Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Da se ne zaborave žrtve

14.11.2010. 23:00
Da se ne zaborave žrtve


Želimo da se ne zaboravi ono što je bilo, da naš narod vrednuje žrtve naših poginulih branitelja i da se na taj način uvijek sjetimo tog velikog događaja naše povijesti kada smo obranili svoju zemlju i dobili slobodu – don Milivoj Bolobanić


U dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljeno prvo održavanje inicijative “Molitveni hod za domovinu – Koracima nade u istinu”. Događaj su predstavili don Milivoj Bolobanić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, don Josip Lenkić, upravitelj svetišta Sv. Šimuna gdje ova molitvena inicijativa započinje te predstavnici braniteljskih udruga koji su događaj inicirali, a Zadarska nadbiskupija podržala: Ivana Haberle, predsjednica udruge “Žene u Domovinskom ratu” i članica Udruge Vesna Matešić, Željko Turić, predsjednik braniteljske udruge “Damir Tomljanović Gavran” i Klaudio Vidaić, sudionik Domovinskog rata i član zadarske HVIDRE.
Don Milivoj Bolobanić je govorio o razlozima podrške Zadarske nadbiskupije inicijativi “Molitveni hod za domovinu – Koracima nade u istinu”.
– Ovih dana se puno govorilo o svemu onome što se dogodilo za vrijeme Domovinskog rata u Vukovaru, Škabrnji, ali i u drugim mjestima koja su stradala. I zato je toliko događaja bilo u Vukovaru. Mi smo htjeli također da i u našoj nadbiskupiji to obilježimo. I zato smo odlučili da se u četvrtak 18. studenog održi takozvani molitveni hod za domovinu pod nazivom “Koracima nade u istinu”. Želimo da se ne zaboravi ono što je bilo, da naš narod vrednuje žrtve naših poginulih branitelja i da se na taj način uvijek sjetimo tog velikog događaja naše povijesti kada smo obranili svoju zemlju i dobili slobodu, i da tu slobodu i danas želimo sačuvati i vrednovati i da to prenesemo mlađim generacijama, kazao je Bolobanić.
– Htjeli smo da ovaj molitveni hod bude naša potpora braniteljima, njihovim obiteljima, djeci i mladima, da ovaj tragičan i težak događaj naše povijesti, stradanja u našim gradovima i mjestima naše lijepe domovine ne padne u zaborav. Sam događaj započet će u crkvi Sv. Šime u Zadru u 17 sati, molitvom Gospine krunice pred samom škrinjom jednog od zaštitnika Zadra svetog Šimuna, a potom ćemo molitvenim hodom u procesiji krenuti Ulicom Elizabete Kotromanić preko Narodnog trga, zatim Širokom ulicom, Kalelargom do katedrale Sv. Stošije gdje će biti sveta misa koju predvodi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, rekao je don Josip Lenkić, upravitelj svetišta Sv. Šimuna u Zadru.
– Jedna od važnijih zadaća nas branitelja koji smo proživjeli Domovinski rat je briga o časti i dostojanstvu poginulih branitelja, pa stoga sve aktivnosti koje su usmjerene tome cilju mi rado podržavamo i sve ovakve aktivnosti poput ove koje organizira udruga “Žene u Domovinskom ratu”. Uključit ćemo se i što god budemo mogli mi ćemo pružiti da bi potpomogli jednu ovakvu aktivnost. Smatramo da ukoliko bi zaboravili naše poginule suborce da bi onda i zaboravili vrijednosti zbog kojih smo išli u Domovinski rat i stoga mi ćemo i dalje ustrajati u tome da se u svim situacijama ističu naši poginuli suborci, rekao je Željko Turić.
– Pozivam sve građane da sudjeluju sa svojim molitvama i upaljenim svijećama, zaključio je Klaudio Vidaić.