Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rastu jedino problemi, ne i dodatak za sljepoću

14.10.2013. 22:00
Rastu jedino problemi, ne i dodatak za sljepoću


Onemogućeno im je kretanje zbog automobila koji se parkiraju po pločnicima, neozvučenih semafora koje je Grad ozvučio još za prijašnjeg mandata Božidara Kalmete, ali građani nemaju sluha za slijepe osobe. Nema senzibiliteta jer doslovno fizički razbijaju te semafore i slijepe je strah kretati se, kaže Čizmin


Danas se u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan bijelog štapa koji je u zemljama diljem svijeta prerastao u Međunarodni dan slijepih. Na ovaj dan najšira se javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba. A kakav je život slijepih, barem što se Zadra i Zadarske županije tiče, dovoljno govori i činjenica da se na ulicama slijepe osobe, sa štapom ili bez, rijetko vide. Zašto je to tako, pojašnjava tajnica Udruge slijepih Zadarske županije Gordana Čizmin, koja se s ovom problematikom bori već petnaest godina.
– Svake se godine sve više smanjuju prava slijepih, kaže Čizmin ističući kako im je konkretno u Zadru najveći problem kretanje.
– Onemogućeno im je zbog automobila koji se parkiraju po pločnicima, neozvučenih semafora koje je Grad ozvučio još za prijašnjeg mandata Božidara Kalmete, ali građani nemaju sluha za slijepe osobe. Nema senzibiliteta jer doslovno fizički razbijaju te semafore i slijepe je strah kretati se, kaže Čizmin. Tako se slijepi najčešće snalaze na sve načine kako bi obavili ono što trebaju. Njih dvoje u Zadru imaju psa vodiča, poneki štapom, a najčešće se oslanjaju, kada trebaju nešto obaviti, na pomoć drugih koje plaćaju iz svojih vrlo skromnih budžeta. Upravo zbog toga Hrvatski savez slijepih neće održavati centralnu manifestaciju vezanu uz ovaj dan simbolično protestirajući jer se u izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi iz teksta ispušta odredba kojom se utvrđuje obveza Vlade RH da se u saborsku proceduru uputi Prijedlog Zakona o inkluzivnom dodatku koji ne smije biti vezan uz dohodovni cenzus. Po Prijedlogu Zakona o inkluzivnom dodatku slijepima bi se priznavalo barem pola mjesečnog dohotka, oko dvije tisuće kuna, kojima bi plaćali neophodnu pomoć, a koju sada plaćaju iz svoga džepa.
Udruga slijepih Zadarske županije broji više od dvjesto članova diljem županije, a financira se najvećim dijelom iz proračuna Grada Zadra, zatim Zadarske županije, gradova Benkovca i Nina, a od općina Čizmin je posebno pohvalila općine Preko, Sv. Filip i Jakov, Kali i Pašman. Trenutačno imaju dvanaest zaposlenih članova te dvoje novih članova koji su radno sposobni, a još jednog čeka prilika za posao. No, čak i tu postoji “kvaka”. Ako počnu raditi gube svoj sigurni prihod na račun sljepoće ili mirovine od oca i u slučaju da na poslu ne zadovolje više nikako ne mogu ostvariti to pravo te spadaju samo na doplatak za tuđu pomoć koji je za većinu vrlo nizak.


Za ostvariti prava prvo još jednom dokaži da si slijep




Ako ste slijepi imate pravo na besplatan bijeli štap, ručni sat i neki aparat za zvučnu reprodukciju (linija, MP3 i slično). No dok slijepe osobe dođu do toga potrebna je procedura koja je, kao i sve ostalo što se tiče birokracije u Hrvatskoj, naprosto apsurdna.
Nakon uzimanja uputnice kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, slijedi posjet oftalmologu da bi on napisao doznake s kojima je potrebno otići u Centar za socijalnu skrb, zatim za sedam dana doći po nju, poslati u Hrvatski savez slijepih i potom čekati da zatraženi predmet stigne na kućnu adresu.