Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nin – primjer koji treba slijediti

Autor: Ante Vidović

14.10.2012. 22:00
Nin – primjer koji treba slijediti

Foto: Vedran SITNICA



Mi pokušavamo pomoći malim sredinama da prepoznaju svoje potencijale, prvenstveno vrijednosti kulturne i prirodne baštine te na tom temelju grade svoj razvitak. Grad Nin već duže vrijeme provodi programe i projekte u kojima se koriste potencijali prirodne i kulturne baštine za održivi gospodarski razvoj, istaknula je Biserka Dumbović Bilušić


Hrvatska sekcija ECOVAST-a (Europsko vijeće za sela i male gradove) u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Nina organizirala je u subotu skup i stručni obilazak Nina pod nazivom „Kreativno korištenje potencijala malih gradova – primjer Nina” te okrugli stol na temu Potencijali povijesnih naselja Zadarske županije. Program se održava u sklopu projekta Mali gradovi – obnova i održivi razvitak malih gradova i njihova okruženja u Hrvatskoj Hrvatske sekcije ECOVAST-a.
Svrha projekta „Mali gradovi” je istražiti kvalitete i potencijale malih povijesnih gradova i naselja kao resursa gospodarskog razvitka te pružiti podršku i poticaj malim gradovima za njihove programe obnove na načelima očuvanja kulturne i prirodne baštine i njihova okruženja.
Osnovna vizija je unapređenje kvalitete života uz očuvanje lokalnog i regionalnog identiteta te kulturnog i prirodnog naslijeđa. Razvitak i obnova malih povijesnih gradova i njihovog okruženja u funkciji razvoja regije, odnosno županije, treba se provoditi na način kojim će se osigurati zaštita i očuvanje kulturnih, prirodnih i ekoloških vrijednosti u okviru koncepta održivog razvitka. To je moguće primjenjujući zajedničke metodologije koje uključuju društveno, gospodarsko, prostorno i urbanističko planiranje, kao i metode održive konzervatorske obnove. Osnovno je polazište da kulturno naslijeđe malih povijesnih gradova i pripadajućeg krajolika, očuvano i upravljano na odgovarajući način, može imati važnu ulogu u prostornom i gospodarskom razvoju, ne samo grada već i šire regije.
– Mali gradovi, za razliku od velikih, ne doživljavaju velike promjene u smislu unapređivanja života. Mi pokušavamo pomoći malim sredinama da prepoznaju svoje potencijale, prvenstveno vrijednosti kulturne i prirodne baštine te na tom temelju grade svoj razvitak. Grad Nin u Zadarskoj županiji već duže vrijeme provodi programe i projekte u kojima se koriste potencijali prirodne i kulturne baštine za održivi gospodarski razvoj i primjer je koji treba slijediti, rekla je predsjednica ECOVAST-a Biserka Dumbović Bilušić.
Brojnost povijesnih gradova Hrvatske, njihovo zapušteno gospodarstvo, stanovništvo starije dobi i uglavnom vrlo loše građevno stanje zahtijevaju poduzimanje odgovarajućih mjera i brzo djelovanje. S druge strane, mali gradovi i naselja u kojima se nastavlja suvremeni razvoj često trpe neodgovarajuće promjene koje nisu u skladu s kvalitetom života njihovih stanovnika. Uloga ECOVAST-a u svemu tome jest za isti stol sjesti predstavnike različitih sektora da zajednički pronađu rješenje problema.
– ECOVAST djeluje savjetodavno, na način da okupljamo znanstvenike, sručnjake, predstavnike lokalne zajednice i lokalnih turističkih zajednica i sve zainteresirane za temu poboljšanja života u ruralnim područjima, kazao je tajnik ECOVAST-a Nikša Božić.


Nisu ni znali da se uklapaju u model ECOVAST-a




Nin već niz godina koristi prirodnu i kulturnu baštinu u kreiranju turističkih proizvoda. Mi smo samo radili svoj posao ne znajući da smo se uklopili u modele koje promovira Hrvatska sekcija ECOVAST-a. Poštujući principe održivog razvoja stvaramo određene vrijednosti koje su na korist nama stanovnicima i našim turistima, rekla je Marija Dejanović, direktorica ninske Turističke zajednice.