Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nekretanje i prekomjerna težina najveći neprijatelji

14.10.2010. 22:00
Nekretanje i prekomjerna težina najveći neprijatelji


Osobito je istaknut podatak o nepovoljnom utjecaju prekomjerne tjelesne težine, jer svaki kilogram viška stvara višestruki pritisak na zglobove i kosti
Nastavljajući niz zanimljivih i edukativnih predavanja, zadarska podružnica “Hrvatske reumatološke udruge – hrvatske lige protiv reumatizma”, u suradnji s Općom bolnicom Zadar organizirala je ove srijede još jedan zanimljiv susret, a u sklopu “Mjeseca reumatskih bolesti”. U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice održano je predavanje “Važnost vježbanja kod reumatskih bolesnika”, čime se još jednom svim zainteresiranim objasnilo o kakvim se bolestima radi i kako ih pravilno i stručno treba tretirati. Predavanju su prisustvovale predsjednica zadarske podružnice dr. Ana Šoša Kosor – specijalist fizijatar Opće bolnice Zadar, koja je i rekla uvodnu riječ te tajnica udruge Maja Dunat.
Predavanje je održala Slavica Kaštela, bacc. phy., inače Odgovorni fizioterapeut Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opće bolnice Zadar, koja je na vrlo zanimljiv i pristupačan način objasnila prisutnima osnove reumatskih oboljenja, njihove specifičnosti i, kao najvažnije, načine njihova liječenja i ublažavanje tegoba koje ona sa sobom nose.
– Reumatske bolesti su one koje pri djelovanju na lokomotorni sustav izazivaju bol i ograničenje pokreta na zahvaćenom području. Jednako su nam važne i prevencija i liječenje i rehabilitacija, a sama osnova rehabilitacije je kineziterapija, jer pomoću nje smanjujemo bol, ali i vraćamo funkciju, tako da se pacijent što prije oporavi i vrati svakodnevnom životu i radu, rekla nam je Kaštela nakon predavanja.
– Zbog oštećenja lokomotornog sustava koja uzrokuju i smanjenu radnu sposobnost, reumatska oboljenja imaju i socijalno i ekonomsko značenje. Stoga je jako važno da oboljeli nauči živjeti sa svojom bolešću te vježbanjem, kretanjem i prilagođavanjem načina života, u što većoj mjeri, prevlada njene posljedice.
Na ovom predavanju se još jednom moglo čuti kolika je važnost kretanja, svakodnevne tjelesne aktivnosti, ali i održavanja primjerene tjelesne težine, kako kod zdravog, tako i kod bolesnog čovjeka. Osobito je istaknut podatak o nepovoljnom utjecaju prekomjerne tjelesne težine, jer svaki kilogram viška stvara višestruki pritisak na zglobove i kosti. Saznali smo koje vježbe i koju tjelesnu aktivnost treba provoditi kod određenih oboljenja i naravno, u kojoj mjeri, jer često nepravilan pristup, kao i svako drugo pretjerivanje može imati sasvim suprotni učinak. Zato je jako važno da se kompletan proces dijagnosticiranja i liječenja provodi pomoću stručnog tima u kojem su liječnik – fizijatar i fizikalni terapeuti najvažnija karika.
Na kraju predavanja su podijeljene prigodno tiskane brošure s vrlo eksplicitnim prikazom vježbi.