Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gračački vijećnici žele rudnike gipsa u Srbu, mještani zabrinuti za zdravlje

Autor: Suzana Bandić

14.10.2012. 22:00
Gračački vijećnici žele rudnike gipsa u Srbu, mještani zabrinuti za zdravlje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Budući da se već šest godina na Općinskom vijeću Gračaca uporno “gura” projekt otvaranja čak tri rudnika gipsa na području Srba u neposrednoj blizini kuća, mještani su zabrinuti za svoju budućnost i zdravlje. Načelik Goran Đekić “ogradio” se kazavši kako je on bio i ostao protiv tog projekta
Zbog nezadovoljstva radom Općinskog vijeća Gračac našoj se redakciji obratio čitatelj iz Donjeg Srba iznoseći niz pritužbi, ali i iskazujući zabrinutost zbog odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana Gračaca koji uključuje mogućnost otvaranja tri eksploatacijska polja gipsa u njegovu mjestu. Čitatelj navodi kako je većina u Općinskom vijeću tu odluku izglasala ne mareći što mještani o tome misle. Štoviše, kaže, nitko ih ništa nije ni pitao, a da imaju razloga za zabrinutost potkrepljuje podatkom da se o rudnicima gipsa na Vijeću raspravlja još od 2006. godine te zbog toga sumnjaju da se tu “kuha” nešto opako, da postoji i mogućnost kako su studije utjecaja na okoliš, koje bi trebale pokazati koliko bi takva eksploatacijska polja utjecala na zdravlje mještana i općenito kvalitetu življenja u tom kraju, već izrađene, i da ne idu njima u prilog.
Šestogodišnje “guranje” projekta
 Napominje i kako se mještanima govorilo da bi za njih to značilo otvaranje novih radnih mjesta. Nitko u Srbu nije protiv toga, iako u šest godina otkako se to pitanje “povlači” po vijećnici nitko nije konkretno odgovorio o broju tih, novih radnih mjesta.
Šestogodišnje “guranje” projekta eksploatacijskih polja u Donjem Srbu, međutim, nije jedino što ovaj stanovnik Donjeg Srba spočitava tamošnjoj vlasti. On ističe da je sporan i izvještaj o izvršenju proračuna Općine Gračac za 2011. godinu iz kojeg proizlazi da je u jednoj od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj potrošeno nešto više od 140 tisuća kuna za reprezentaciju, a da pri tome u izvješću nema ni riječi o tome gdje je novac utrošen. Tako je, kaže i s uslugama telefona, pošte i prijevoza gdje je utrošeno ukupno 540.609,86 kn, a samo na troškove prijevoza starijih osoba iz udaljenih naselja 123 tisuće kuna, usprkos činjenici da se ta djelatnost u općini uopće ne obavlja.
Načelnik Općine Gračac, Goran Đekić, demantirao je primjedbe, pritužbe i zamjerke mještanina Donjeg Srba kazavši da su to sve redom neistine i podmetanja njegovih stranačkih oponenata.
Đekić ne podržava projekt
– Prostorni plan – odluka na koju se mještanin poziva, nije odluka o izmjeni plana, već zaključak o pokretanju postupka izmjene nakon čega tek slijedi procedura počevši od javnih rasprava pa do usvajanja. Moj stav o eksploataciji gipsa na tim lokacijama nije se promijenio od 2006. godine, kada sam bio predsjednik Općinskog vijeća i nisam dopustio da te lokacije, koje se nalaze u blizini kuća i zbog toga nisu prikladne, uđu u Prostorni plan. O istome i dalje imam takav stav. Zaključak koji je Vijeće donijelo nisam niti predložio, niti podržao – odgovorio je Đekić dodajući da je taj prijedlog potekao od vijećnika HNS-a i da je donesen mimo volje njega i njegova zamjenika Milana Tankosića, ali i vijećnika SDSS-a u Općinskom vijeću. Istaknuo je kako ni danas taj projekt ne podržava, te naglasio da će tako i ostati i nadalje.
O usvajanju izvještaja o izvršenju proračuna Općine Gračac za 2011. godinu Đekić je ponajprije rekao kako je navedeno sve i u potpunosti netočno te da taj izvještaj nikad nije usvojen.
Problemi u Gračacu nisu od jučer
– Netko je sebi očigledno pogrešno protumačio činjenicu da je za njegovo usvajanje glasala većina nazočnih vijećnika (njih sedam), što nije dovoljno da bi taj akt bio usvojen. Za njegovo usvajanje potrebna je većina glasova svih vijećnika. Dakle, u slučaju našeg Vijeća, najmanje osam glasova – pojasnio je Đekić naglašavajući kako su onda shodno tome netočni i svi daljnji navodi našeg čitatelja aludirajući da je on najvjerojatnije oporbeni vijećnik u Općini Gračac.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU