Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kamo ide psihologija?

Autor:

14.11.2008. 23:00
Kamo ide psihologija?

Foto: Vedran SITNICA



“Quo vadis psychologia”, naziv je dvodnevnog međunarodnog skupa koji se održava na Sveučilištu u Zadru, u organizaciji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, a povodom 30. obljetnice Odjela. Započet jučer, pozdravnim govorima, u Svečanoj dvorani Sveučilišta, skup će nastojati odgovoriti na pitanje iz naziva, gdje ide suvremena psihologija.
Trideset godina rada i uloženih napora rezultirali su Odjelom za psihologiju. Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zadru, čiji je sljedbenik današnji Odjel, započeo je radom s troje nastavnika i deset studenata. Iz godine u godinu rastao je i razvijao se u uvjetima koji mu nisu uvijek pogodovali.
– Željeli smo ovu godišnjicu obilježiti ne samo svečarski, već i radno, kazala je, u pozdravnom govoru, pročelnica Odjela za psihologiju dr. sc. Izabela Sorić, napomenuvši kako je u ovoj godini organizirano nekoliko događanja. Obilježavanje 30. obljetnice počelo je u travnju okruglim stolom “Primjenjivost rezultata istraživanja provedenih na Odjelu za psihologiju”, kojeg je organizirala Katica Lacković-Grgin. Zatim su organizirani tradicionalni “Dani psihologije”, te konačno ovaj skup. A na njemu se, uz svečani dio, održavaju dva okrugla stola, “Quo vadis psychologia” i “Psiholog u praksi”.
Dr. Sorić je kazala kako su svi članovi odjela u prošlih 30 godina ostavili svoj pečat u edukaciji studenata.
– Ponosni smo roditelji više od 200 stručnjaka zaposlenih na raznim mjestima, istaknula je Sorić.
A jedan od bivših studenata, ali i djelatnika Odjela, Mario Bebić je kazao kako na ovaj skup gleda kao ostvarenje jedne želje.
Otvaranju skupa su prisustvovali državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dr. Dijana Vican, član Županijskog poglavarstva Zadarske županije za zdravstvo i socijalnu skrb mr.sc. Mladen Mavar, član Gradskog poglavarstva Grada Zadra za školstvo, mladež i socijalnu skrb prof. Jozo Dragić, rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić, prorektori dr. sc. Ana Proroković i dr. sc. Srećko Jelušić, predsjednica Hrvatske psihološke komore Ljiljana Pačić Turk, kao i brojni drugi uzvanici.