Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Istraživanje bioraznolikosti fitoplanktona u Telašćici

14.10.2011. 22:00
Istraživanje bioraznolikosti fitoplanktona u Telašćici


Svaka promjena unutar zajednice fitoplanktona održava se na sve ostale u hranidbenoj piramidi. U uvali Mir u PP Telašćica primijećen je veliki ljudski utjecaj na zajednicu fitoplanktona, ističe Zrinka Ljubešić, docentica na zagrebačkom PMF-u i voditeljica istraživanja u Telašćici


U organizaciji Udruge Aurelia Zadar u Gradskoj knjižnici Zadar održana su predavanja predsjednice Udruge biologinje Ivane Zubak i Udruge studenata biologije BIUS pod vodstvom doc.dr.sc. Zrinke Ljubešić. Predavanja su sa zanimanjem poslušali i učenici Ekogrupe OŠ Šime Budinića.
Prvo ih je u kratkom predavanju Zubak upoznala s morskim algama i cvjetnicama ekološke mreže Zadarske županije.
– Na temelju prethodnog istraživanja algi i cvjetnice na nekoliko lokacija u Zadarskoj županiji, radimo na promociji ekološke mreže organiziranjem predavanja, tiskanjem letaka, izradom digitalnog herbarija algi, izradom plakata u suradnji s djecom iz OŠ Šime Budinića… Cilj je upoznavanje javnosti s ekološkom mrežom, njezinim značenjem za lokalnu zajednicu i šire društvo te upozoriti na pravilno upravljanje s mrežom, kazala je Zubak, dodajući da su u projektu sudjelovali i Ministarstvo kulture, grad Zadar, Zadarska županija i Javna ustanova za zaštićena područja prirode Zadarske županije.
Kako je istaknula Zubak, na području županije je 167 lokaliteta Nacionalne ekološke mreže, koji će ulaskom u Europsku Uniju postati dio europske mreže NATURA 2000. Od tih 167 lokaliteta čak 100 ih je u moru.
Uslijedilo je predavanje “Bioraznolikost fitoplanktona u odnosu na ekološke prilike u akvatoriju PP Telašćica” studenata iz udruge BIUS.
O važnosti morskih algi za hranidbeni lanac, a tako i cijeli ekosustav, pričao je student Nikola Koletić.
– Alge su najveći proizvođači organske tvari i kisika na Zemlji. Jednostanične alge su zastupljene u planktonu, a fotosintetska komponenta planktona je fitoplankton, rekao je Koletić.
Fitoplanktonima se hrane zooplanktoni, a zooplanktonima ribe pa slijedi viši hranidbeni lanac – ptice, sisavci pa tako i ljudi. Tu se vidi važnost fitoplanktona i njegov posredni utjecaj na čovjeka.
Kako je istaknula Zrinka Ljubešić, docentica na zagrebačkom PMF-u i voditeljica istraživanja u Telašćici, svaka promjena unutar zajednice fitoplanktona održava se na sve ostale u hranidbenoj piramidi.
– Zato su njihova istraživanja jako važna, a promjena se jako brzo vidi. U Telašćici smo na nekoliko lokacija uzeli uzorke i popratne parametre potrebne za istraživanje. Prema preliminarnim rezultatima koje obrađujemo na PMF-u zaključili smo da je bioraznolikost vrlo visoka, da je velika razlika između vanjskog mora Telašćice i unutar zaljeva. Unutar same uvale Mir, gdje je velika ljudska aktivnost primijećen je ljudski utjecaj na fitoplanktone i na tom dijelu je pojačana organska tvar, rekla je Ljubešić.
Je li je to dobro ili loše, kako govori Ljubešić, to još treba vidjeti, ali definitivno nije nešto što se može ignorirati i ukazuje na potrebu za pravilnim gospodarenjem tim područjem, za što već brine ustanova Park prirode Telašćica.
Studentica Dorotea Polović je prikazala rezultate istraživanja i predočila kako je to izgledalo na terenu i u samom laboratoriju. Na kraju svega, uz pomoć studenta Nikole Hanžeka, djeca su na mikroskopu mogla pogledati kako izgledaju fitoplanktoni i zooplanktoni, što je njima zasigurno bilo najzanimljivije.