Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uočen je pad smrtnosti, ali ne i broja novooboljelih – on bi mogao još rasti

14.10.2013. 22:00
Uočen je pad smrtnosti, ali ne i broja novooboljelih – on bi mogao još rasti


U prvi plan uvijek iskaču samo oni koji su umrli, no dobro je da se vidi da ima i mnogo nas koje smo se izliječile i normalno živimo. I sama sam, tek kad sam oboljela, vidjela koliko žena je operirano i koliko ih je ozdravilo, kaže Kozulić


Kvržicu sam otkrila najslučajnije kada sam dotaknula dojku, a čak ni tad nisam tome pridavala veću pažnju. Kad sam je i drugi put napipala odlučila sam otići liječniku. Na ultrazvuku se odmah vidjelo, bio je to školski primjer raka dojke. Mislim da me izvlačilo to što sam uvijek bila radno aktivna, u toj prvoj fazi, a bilo je tu i kemoterapija koje su zaista bile mučne, bolest sam rješavala u vrijeme godišnjih odmora. Bilo je to prije četrnaest godina. Danas se sve više govori o ovoj temi i rak dojke više nije tabu već bolest koja se liječi, priča Zadranka Nives Kozulić koja i sama ima iskustva s bolešću kojoj se kasnije na neki način posvetila kroz udrugu Europa Donna.
Listopad se tradicionalno obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke kada se povećana pozornost posvećuje bolesti od koje godišnje u Hrvatskoj oboli oko 2.300 žena, dok njih oko 900 izgubi bitku. U slučaju ranog otkrivanja ova bolest je izlječiva u gotovo 98 posto slučajeva i upravo tome posvećen je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u žena od 50 do 69 godina starosti, pod nazivom “mamma”. Ženama tog godišta u ciklusima u trajanju od po dvije godine šalju se pozivi za besplatan pregled mamografom koji rak dojke otkriva u ranom stadiju.
Da je jedan ovakav program itekako bio potreban prepoznali su i u Ministarstvu zdravlja shvativši da je prevencija ili liječenje u početnom stadiju ujedno i najjeftiniji oblik liječenja. Na osnovi dugogodišnje analize podataka u posljednjih petnaest do dvadeset godina uočeno je da je rak dojke kod žena na prvom mjestu po smrtnosti od zloćudnih novotvorina i na prvom mjestu po broju novooboljelih svake godine.
– Godišnje umre od 20 do 40 žena, kako koje godine, s tim da zadnje dvije godine imamo blagu tendenciju pada smrtnosti tako da je u 2011. godini umrlo 25 žena, a u 2012. godini 31 žena, rekla je Balorda. Pad smrtnosti pripisuje boljoj dostupnosti i kvaliteti liječenja, ranijem otkrivanju i nacionalnom programu koji potiče žene da se jave što ranije dok nemaju nikakvih simptoma, a tada je i veća šansa da se bolest otkrije u ranom stadiju.
 Drugačija je ipak situacija s brojem novooboljelih žena pa je tako na području županije godišnje 100 do 130 novih slučajeva.
– Tu još uvijek nemamo pad smrtnosti, nego dapače imamo jedno stanje bez povećanja broja novooboljelih, ali do pada tog broja vjerojatno neće doći jedno duže vrijeme, možemo očekivati da će taj broj čak rasti ali nacionalni program je posvećen tome da se smanji smrtnost, pojašnjava koordinatorica.
U svakom ciklusu pomiču se godišta kod žena koje se pozivaju. U ovom trećem pozivaju se žene rođene od 1943. do 1963. godine. Cilj je pozivati žene koje su u tom trenutku stare između 50 i 69 godina. U trećem ciklusu pozvano je 29.000 žena, njih devet tisuća nije se odazvalo, a za četiri tisuće pošta se vratila kao nepoznato odredište. Balorda stoga apelira na sve žene koje su rođene između ’43. I ’63., a nisu primile poziv ili se nisu odazvale da se jave na besplatni broj telefona 0800 200 157 i bit će naručene na mamografiju kroz nekoliko dana. Kod žena koje su prošle kroz program na području Zadarske županije u sva tri ciklusa do sada su otkrivena 164 karcinoma.
– Važno je naglasiti da je 55 posto tih karcinoma otkriveno u ranom nultom ili prvom stadiju. To su karcinomi bez metastaza i takvi karcinomi su visoko izlječivi operativnim zahvatom i onkološkom terapijom. Kod vrlo malog postotka su žene kod kojih je već nastupila metastaza u limfne čvorove ili udaljene organe. Najčešće rak dojke metastazira u kosti, mozak, jetru i pluća, međutim, njih kroz ovaj nacionalni program imamo najmanje jer mi pozivamo zdrave žene bez simptoma kako bismo na vrijeme otkrili promjene, pojašnjava koordinatorica.
Rak dojke je bolest koja se najčešće otkriva kasno i zbog toga je smrtnost velika. Najoptimalniji slučajevi su oni u kojima se bolest otkrije prije bilo kakvih simptoma te bi žene brigu o zdravlju dojke trebale početi voditi i prije nego što počinje ovaj nacionalni program. Već u četrdesetim godinama žene bi trebale napraviti bazičnu mamografiju. Kod žena mlađih od toga promjene se bolje vide na ultrazvuku. Mamografije se trebaju obavljati svake dvije godine, osobito u dobi od 50 do 69 godina, a ako u obitelji postoje faktori rizika ili po majčinoj strani ima osoba oboljelih od raka dojke s tim pretragama je potrebno, u dogovoru sa svojim liječnikom započeti ranije.
Promoviranje zdravog načina života kao načina borbe protiv raka dojke mnogima se možda čini kao isprazna tvrdnja, ali dr. Balorda kaže kako su studije potvrdile da su raku dojke sklonije žene koje imaju rizične faktore poput pretilosti, pušenja, konzumacije veće količine alkohola i uzimaju hormonsku terapiju. Iako nijedan od ovih faktora sam po sebi neće dovesti do raka dojke ukoliko sve to skupa jedna osoba radi njezina šansa da oboli od raka dojke znatno se povećava.
– Kad mi je postavljena dijagnoza bilo je to jako stresno razdoblje, no nakon prvog šoka išla sam vidjeti koje su mi opcije i odlučila sam se boriti. Nakon takve dijagnoze promijeni vam se cijela životna filozofija, bitno vam je da to što vam je preostalo što kvalitetnije proživite i ja nastojim živjeti kvalitetno. Pazim što jedem, krećem se, dišem punim plućima već četrnaest godina, zaključila je Kozulić poručujući ženama da se jave u Europu Donnu ili savjetovalište u Zavodu i da se uvijek bore.