Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stoliću godina i pet mjeseci zatvora

14.10.2010. 22:00
Stoliću godina i pet mjeseci zatvora


Emil Stolić (64) bivši direktor Regionalne veletržnice Benkovac danas je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na godinu i pet mjeseci zatvora    zbog zlouoprabe položaja i ovlasti te prijevare u službi, a riječ je o preko 150 tisuća kuna koje je zadržao za sebe.
Stolić danas nije došao na izricanje presude, a njegov odvjetnik Milenko Marinović opravdao ga je rekavši da je bolestan. No, bez obzira na to predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman detaljno je obrazložio presudu i kazneno pravnu sankciju pojasnivši kako je Stolić zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti osuđen na deset mjeseci, a za prijevaru us službi također, deset mjeseci što uz primjenu instituta o ublažavanju kazne predstavlja jedinstvenu zatvorsku kaznu od godine i pet mjeseci.
Sudac Radman je potom, u obrazloženju presude, naveo kako je nesporno dokazano da je Stolić počinio kaznena djela koja su mu dijelom u optužnici stavljena na teret, dijelom ih je i priznao, a osim toga da je optuženik uzeo novac za sebe potkrijepile su i vještakinje financijske struke koje su obavile detaljan pregled “svih papira” tvrtke te svjedokinja koja je radila u računovodstvu benkovačke Regionalne veletržnice.
Naime, Stolić je primjerice, među ostalim u svojoj obrani naveo kako je uzeo novac članova Nadzornog odbora, ali da je “to ostavio u blagajni poduzeća”, a radnica u računovodstvu je u svom iskazu na sudu s tim u svezi rekla kako bi da je tome tako, u blagajni bio višak novca.
Pri odmjeravnju kazne zatvora Sudsko je vijeće cijenilo olakotne okolnosti kao što je Stolićeva dosadašnja neosuđivanost, potom činjenica da je, kako je rekao sudac Radman, od “učina kaznenog djela proteklo gotovo sedam godina”, Stolićeva životna dob i činjenica da je obiteljski čovjek i otac dvoje djece.