Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Klimatske promjene uzrok većih razlika između bogatih i siromašnih

Autor: Valentina Mlađen

14.11.2008. 23:00
Klimatske promjene uzrok većih razlika između bogatih i siromašnih

Foto: Irena JURJEVIĆ



U dvorani Matice hrvatske u Zadru meteorolog Duško Kraljev održao je predavanje na temu “Kakva nas klima očekuje u budućnosti”. Predavanje je organizirala Zajednica za tehničku kulturu Zadarske županije i Matica hrvatske. Pitanje koje je najviše zanimalo prisutne je bilo u kojoj je mjeri zapravo čovjek odgovoran za globalno zatopljenje i što bi nas moglo očekivati u skorijoj i daljoj budućnosti. Prema onome što je Kraljev istaknuo mišljenja su još uvijek podjeljena. On ističe da iako situacija u svakom slučaju jest zabrinjavajuća ipak stvari nisu tako katastrofalne kako se može pročitati u medijima i vidjeti na televiziji. Najviše štete izazivaju staklenički plinovi za koje je u velikoj mjeri odgovoran čovjek, ali koliko štetni, oni su ipak korisni. Zanimljiva je činjenica da bez nekih plinova koji se nalaze u stakleničkim plinovima temperatura na zemlji bi bila otprilike 30 stupnjeva niža. Promjene su se događale i prije, dolazilo je do zatopljenja i zahlađenja, a iako sad jest nešto gore nego inače ipak nije beznadno jer rješenja postoje.
– Klimatske promjene se događaju i naravno da treba voditi računa o tome, no ipak nije tako katastrofalno, više je pojačano medijima i industrijom koja uvijek može zaraditi na neki način, rekao je Kraljev.
Uvijek možemo popraviti i usporiti događaje, uvijek je moguće smanjenje emisija plinova, bolje izolacije stanova i kuća, izrada boljih klimatskih modela itd. Prema prognozi, to što nas točno očekuje nije još posve sigurno ni istraženo. Razina mora će se podići, čak i Jadranskog, tamo gdje je bilo suho bit će još suše, a tamo gdje je bilo vlažno bit će još vlažnije. Takvo stanje moglo bi u budućnosti dovesti do još većeg siromaštva, pa čak i ratova. A nakon tog zatopljenja moguće je čak i da nas čeka novo ledeno doba. Ipak jedno je sigurno, s čim se slažu i meteorolozi i ostali, čovjek je prilagodljivo biće i moći će se nositi sa svim promjenama.