Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tri toplotna vala ožegotinama uništila jabuke

14.10.2011. 22:00
Tri toplotna vala ožegotinama uništila jabuke


Procjene uroda za ovu godinu kretale su se oko pedeset do čak šezdeset tisuća tona jabuka prve klase. Zatim se, nakon što je suša započela očekivalo makar oko 35.000 tona, a konačni urod će biti oko 25.000 tona
Urod jabuka ove je godine na čitavom području Hrvatske izuzetno loš. Kako nam je kazao dopredsjednik i glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice mr. sc. Frane Ivković, za trideset godina koliko se bavi voćarstvom na različitim dužnostima nikad nije doživio ovako loš urod, kao niti kombinaciju toliko nepovoljnih klimatskih čimbenika koji su i više nego prepolovili hrvatsku proizvodnju ovog iznimno značajnog voća.
– Sad se beru ili su već pobrane kasne sorte jabuka, ali sve je to jako loše. Mrazevi su bili učinili u svibnju mjesecu kad je temperatura ponegdje padala i na -0,6 stupnjeva pri čemu je velik dio voćaka bio smrznut u tijeku cvatnje. Osim toga nije bilo zimskih kiša, a onda su, nakon ovih mrazeva uslijedile duge suše i to baš u kad se obavlja diferencijacija cvjetnih pupova, odnosno, dioba u plodu. Nakon toga je u ljetu nastao pravi toplinski udar s temperaturama od 36 do 37 stupnjeva Celzijevih, što je na plodu znalo ići sve do pedeset stupnjeva. Posljedice takvih prilika na plod jabuke slične su onima na čovjeka koji iziđe na Sunce pa izgori, kazao nam je Frane Ivković i nastavio:
 Biljke su abortirale
– Nakon tog toplinskog udara, bilo je nešto malo kišice pa onda opet suša i iznimno visoke temperature, a kad se očekivalo uobičajenu kišu oko Vele Gospe, ona je uglavnom izostala i uslijedio je treći toplinski udar. Tlo je bilo izgoreno i došlo je do prekida funkcije između podzemnog i nadzemnog dijela voćke. I što se rad dogodilo u voćnjaku? Biljka je crpila tekućinu iz ploda. Odbacivala je plodove, kako mi u voćarstvu kažemo, abortirala, da bi stablo moglo preživjeti, a vidimo da ni do danas nema nekih većih oborina, istaknuo je Ivković koji upozorava da će ova godina i po količini, ali i po kvaliteti plodova biti iznimno teška za voćare.
Ivković nadalje naglašava da je najveća šteta pogodila upravo onaj dio države gdje je koncentrirana najveći dio proizvodnje jabuka, a to je područje od zapadne Slavonije do sjeverozapadne Hrvatske. Slavonija i Baranja su prošle nešto malo bolje, ali na tom području uzgoj jabuka nije zastupljen u tolikoj mjeri kao u spomenutim krajevima: Virovitičko-podravskoj, Križevačko-bjelovarskoj, Međimurskoj i drugim sjeverozapadnim županijama.
 Cijena će biti paprena
– Nisu pomogle niti mjere. I oni koji su natapali ili pokušavali s mrežama, isto su nastradali. Procjene uroda za ovu godinu kretale su se oko pedeset do čak šezdeset tisuća tona jabuka prve klase. Zatim se, nakon što je suša započela očekivalo makar oko 35.000 tona, a konačni urod će biti oko 25.000 tona. To znači da ćemo spasti na manje od pet kilograma jabuka po stablu. Nekad su rezultati bili dvadeset, zadnjih godina 12 do 13, a sad manje od pet, a k tome su mnogi plodovi jako sitni, kaže Ivković.
Ovo stanje odrazit će se i u trgovini. Cijena će za krajnjeg korisnika, kako nam je rekao Frane Ivković, vjerojatno biti paprena, no to će slabo pomoći voćarima.
– Proizvođači neće od toga sigurno dobiti ništa jer su otkupne cijene već prije dogovorene i kreću se oko tri kune po kilogramu s time da otkupljivaču od države još dobivaju poticaje u iznosu od 80 lipa za kilogram. Ministarstvo će, međutim, vjerojatno prihvatiti sugestije županija koje su proglasile elementarnu nepogodu. To ne će za proizvođače biti puno, kojih 15 do 20 posto iznosa će se dobiti, ali bolje i to nego da voćari propadnu, ustvrdio je Ivković.
Ovaj udar na proizvođače dolazi u veoma osjetljivom trenutku. Naime, lani je uspostavljen pokusni izvoz jabuka u Rusiju te Oman i još neke arapske zemlje. Mr. Ivković uvjeren je da bi se bez obzira na teškoće s urodom taj izvoz morao nastaviti i ove godine:
Uvesti da bi izvezli
– Bolje je da mi poslije na svjetskom tržištu kupimo jabuke koje će nedostajati domaćem tržištu i da održimo dogovoreni izvoz i sačuvamo našu nazočnost na ovim važnim tržištima nego da to prekinemo. Nastupiti na tim tržištima s količinama koliko možemo i zadržati ih za iduće sezone. Kupaca zainteresiranih za naše jabuke u svijetu ima. Osobno sam pričao s poslovnim ljudima iz Alžira koji su sudjelovali na nedavno održanom Gospodarskom forumu svjetskih ulagača u Zagrebu koji su bili zainteresirani za hrvatsku jabuku. Dosada su uvozili iz Španjolske, Francuske i Italije, ali radije bi uzimali od nas jer i oni znaju da je naša jabuka i kvalitetnije i puno manje kemijski tretirana od onih proizvedenih u tim zemljama, otkriva Ivković koji vjeruje da treba biti uporan i izdržati ovu tešku godinu, jer je ona bila iznimna u zadnja tri desetljeća i u kojoj su se poklopili zimska suša, mraz, tuča i ljetna suša s toplinskim udarima.
Mr. sc. Frane Ivković je također kazao da će se, ako se ovakvo vrijeme nastavi i idućih godina, morati ozbiljno razmisliti o razvijanju novih agrotehničkih postupaka koji bi omogućili bolje urode, kao što su promijenjeni kalendar rezidbe ili zaštitno prskanje aminokiselinama.


 UROD 30 POSTO MANJI


– Kod nas je situacija također bila dosta loša. Nastale su ožegotine na plodovima i to bez obzira što smo navodnjavali, isto su visoke temperature uzrokovale štetu po stablima. Dogodilo se još nešto, a to je da je kod sorte idared dolazilo do odbacivanja plodova i sve skupa se jako odrazilo na prinos, kaže Dario Buljat iz Suhovara čije su plantaže jabuka nalaze na području Baštice.
– Šteta, ove se godine očekivala dobra kvaliteta, jabuke su bile skoro sve prva klasa, krupne i dobro su izgledale, no ožegotine su ih, dok su stigle na berbu, dosta uništile i tako mogu jednostavno reći da nismo zadovoljni ovom sezonom. Stolno grožđe je stradalo od mraza, a jabuke od previsokih temperatura, rekao nam je Dario Buljat.
– Ja imam zimske sorte tako da se tek pripremamo za berbu koja će onda potrajati sve do kraja studenoga, to su prije svega sorte granny smith i pink crips, pa ćemo vidjeti. Doduše, već se sada može reći da su plodovi dosta nastradali od ožegotina. S vodom smo riješili probleme jer imamo natapanje, ali ožegotine su jedan od najvećih problema s plodom jabuke, jer su one osjetljive, kaže Šime Žuža iz Podgradine, koji također za ovu godinu očekuje smanjene prinose.
– Prema mojoj procjeni, mislim da će urod biti oko trideset posto manji. To nije malo, a najgore je od svega što će te jabuke koje ne budu za tržište završiti u smeću jer mi ovdje nemamo u blizini nikakvu preradu, nikakvu prerađivačku industriju, a to je uistinu šteta, istaknuo je Žuža.