Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dačić: Srbiju u EU ne puštaju poraženi u Drugom svjetskom ratu

Autor: Hina (H)

14.10.2012. 22:00
Dačić: Srbiju u EU ne puštaju poraženi u Drugom svjetskom ratu


Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u nedjelju da je Srbija svojom borbom protiv fašizma i žrtvama zaslužila biti dio Europe, ali je u Europsku uniju ne puštaju upravo oni koji su poraženi, a nakon Drugog svjetskog rata su počeli graditi novu Europu.
Kako su izvjestili srbijanski elektronički mediji, Dačić je u mačvanskom selu Draginac, u zapadoj Srbiji, na komemoraciji za oko 3.000 civila strijeljanih 1941., rekao da su srpske žrtve zaboravljene a povijest iskrivljena tako da su poražene države postale važnije na Balkanu nego Srbija.
“Oni koji su ovdje izgubili živote bili su nevine žrtve, oni su utkali svoje živote u novu Europu, u EU, gdje nam sada uvjetuju, da bismo u nju ušli, da moramo dopustiti da se završi ono što je započeto u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a to je da se Srbija što više smanji”, navode beogradski mediji Dačićev govor na komemoraciji žrtvama njemačke okupacije 1941. godine.
“Danas, nakon genocida koji smo preživjeli u dva svjetska rata, zbog toga što smo bili na pravoj strani međunarodne zajednice, Srbija nije zaslužila da se prema njoj i njenim nacionalnim interesima ima nepravedan odnos, jer Srbija je uvijek bila na strani koja se borila protiv fašizma”, rekao je premijer.
Dačić je, kako navode elektronički mediji u Beogradu, ocijenio da je Srbija u borbi za ljudske i europske vrijednosti dala mnogo više nego neke druge države koje su vrlo lako postale članice EU i “koje dan danas govore kako Srbiji tamo nije mjesto, koje nam svakog dana prijete i govore kako Srbija treba priznati neovisnost Kosova i da nam ponovo treba uvesti vize”.
“Moramo oprostiti onima koji su zločin počinili, ali ne možemo zaboraviti niti pristati da su njihove žrtve vrijednije od naših. Važno je da se zna tko je na čijoj strani bio. Mi smo bili na strani istine i pravde i očekujemo da oni na čijoj smo strani bili i danas budu na strani istine i pravde kada je Srbija u pitanju”, poručio je Dačić i istaknuo kako “treba učiniti sve da se spriječe novi ratovi, ali i prekrajanje povjesti”.