Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za sanaciju sukošanske rive pet milijuna kuna

14.10.2010. 22:00
Za sanaciju sukošanske rive pet milijuna kuna


Očekujemo objavu natječaja, odnosno javne nabave za sanaciju rive. Općina je ishodila svu potrebnu dokumentaciju za sanaciju rive koja će se financirati u sklopu EIB programa putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Troškovi sanacije rive iznosit će pet milijuna kuna, zajedničkim ulaganjem resornog ministarstva i općine, govori Martinac
Postavljanjem stupića u ponedjeljak 18. listopada uz nužnu suglasnost Lučke kapetanije Zadar za sav promet motornih vozila zatvorit će se glavni gat u Sukošanu, poznat po nazivu sukošanska riva.
Nekad ponos Sukošana, danas je svojevrsni trn u oku. Štoviše, zapuštena, oronula i dijelom urušena riva intenzivnim korištenjem postala je opasna za sve sudionike prometa, pješake, vozače. Dakako, i za kupače na kultnom dijelu rive zvane Glava porta.
Ishođena dokumentacija
– Desetljećima je sukošanski gat Riva služio kao pristanište i privezište za razne brodove, predstavljao je polaznu, odnosno dolaznu luku za ljude i robe s ovih prostora. No zbog intenzivnog korištenja i zuba vremena riva se započela urušavati, istaknuo je sukošanski načelnik Ante Martinac, dodajući kako se gat kao pomorsko prometni objekt u vrijeme kad je izgrađen predstavljao prozor, odnosno vrata u svijet žiteljima ovog kraja.
Došlo je vrijeme da se sanira stara riva. Stanje nije alarmantno, ali je ozbiljno, pa je sanacija sukošanske rive posao koji se ne smije odlagati. Unatoč intervencijama koje su se svakih nekoliko godina morale raditi.
– Očekujemo objavu natječaja, odnosno javne nabave za sanaciju rive. Općina je ishodila svu potrebnu dokumentaciju za sanaciju rive koja će se financirati u sklopu EIB programa putem Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Troškovi sanacije rive iznosit će pet milijuna kuna, zajedničkim ulaganjem resornog ministarstva i općine, govori Martinac dodajući kako su radovi potrebni, jer je riva u jako lošem stanju, a ljepota Sukošana mora se nastaviti na rivi i na oko osam kilometara dugoj obali od marine Dalmacija do Tustice.
Barem ne do početka sveobuhvatne sanacije i rekonstrukcije rive zatvaranjem rive za sav promet motornih vozila zasad se neće dirati brojna improvizirana i neugledna privezišta raznoraznih plovila s obje strane rive. Dakako, i vaterpolsko igralište koje je ovog ljeta na spektakularni način putem vaterpola i vaterpolskog turnira barem na trenutak vratio zlatni sjaj rive u uvali Zlatna luka.
Sustav odvodnje
– Molimo građane za razumijevanje jer će sukošanska riva nakon svega izgledati mnogo ljepše i primjerenije turističkom Sukošanu, poručio je Martinac dodajući kako je za izgradnju kanalizacijskog sustava već raspisan natječaj za izvođenje radova.
– Odmah nakon odabira izvođača započet će se s radovima. Naime, u prostorijama Hrvatskih voda u Zagrebu početkom mjeseca travnja općinska čelništva Bibinja i Sukošana potpisali su ugovor vrijedan 38,7 milijuna kuna za izgradnju nulte i prve faze zajedničkog sustava odvodnje s uređajem za pročišćavanje i podmorskim ispustom, podsjeća Martinac.
Ugovor podrazumijeva izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kopnenu i podmorsku dionicu ispusta, gravitacijske kolektore, tlačni cjevovod, pet crpnih stanica Bibinje, Čukovice, Sukošan, Padrele i Rožica te izgradnju kanalizacijskog sustava obalnog pojasa, starih sela u Sukošanu i Bibinja.
– Projektom Jadran u tri faze će se izgraditi 40-ak kilometara kanalizacijskog sustava, a koštat će ukupno oko 100 milijuna kuna, kaže Martinac dodajući kako su sve lokalne vlasti koje su donijele odluku da pristupaju Projektu Jadran, morale donijeti i odluku o namjenskom povećanju cijene vode na tim područjima, što je osnovni preduvjet vraćanja dijela zajma Svjetske banke.
– U tijeku je donošenje detaljnog plana uređenja obale u Sukošanu, u izradi su urbanistički planovi uređenja naselja Sukošan te izmjene i dopune Prostornog plana uređenja koje su ušli u završnu fazu, navodi Ante Martinac.