Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sanaderova sjena

14.10.2010. 22:00


Nakon svjedočenja pred Saborskim istražnim povjerenstvom o privatizaciji Ine, nad HDZ-om se nadvila Sanaderova sjena, a doskočice i poslovice bivšeg premijera i teatrologa Ive Sanadera poput one da tko pod drugim jamu kopa sam u nju upada, prisilile su neustrašive HDZ-ovce, dojučerašnje Ivine “vazale” da svi u strahu jednoglasno kliču da se ne boje njegovog povratka u Sabor.
Premda je još nedavno Sanader poručivao iz bijelog svijeta kako se neće vratiti u politiku, obrat se dogodio baš kao u pravom teatru te poslije njegovog šokantnog odlaska koji je dugo intrigirao i iritirao naciju, sada na sva zvona zvoni njegov povratak.
A cijela priča o privatizaciji Ine, koja je na scenu vratila Sanadera, pokazuje, međutim, svu bijedu politike i kako vrana vrani oči (ne) vadi.
Nekada nerazdvojni, najbliži suradnici, on kao premijer i ona ko potpredsjednica Vlade, Sanader i Kosor, izgleda, kopaju jame jedno drugom, a javnost se u nedoumici pita tko od njih dvoje laže.
Zar premijerka kao uspješna političarka i inteligentna žena, u sporno vrijeme privatizacije Ine Sanaderova desna ruka, ne shvaća da je za nju politički štetno zauzimati stav “ja znam da ništa ne znam”? Zar Sanader za razlog svog iznenadnog odlaska iz politike nije odmah mogao reći da ne želi trgovati hrvatskim teritorijem nego da to za njega izmišlja i laže deklarirani ljubimac istine Andrija Hebrang? Da je to tada izgovorio ne bi ga veći dio javnosti doživljavao kao bjegunca od kotrljajućeg klupka afera kojima je, sumnja se, upravo on vukao konce.
Sanader je već jednom pokušao povratak, no tada ga je spriječila čvrsta ruka premijerke Kosor koja stalno ponavlja da neće stati u borbi s korupcijom i kriminalom bez obzira na čija vrata istrage pokucale. No, uvažavajući Sanaderovu političku umješnost, u HDZ-u koji je okrenuo leđa svome bivšemu vođi, ipak ne mogu mirno spavati.
Da zapravo nije istina kada kažu da se ne boje Sanaderovog povratka u Sabor i politiku vidljivo je iz šturih ili pak zajedljivih komentara od onih koji su ga ne tako davno štovali kao svoga političkoga Boga.
Tako ministar vanjskih poslova Jandroković kaže da premijer laže da je otišao jer nije htio trgovati teritorijem. Ministar zdravstva Darko Milinović zbog nastupa na istražnom povjerenstvu gdje je Sanader “čavrljao” s SDP-om, a bahatio se nad HDZ-om, za svog bivšeg šefa reče ironično da bi se povratkom u politiku mogao priključiti i SDP-u. Šeks kao i uvijek zagonetno šuti i možda smišlja proceduralnu smicalicu da se Sanaderu onemogući da uskoro sjedne u saborske klupe i dobije imunitet. A posebno je žustar u obrani premijerke i prokazivanju Sanadera bio Andrija Hebrang, onaj isti koji je pred javnošću priznao kako je za njega lagao objašnjavajući zašto je “odmaglio”.
Premijerka, pak, nije ni sanjala da će onaj s kojim se sve dogovarala, sve mu zapisivala, i u stopu ga vjerno pratila, poželjeti natrag svoju “igračku” – autoritativnu poziciju u vlasti. Nije ni pomislila da je upravo nju i izabrao za svoju zamjenicu, jer je mislio da bi ga ona najlakše ponovno propustila naprijed.
No, ni Sanader, očito, nije ni sanjao da će premijerka Kosor čvrsto zauzeti darovanu poziciju, “pokazati zube” i reći mu da kupi svoje političke krpice…