Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mirko Đinđić doktorirao na dalmatinskim Talijanima

14.10.2016. 22:00
Mirko Đinđić doktorirao na dalmatinskim Talijanima


Na Sveučilištu u Zadru doktorsku disertaciju jučer je obranio Mirko Đinđić, umirovljeni dugogodišnji ravnatelj županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Natura Jadere. Rad pod naslovom “Talijanski zastupnici u Dalmatinskom saboru: okvir za kolektivnu biografiju 1883. – 1912. (1918.)” branio je pred stručnim povjerenstvom u sastavu: doc. dr. sc. Mateo Bratanić, izv. prof. dr. sc. Ante Bralić i doc. dr. sc. Tado Oršolić, viši znan. sur.
U svojoj disertaciji Mirko Đinđić je, kako smo mogli čuti i iz ocjena članova Povjerenstva, po prvi puta na sveobuhvatan način pokazao vezu između kulturnog i političkog identiteta dalmatinskih talijanskih zastupnika, te njihovu ulogu u oblikovanju procesa nacionalne integracije. Sustavno je prikazao odnos talijanskih zastupnika spram hrvatskih i srpskih političkih snaga u pokrajini. Dr. Bralić navodi kako je po prvi puta u hrvatskoj historiografiji dana cjelovita slika razvitka talijanskog političkog, ali i nacionalnog identiteta tijekom zadnjih trideset godina Habsburške monarhije.
– Opisane su unutarnje mijene unutar talijanske elite uzrokovane uznapredovalim procesom hrvatske nacionalne integracije, kao i postupnom kroatizacijom javnog i administrativnog života Dalmacije. Pri tome se vješto koristio neobjavljenom arhivskom građom, onodobnim novinstvom, kao i brojnom pomoćnom literaturom, istaknuo je u svojoj ocjeni dr. Ante Bralić.
Dr. Bratanić je, pak u svojoj ocjeni, među ostalim, naveo kako se, s obzirom da se prozopografija do sada rijetko koristila u hrvatskoj historiografiji, može konstatirati kako je ovo hvalevrijedan pionirski rad, koji će biti uzor budućim sličnim metodološkim pristupima.
Treći član Povjerenstva, dr. Tado Oršolić, navodi kako treba naglasiti da je Mirko Đinđić prikazao talijanske zastupnike i talijansku politiku u razdoblju izbornog razdoblja od 1883. do 1912. godine u jednom posebnom analitičko-prozografsko-biografskom kontekstu i u tom pogledu utvrdio njihovu sociološku, kulturološku i ideološku stranu te nadasve političku djelatnost.