Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nova generacija hrvatskih poduzetnika

14.10.2011. 22:00
Nova generacija hrvatskih poduzetnika


Kažu da se razlika između uspješnog i manje uspješnog čovjeka mjeri samo po tome što uspješan čovjek nastavlja tamo gdje je manje uspješan stao. Kriza je upravo ta velika psihološka barijera koja u čovjeku ruši taj poriv da nastavi dalje. Kineski znak za krizu sastoji se od dva elementa, jedan je nevolja, drugi prilika – odaberite što vam odgovara, objasnio je mladi zadarski poduzetnik Nenad Krička zašto je u vrijeme krize odlučio riskirati i pokrenuti vlastiti posao.
Krička je osmislio projekt namapi.net, jedinstveni internetski oglasnik za nekretnine i turizam koji olakšava način pretraživanja i traženja nekretnina i istraživanja turističkih lokacija. On je ujedno i jedan od brojnih mladih poduzetnika koji su u hotelu Kolovare predstavili svoje projekte tijekom svečane dodjele diploma programa “Usavršavanje do samostalnog poduzetnika” koji je u potpunosti financiran iz fondova EU. Nositelj programa je talijanska škola mode i dizajna “Callegari” uz partnerska učilišta Erudio Zadar, Poetika Osijek i AMC Nova Gradiška.
– Konstantnim praćenjem stanja na tržištu rada stalno upotpunjujemo našu ponudu novim programima upravo kako bismo u ovim teškim vremenima poboljšali mogućnost zapošljavanja, ali i poticali samoobrazovanje svjesni da samo znanjem možemo kreirati i ostvarivati poduzetničke ideje koje su održive. Posebno mi je drago da se ova svečanost održava baš u Zadru, jer upravo Zadarska županija sa svojim zaleđem, priobalnim područjem i otocima, svojom raznolikošću, ima izuzetan potencijal za razvoj poduzetništva i to ne samo u turizmu. Smatram da smo u tom smislu ostvarili veliki pomak i uspjeli ostvariti dio tog potencijala ovim projektom, rekla je Ina Gulan Kadić, ravnateljica POU Erudio na konferenciji za medije održanoj u sklopu svečanosti.
Cilj samog programa bilo je stvoriti novo, tržištu primjereno, vremenski ekonomično, multidisciplinarno i pragmatično obrazovanje za razvoj poduzetničkih kompetencija koje će polaznike potaknuti na samozapošljavanje i samostalno poduzetništvo. To je ujedno i prvi obrazovni program za male samostalne poduzetnike u Hrvatskoj. Projekt je provođen u šest županija: gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Zadarskoj županiji gdje je uspješno proveden od travnja do listopada 2011. godine. Ukupno je obrazovano 88 polaznika za Samostalnog poduzetnika čija je školarina financirana iz darovnica EU. Osim usvajanja znanja polaznici programa izradili su i kompletne marketinške i poslovne planove za svoje konkretne poduzetničke ideje.
Mladim poduzetnicima obratio se i Ivan Gligora, uspješni mali poduzetnik koji svojim proizvodima iz Sirane Gligora osvaja nagrade po cijelom svijetu, a koji im je na svom primjeru ukratko pokazao put do uspjeha.
– Želim čestitati svim mladim hrabrim ljudima koji su se odlučili na poduzetništvo. Samim ulaskom u poduzetničke vode pokazali ste da imate hrabrosti, a oni od vas koji se još nisu odvažili primit će svoje diplome i bit će spremni na taj korak, rekao je Gligora.
Osim dodjele diploma i prezentacije projekata održana je i degustacija brojnih proizvoda koji su proizišli u novim samostalnim poduzetničkim poduzećima kao plod ovog projekta.