Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zvijezde uhvaćene u staklu

14.10.2011. 22:00
Zvijezde uhvaćene u staklu


Pedesetak zvijezda u ovom sazviježđu na neki način jedna drugu dopunjavaju, nijedna nije sama za sebe, one upravo u cjelini daju dojam koji nam dopušta da i po danu uživamo u toj noćnoj svjetlosti, one su istovremeno zvijezde neba, ali i nekog mora, kazao je Maroević


Muzej antičkog stakla u Zadru ugostio je još jednog suvremenog umjetnika koji svoje preokupacije izražava u mediju stakla. Izložba “Zviježđa Mediterana” akademskog kipara Dražena Trogrlića otvorena je jučer u MAS-u gdje se savršeno uklopila u ambijent ovog jedinstvenog muzeja.
Nakon pozdrava, ravnatelj muzeja dr.sc. Ivo Fadić prepustio je riječ akademiku Tonku Maroeviću, autoru teksta “Hvatač svijetla” u katalogu izložbe.
– Posebno mi je drago vidjeti da suvremeno stvaralaštvo ne zaboravlja stakleni medij koji se slavi i časti u ovom muzeju sa svojom tradicijom. Dražen Trogrlić je umjetnik koji se okušao u onome u čemu se staklo i danas koristi, a to su vitraji, posebno u crkvenoj umjetnosti, ali i ovdje u motivu svog sazviježđa koji je dobar termin, dobra konstelacija, s jedne strane nebeska, s druge strane morska. Postavivši te svoje zvijezde u pod omogućuje gledatelju da sagleda kako se svijelost prostire, kako se oslobađa iz tih pustih nakupina, kazao je Maroević. Trogrlićeve instalacije staklenih zviježđa Maroević je opisao kao umjetnost koja nadmašuje granice medija, dok svjetlost koja izvire ispod staklenih tonda staklu daje posebnu vrijednost i značenje.
– U staklu, koje je oblik boje, najslikarskiji medij, Trogrlić koji se suzdržava u crtežima i slikarstvu često radeći geometrijske oblike, ovdje se može prepustiti organskoj imaginaciji. Te su plohe složene tako da na neki način pulsiraju, izazivaju vibracije i imaginacije koje su karakteristične za staklo. Pedesetak zvijezda u ovom sazviježđu na neki način jedna drugu dopunjavaju, nijedna nije sama za sebe, one upravo u cjelini daju dojam koji nam dopušta da i po danu uživamo u toj noćnoj svjetlosti, one su istovremeno zvijezde neba, ali i nekog mora. Takvo plavilo neslučajno govori o mediteranskoj inspiraciji, i ako Trogrlić svojim rođenjem nije mediteranac, porijeklom nije daleko, zaključio je Maroević.
Sam umjetnik ukratko se zahvalio MAS-u, Maroeviću i svima okupljenima koji su došli na otvorenje, a za okupljene je priređen i domjenak.
Izložba ostaje otvorena do 20. prosinca 2011. godine.