Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mora se rješavati 800 predmeta mjesečno

14.10.2013. 22:00
Mora se rješavati 800 predmeta mjesečno


Županiji je ostalo za riješiti oko 48 tisuća predmeta. Ministarstvo od lokalne administracije traži da sve predmete, odbijene ili pozitivne iz papirne arhive prebace u kompjutorski program u roku od 30 dana, a u Županiji kažu da je to tehnički neizvodivo


Veliko broj neriješenih građevinskih dozvola zahtjeva za legalizacijom i sličnih akata u graditeljstvu, država je prestala tolerirati. Pri tom je lokalnoj administraciji odlučila nabiti tempo, koji, upozoravaju svi, neće moći ispuniti. Tijekom listopada počinje praćenje provedbe Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ili legalizacije. Provedbu će pratiti sva nadležna tijela državne uprave i jedinice lokalne samouprave. Jedan dio tih aktivnosti bit će dostupan i široj javnosti putem web stranice Ministarstva graditeljstva. U toj aplikaciji vidjet će se osim podataka o zgradama u legalizaciji, njihova namjena, stupanj dovršenosti, ali i podaci o projektantima koji su izraditi projekte itd. Time se svi podaci povezuju s Ministarstvom financija koje će kontrolirati uplatu poreza, jer je legalizacija jedan od trenutačno najvećih poslova državne uprave. Bit će vidljivi i svi iznosi uplaćene naknade za sve podnositelje zahtjeva u svim gradovima i općinama koji će se, također izravno dostavljati Ministarstvu financija.
U Zadarskoj županiji to proizvodi i značajne organizacijske probleme. Najprije je to smještaj ukupno 40 djelatnika koje treba negdje smjestiti.
Interno, dogovoreno je da svaki tim u kojem je jedan djelatnik s visokom i jedan sa srednjom stručnom spremom mora mjesečno riješiti 40 predmeta. Do sad je ukupno, njegov odjel rješavao 400-500 predmeta mjesečno. Novim zapošljavanjem, koje se financira iz 20 posto iznosa naknade za legalizaciju, „norma” se penje na 800 predmeta mjesečno.