Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadar ima važno poljoprivredno zaleđe

14.10.2010. 22:00
Zadar ima važno poljoprivredno zaleđe


Svaki od izlagača na Eko Etnu ujedno je i domaćin svoga kraja, što znači da je spreman prihvatiti svakog posjetitelja kao svoga gosta i počastiti ga domaćim delicijama svoga kraja, poručuju organizatori pozivajući posjetitelja da dođu u što većem broju
Eko Etno Hrvatska Europa Tour 2010., sajam za koji se nižu brojni epiteti otvoren je u srijedu, a svakoga dana privlači sve veći broj posjetitelja, koji osim što imaju priliku kupiti tradicionalne i autohtone proizvode poput hrane, pića, ljekovitog bilja ili rukotvorina, mogu pogledati i bogat kulturno-umjetnički program te steći znanja o stručnim programima. Na samom otvorenju sajma posjetitelji su imali priliku na glavnoj pozornici vidjeti zanimljiv program predstavnika Zadarske županije.
Prvi su se na pozornicu popeli članovi Udruge “Vitezovi Vranski” u templarskim odijelima, koji su cijelom prostoru koji je uredio Neno Stojaković, davali poseban štih. Zadarska klapa Kaleta podsjetila je na tradicionalnu klapsku pjesmu, a posebno zanimljiv nastup imalo je kulturno-umjetničko društvo Bokolje iz Dobropoljane. Naime, oni su uz tradicionalne pjesme i plesove njihovog kraja okupljenima prikazali i stara zanimanja poput krpanja mreže. Ipak, najveće zanimanje pobudio je veliki stol koji je Zadarska županija kao domaćin priredila za posjetitelje, poznati kuhar Renato Kraljev spremao je razne delicije, a osim hrane posjetitelji su kušali i domaća vina. Odmah uz Zadarsku županiju, postavljen je i štand na kojemu su bili predstavnici Južnomoravske regije iz Češke, s kojima Zadarska županija već godinama njeguje izvrsnu suradnju.
Uz predstavnike Češke, na sajmu su i predstavnici Poljske, Slovačke i zemalja iz okruženja što ovom sajmu daje međunarodni karakter, a na otvorenju posebno je istaknuto kako možemo naučiti puno samo razmjenom iskustava. Predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije istaknuli su da im je posebno drago što je nakon sedam uspješnih godina, koliko se manifestacija održavala u Zagrebu, zbog brojnih pobjednika iz Zadarske županije na dosadašnjim sajmovima, Zadar dobio domaćinstvo te se nadaju kako će i u sljedećim godinama ona ostati gdje je sada.
– Zadar ima važno poljoprivredno zaleđe i važno je turističko odredište i upravo taj spoj može biti važan, da upravo proizvodi sa sela dođu u turističke objekte preko kojih se mogu prodati našim gostima, kazao je gradonačelnik Vrančić u svom govoru i nakon toga istaknuo kako je ove godine Zadar premašio brojku od osam milijuna noćenja, što je uveliko premašilo sve dosadašnje rekorde.
Dijana Katica, predsjednica Organizacijskog odbora istaknula je kako ovaj sajam postaje svojevrsni pokret, a kazala je i kako se zbog velike medijske pozornosti koju je privukao prošlogodišnji sajam, o kojemu se pisalo još tjednima nakon završetka, čini da je prošlo i manje.
Ono što bi trebalo privući posjetitelje je i poruka organizatora i izlagača kako svaki od izlagača u želji da što ljepše i vjerodostojnije predstavi svoj kraj, unosi cijeloga sebe u program kojega želi pokazati.
– Upravo takav način predstavljanja razlikuje Eko Etno od ostalih sajmova. Eko-etno u sebi sadrži nazaobilaznu osobnu notu svakoga izlagača koja se odražava u prikazanom. Svaki od izlagača na Eko Etnu ujedno je i domaćin svoga kraja, što znači da je spreman prihvatiti svakoga posjetitelja kao svoga gosta i počastiti ga domaćim delicijama svoga kraja, poručuju organizatori pozivajući posjetitelja da dođu u što većem broju.
Osmi sajam koji se održava u Zadru po mnogima je najljepši i najživopisniji do sada, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića, koji danas stiže u Zadar i brojnih ministarstava čiji su predstavnici bili u Zadru. Na otvorenju je nazočila i Marijana Petir, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša hrvatskog Sabora, Nevenka Marinović iz Odbora za turizam i Odbrora za poljoprivredu te brojni župani predvođeni Božom Galićem, predsjednikom Zajednice županija i županom Vukovarsko-srijemske županije, Vladimira Šišljagića, župana Osječko-baranjske županije, Miroslava Čačije, župana Bjelovarsko-bilogorske županije i mnogih drugih.