Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Što je to što određuje filozofsku misao danas

14.10.2010. 22:00
Što je to što određuje filozofsku misao danas


Cilj nam je pokazati što je to što određuje filozofsku misao danas i u kojim se sve kontekstima artikulira. Osim toga, želimo učvrstiti ionako dobre veze sa Sveučilištem u Zadru, te neke naše kontakte još više intenzivirati, kazao nam je pred početak simpozija dr. sc. Samir Arnautović, prorektor Univerziteta u Sarajevu
Jučer je u Zadru otpočeo s radom međunarodni filozofski simpozij na temu “Filozofija danas”. Simpozij, koji će trajati do 16. listopada, su organizirali Hegelovo društvo Hrvatska i Filozofsko društvo “Theoria” iz Sarajeva, a održava se u kongresnoj dvorani zgrade rektorata Sveučilišta u Zadru.
– Činjenica što se osmi međunarodni filozofski simpozij koji svake godine organizira Filozofsko društvo Theoria iz Sarajeva održava u Zadru rezultat je uspješne suradnje Hegelovog društva Hrvatska i Theorie, kao i Sveučilišta u Zadru i Univerziteta, odnosno Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Tema ovogodišnjeg simpozija je “Filozofija danas”, razmatrat ćemo suvremene probleme filozofije, njezin društveni kontekst kao i utjecaj na moderni svijet. Izlagači dolaze iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a moguće je da će nam se za trajanja simpozija pridružiti kolege iz Austrije i Njemačke. Bavit ćemo se temama kakve su odnos filozofije i književnosti, odnos istoka i zapada u filozofiji, određenja filozofije danas, kao i distinkcije između filozofije, egzaktnih znanosti, kulture i publicistike. Cilj nam je pokazati što je to što određuje filozofsku misao danas i u kojim se sve kontekstima artikulira. Osim toga, želimo učvrstiti ionako dobre veze sa Sveučilištem u Zadru, te neke naše kontakte još više intenzivirati, kazao nam je pred početak simpozija dr. sc. Samir Arnautović, prorektor Univerziteta u Sarajevu, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i predsjednik Filozofskog društva Theoria.
Također, danas će u sklopu simpozija biti predstavljen zbornik filozofskih radova “Staat und Kultur bei Hegel” kojeg su uredili Andreas Arndt i Jure Zovko, a izdala ga Akademie Verlag iz Berlina. O zborniku izdanom ove, 2010. godine će govoriti dr. sc. Jure Zovko, dr. sc. Samir Arnautović i dr. sc. Vahidin Preljević. Predstavljanje, u organizaciji Hegelovog društva, će se održati u kongresnoj dvorani Rektorata Sveučilišta u Zadru u 12 sati.