Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Štedjeli i promicali energetsku učinkovitost

14.10.2016. 22:00
Štedjeli i promicali energetsku učinkovitost


U Gradskoj loži jučer je održano izvlačenje dobitnika prvog kruga nagradne igre “Energiju uštedi i nagrade zavrijedi”, u sklopu europskog projekta FIESTA – Families Intelligent Energy Saving Targeted Actions (Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima).
Fond nagrada za nagradnu igru “Energiju uštedi i nagrade zavrijedi” iznosi ukupno 25.000,00 kn (uključen PDV). Prvu nagradu, Daikin INVERTER klima uređaj FTX35K/RX35K s montažom i Wi-Fi kontrolerom osvojio je Ivica Milanja, dok je Gorenje sušilicu rublja, 8 kg, A+++ dobila Sandra Grgin, a Bosch perilicu rublja, 7 kg, A+++ Marin Gospić.
DeLonghi odvlaživač zraka dobili su Darija Vukman i Franko Torić. Gorenje grijač vode uspravni 50 L slim dobili su Terezija Punoš, Vjerica Sekulić i Danijela Stipanić.
Sudionici u nagradnoj igri “Energiju uštedi i nagrade zavrijedi” mogu biti isključivo punoljetni predstavnici obiteljskih kućanstava s prebivalištem na administrativnom području Grada Zadra koji sudjeluju u besplatnim energetskim savjetovanjima. 
Projekt FIESTA obuhvaća aktivnosti usmjerene ka ostvarivanju ušteda energije u obiteljskim kućanstvima s djecom na području pod Gradom Zadrom. 
Konzorcij projekta sastoji se od 19 partnera iz pet europskih zemalja (Italija, Španjolska, Hrvatska, Bugarska i Cipar), a koordinator projekta je Znanstveni park AREA iz Trsta. Ukupna vrijednost projekta koji se sufinancira iz programa CIP Intelligent Energy – Europe (CIP IEE) iznosi 2.379.827,00 eura od čega EU sufinanciranje iznosi 1.708.250,00 eura odnosno 72%. Predviđeni budžet za Grad Zadar iznosi 79.298,00 eura od čega EU sufinanciranje iznosi 60.772,00 eura. Provedba projekta započela je 1. listopada 2014. godine, a trajat će do 30. rujna 2017. godine odnosno 36 mjeseci. 
Cilj Projekta je ušteda energije u kućanstvima s djecom promjenom njihova ponašanja na način da učinkovitije koriste sustave grijanja i hlađenja kao i poticanje da koriste one energetski učinkovitije. Projekt obuhvaća cijeli niz aktivnosti u promociji energetske učinkovitosti u kućanstvima te ima za cilj provesti konkretne mjere za uštedu energije u 160 kućanstava na području Grada Zadra putem energetskih savjetovanja, zatim osnivanja energetskog info pulta za građane, izrade vodiča za povećanje energetske učinkovitosti u kućanstvima i DVD-a s animiranim filmovima za djecu kao i provedbom različitih edukativnih i promotivnih aktivnosti koje imaju za cilj potaknuti kućanstva na učinkovitije korištenje energije. 
Opći je cilj projekta usmjeriti obitelji na uštedu energije kod kuće utjecanjem na njihove navike u potrošnji energije, kao i na odluke o kupovini uređaja, pri čemu su glavna ciljna skupina obitelji s djecom.