Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ispod pločica na Višnjiku isplivale svakakve šporkice!

Autor: Siniša Klarica

14.10.2012. 22:00
Ispod pločica na Višnjiku isplivale svakakve šporkice!

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Po pripremljenom troškovniku, sanacija će koštati 120.000 kn bez PDV-a i kako kaže direktor Višnjika Dino Bailo, ovog će puta biti provedena kvalitetnim materijalima


Zatvoreno plivalište na Višnjiku danas ide u sanaciju. Na naplatu je došao „fušeraj” na koji se sumnjalo još za vrijeme gradnje koji je na vidjelo izbio tijekom nedavno odljepljivanja pločica školjke bazena. Po pripremljenom troškovniku sanacija će koštati 120.000 kn bez PDV-a i kako kaže direktor Višnjika Dino Bailo, ovog će puta biti provedena kvalitetnim materijalima. Tijekom sanacije neće se samo izmijeniti estrih i podloga na kojoj su zalijepljene pločice i preljevni kanal, koji je napravljen dosta niže nego što treba, i prozor.
Dvije tužbe Industrogradnje
Trošak sanacije, najvjerojatnije će biti osnova novog spora s izvođačem radova, zagrebačkom Industrogradnjom. Kao što je poznato, oko bazena na Višnjiku vode se dva procesa po tužbi Industrogradnje. Jedan je zbog aktiviranja bankovnog jamstva u iznosu 3,5 milijuna kuna te za neplaćene radove u iznosu 1,7 milijuna kuna. Podsjetimo, 2009. po dobivanju uporabne dozvole, nije izvršena primopredaja između Višnjika i Industrogradnje jer zagrebački graditelj nije imao priloženo bankovno jamstvo na 3,5 milijuna kuna. Godinu poslije, stiglo je jamstvo, ali su ponovno popisani nedostaci o čemu su zapisnik potpisali osim Industrogradnje i Višnjika, Grad Zadar kao investitor i nadzor IGH. Zapisnikom je utvrđena dinamika otklanjanja nedostataka koji, po riječima Dina Baila, do danas nisu otklonjeni. U međuvremenu, bližio se istek bankovnog jamstva koje je aktivirano prije nego li se dogodio slučaj s izdizanjem podloge i zatvaranjem bazena. Zbog toga Industrogradnja pokreće tužbu na zagrebačkom trgovačkom sudu, ali zbog 1,7 milijuna kuna nenaplaćenih radova. ŠRC Višnjik ne spori taj iznos, a direktor Bailo tvrdi da je obustavu plaćanja naložio nadzor IGH, sve dok se ne otklone nedostaci, što opovrgavaju u Industrogradnji. U Gradu Zadru pak tvrde da su do 2008. godine platili sve obveze po okončanoj situaciji. Cijela situacija nije oglašena na sva zvona sve dok se nije podignuo estrih i bazen prvi put zatvoren. Predmet je u međuvremenu, kao što to piše u ugovoru, dospio u nadležnost Trgovačkog suda u Zadru koji je angažirao vještake, koji vrlo skoro moraju dostaviti svoja izvješća sudu koji će u konačnici odlučiti tko je ovdje u pravu.
Od sada – sve transparentno!
Dino Bailo kaže da će se cijeli posao sanacije voditi transparentno jer ne želi da mu se na teret stavljaju posljedice događaja iz davne prošlosti. Naime, ključno pitanje jest: zašto je za izvođača radova izabrana zagrebačka Industrogradnja, kad se znala njena loša poslovna situacija. Je li kriterij najniže ponude, koji se očito nije mogao održati, bila samo prozirna predigra u građevinsku trakavicu na hrvatski način, pokazat će sudske odluke.
Glavno pitanje kako je s nešto više od 62 milijuna kuna cijena izgradnje bazena skočila na 98,1 milijun kuna? Zašto su ponude na natječaj otvarane bez nazočnosti javnosti i novinara, iako su bili pozvani na ceremoniju? Bez javne objave razloga zbog čega su toliko probijene cijene, neće biti ni odgovora zbog čega bazen Višnjik mora u sanaciju svega tri godine od otvaranja svojih vrata.
Kako kaže Dino Bailo ŠRC Višnjik odlukom Ministarstva financija iz 2009., za sanaciju ne mora provesti javni natječaj pa se očekuje da bi se svi radovi mogli biti završeni u roku od desetak dana. Ako iz Ministarstva finacija, ipak stigne naputak o obveznoj provedbi javnog natječaja, sanacija zatvorenog plivališta sigurno će se odužiti nekoliko mjeseci.