Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Preku tečaj Zumba aerobica

14.10.2011. 22:00
U Preku tečaj Zumba aerobica


U Pučkom otvorenom učilištu “Dom na žalu” počeo je ovogodišnji program i trening Zumba, salsa i latino aerobic. Riječ je o dinamičkom programu vježbanja koji spaja elemente aerobic treninga sa zabavnim, plesnim koracima laganih za sudionike, a sve popraćeno zvukom različitih popularnih plesnih ritmova. Glazbenu inspiraciju za zumba fitness čine ritmovi Cumbie, Salse, Merenguea, Reggaetona, Calypsa, Sambe i mnogih drugih.
-Zumba je idealna za sve koji traže efikasan trening ,vole plesati i žele se pri tome dobro zabaviti. Zumba je zabavna, Zumba je efikasna , Zumba je zarazna. kazala je v.d. ravnateljica POU Dom na žalu, Tihana Lončar i istaknula:
-Program Zumba Fitnessa osmišljen je tako da nije potrebno prethodno predznanje plesa. Vježba se uz instruktora koji izvodi Zumba koreografije zajedno sa vježbačima po uzoru na aerobik. Cijeli program se bazira na tzv. “easy to follow” principu, odnosno koraci iz pojedinih plesova su prilagođeni kako bi se mogli lako slijediti. Milijuni vježbača širom svijeta dokaz su da “Zumbat” može svatko.Tako mogu vježbati svi stariji od 12 godina. Nema strogo definirane gornje dobne granice, svaki vježbač može prilagoditi tempo vježbanja i način izvođenja koreografija svojim mogućnostima.
Ističe se nadalje kako je potrebno je obavezno obući dobre tenisice. Najbolje su tenisice za aerobik, poluvisoke da zaštite zglobove prilikom vježbanja, te sa zračnim jastucicima na donjem dijelu tenisice radi amortizacije. Osim adekvatnih tenisica, potrebno je obući udobnu trenirku i majicu te obavezno sa sobom ponijeti ručnik i bočicu s vodom.
Zumba je nastala kao rezultat snalažljivosti u spajanju znanja o treningu s ljubavlju prema      latinoameričkim plesovima, mentor Zumba Fitnessa, koreograf i fitness instruktor iz Kolumbije, Alberto “Beto” Perez je prije dvadesetak godina na svoj sat aerobike zaboravio donijeti posebno remixane CD-e. Srećom, u autu je imao nekoliko CD-a s klasičnim latino ritmovima – salsa, merengue, cumbia, reggaeton – na koje je uspješno odradio improvizirani sat. Vidjevši oduševljenje na licima polaznika, shvatio je da je mješavina klasičnih pokreta za oblikovanje tijela, te plesnih latino koraka, dobitna kombinacija za uspješno i zabavno vježbanje. Beto nakon toga razvija cijeli program vježbanja po pravilima i principima treninga te započinje svoju revoluciju u svijetu fitnessa. Princip koji je razvio bio je jednostavan: zabavom do rezultata!
Voditelj treninga u Preku je Enmanuel Felix de los Santos Bello rodom iz Dominikanske Republike koji živi i radi u Zadru. Profesionalni instructor salse, bachate, meringue i reggetona i licencirani instructor latin aerobika.