Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Hodočašće svetom Nikoli Taveliću

Autor: Marija Ćurko

14.11.2008. 23:00
Hodočašće svetom Nikoli Taveliću


Polazak autobusa predviđa se u 14 sati, a vjernici iz udaljenijih župa kreću u 13.30 sati. Po dolasku u Šibenik u 15.30 sati hodočasnici će se okupiti u crkvi Sv. Frane, nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića
U nedjelju 16. studenog održava se tradicionalno 25. hodočašće vjernika Zadarske nadbiskupije svetom Nikoli Taveliću, prvom hrvatskom proglašenom svecu, u Šibenik. Polazak autobusa predviđa se u 14 sati, a vjernici iz udaljenijih župa kreću u 13.30 sati. Po dolasku u Šibenik u 15.30 sati hodočasnici će se okupiti u crkvi Sv. Frane, nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića. Koncelebrirano euharistijsko slavlje u šibenskoj katedrali Sv. Jakova s početkom u 17 sati predvodi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Nakon svete mise, u 19 sati, u hotelu “Imperijal” u Vodicama bit će zajednička večera za sve hodočasnike. Cijena kompletnog aranžmana po osobi iznosi 100 kuna. Ukoliko se putuje privatnim prijevozom, večera iznosi 60 kuna.
Nikola Tavelić je rođen oko 1340. godine u hrvatskoj plemićkoj obitelji u Šibeniku. U franjevački red stupio je u Bribiru, a studirao je filozofiju i teologiju u Zadru ili Splitu. Oko 1365. godine postaje svećenik te je kao uzoran redovnik oko 1372. zajedno s još 60 učenika otišao u Bosnu propovijedati evanđelje bogumilima i svjedočiti ga svojim životom. Misionari su tada obratili oko 50.000 bosanskih krivovjeraca. Nakon 12 godina misijskog djelovanja u Bosni, fra Nikola je otputovao u Palestinu te na Sionu gdje se nastanio započeo učiti arapski jezik, obilazeći sveta mjesta i pripremajući se za misionarski rad. Zajedno s Deodatom iz Ruticinija, Petrom iz Narbonne (Francuska) i Stjepanom iz Cunea (Italija) hrabro je posvjedočio vjernost Bogu i katoličkoj vjeri. Međutim, kad su počeli propovijedati, protivnici Crkve zaprijetili su im da se odreknu kršćanstva, a ukoliko to ne učine da će ih pogubiti. Sva četvorica su unatoč prijetnjama, ostala vjerna Bogu i svome poslanju svjedočenja Isusa Krista. Zbog toga su bačeni na lomaču i sasječeni. Mučeničku smrt podnijeli su 14. studenog 1391. Svetim ga je proglasio papa Pavao VI., 1970. godine u Rimu. Nikola Tavelić je prvi Hrvat koji je proglašen svetim, a štuje ga cijeli hrvatski narod. Najčešće se prikazuje u franjevačkom odijelu, na slikama je na lomači ili pokraj lomače, također s raspelom u ruci.