešku, prelomila je susret u korist protivnika. Naravno da on nije jedini krivac za poraz, ali na kraju je ispalo tako, da je ta situacija u posljednjoj minuti presudila.
– Što reći? Ispričavam se svim navijačima što sam izgubio tu loptu. Iako nismo igrali kao protiv Cedevite, ta moja izgubljena lopta uništila je sve dobro što smo napravili do tada. Bilo mi je stvarno teško nakon utakmice – samokritično je kazao Dundović i dodao:
– Ovi porazi su nas dosta uzdrmali, ali moramo pokazati da i u ovim teškim trenucima imamo kvalitetu da napravimo dobar rezultat. Na treninzima do utakmice sa Zagrebom ćemo pokazati da se možemo dignuti. Jednostavno, moramo bolje.


Pojačanje je nužno


Da Zadru treba pojačanje na vanjskim pozicijama, konkrento, čovjek koji može odigrati na pozicijama jedan i dva dovoljno dobro za zahtjeve NLB lige, u to već odavno nema sumnje. Moglo se to naslutiti i u pripremnom razdoblju, a prve dvije službene utakmice bile su samo potvrda. Nedostajalo je asistencija, ali prije svega koševa. Samo 66 poena nije dovoljno da bi se pobijedili protivnici poput Cedevite i Olimpije, a neće biti dovoljno ni protiv Zagreba. Trebat će zabiti više, a u tom pogledu ponovno će (pre)velika odgovornost biti na Jakovu Vladoviću i Marku Caru. Do nedjelje, Zadrani sigurno neće dovesti novog igrača, ali bilo bi prijeko potrebno, bez obzira na ishod te utakmice, da ga dovedu sljedeći tjedan, uoči domaćeg ogleda s vrlo dobrim češkim Nymburkom. Danijel Jusup kontinuirano prati tržište, ali za realizaciju transfera potrebna je potvrda Upravnog odbora. Financijska situacija je vrlo teška, to je činjenica, ali za još jednog igrača bi se moglo i moralo pronaći sredstava, jer bi tako svima bilo lakše. Na koncu, ako se uzme u obzir da manji budžet od Zadra u regionalnoj ligi ima samo Široki, onda nije ni realno očekivati pobjede protiv višestruko skupljih protivnika.


Morović i Špralja bolji, Stipčević i Zubčić slavili


Dvoboj zadarskih razigravača pod tornjem dobio je Vedran Morović, koji je bio najbolji igrač Širokog sa 21 poenom (4-6 za dva, 3-7 za tri, 4-4 sl.bacanja), uz po tri skoka i asistencije, te pet izgubljenih lopti za 33 minute (valorizacija 19), ali je više razloga za slavlje na kraju imao Rok Stipčević (24 min, 0-1 za dva, 0-2 za tri, 4as, val. -1), čija je Cibona slavila sa 83:72. I centarski dvoboj Zadrana otišao je na stranu poraženoga Šime Špralje, koji je za 33 minute zabio 14 poena (5-7 za dva, 1-4 za tri, 1-1 sl.bacanja), uz šest skokova i pet izgubljenih lopti (val. 9), dok je na drugoj strani Tomislav Zubčić igrao 12 minuta i postigao 4 poena (2-10 za dva, 0-1 za tri), uz pet skokova (val. 0).
– Napravio sam dvije-tri zaista bezglave greške u završnici utakmice. Treneri su nam napravili dobar posao u pripremi utakmice, no nakon tih grešaka Cibona se brzo odlijepila i onda se više nismo mogli vratiti. Pokušali smo i zonom, ali imala je dovoljno rupa da im dopustimo zakucavanje i dvije trice, te da utakmica završi najvećom razlikom – prenosi Morovićeve riječi nakon utakmice portal kosarka.hr.
Luka Žorić bio je najbolji strijelac Zagreba u pobjedi kod Igokee sa 17 poena (8-11 za dva, 1-3 sl.bacanja) za 20 minuta, te je uz osam skokova i pet izgubljenih lopti zavrijedio valorizaciju 16. Toni Prostran nije bio u sastavu zbog ozljede, a uz Žorića, po 16 poena postigli su Simon i Kasun, 10 Amerikanac Daniels, a devet, uz 5 skokova i 4 asista njegov sunarodnjak Renfroe. Damir Mulaomerović je utakmicu odgledao s klupe.


Ždrijeb Eurokupa


Jučer su u Barceloni izvučene skupine Eurokupa za ovu sezonu. Unics Kazan Marka Popovića nalazi se u skupini A sa Le Mansom, turskim Banvitom i Oldenburgom, dok će Benetton Hrvoja Perića igrati u grupi F sa Estudiantesom, Roanneom i PAOK-om pa će se Dubrovčanin sresti sa bivšim suigračem iz Zadra Todorom Gečevskim, kojemu je ovo druga sezona u Solunu. Od NLB ligaša, Hemofarm je u skupini B sa Bešiktašom, Asvelom i Gottingenom, Budućnost u prolaznoj skupini C sa Gran Canariom, ukrajinskim Budivelnikom i Šiauliaiem, Cedevita u skupini D s Arisom, Azovmashom i izraelskim prvakom Hapoel Gilboom Galil, dok je Nymburk u skupini G sa Cajasol Sevillom, Hapoelom iz Jeruzalema, te VEF Rigom. Skupinu E čine Panellinios Damira Rančića, Galatasaray, Cantu i nizozemski Gas Terra Flames, a skupini H Alba Berlin, Krasnie Krylia, Caserta i Anwil Wloclawek.


NLB LIGA


Rezultati 2. kola: Zadar – Olimpija 66:72, Budućnost – Crvena Zvezda 89:75, Radnički – CEZ Nymburk 82:87, Igokea – Zagreb 70:79, Krka – Cedevita 77:81, Cibona – Široki 83:72, Partizan – Hemofarm 77:66.
Poredak: CEZ Nymburk, Budućnost, Zagreb, Olimpija i Cedevita 4, Partizan, Krka, Cibona i Hemofarm 3, Zadar, Radnički, Igokea, Široki i C. Zvezda 2.
Raspored 3. kola: Danas: Olimpija – Krka (17), Cedevita – Cibona (20,15). Subota: CEZ Nymburk – Igokea (15,45), Hemofarm – Budućnost (17), C. Zvezda – Radnički (17), Široki – Partizan (21,15). Nedjelja: Zagreb – Zadar (17).