Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Paškom turizmu nedostaje hotela

14.11.2010. 23:00
Paškom turizmu nedostaje hotela


Kapital ne može čekati da se mi dogovorimo što želimo, a što ne želimo, i zbog toga se moramo prilagođavati. Ako imamo investitora koji želi ulagati u gradnju hotela, onda bismo trebali u Gradskom vijeću sjediti dan i noć dok ne prilagodimo planove investitoru i potrebama Paga, kaže Maržić
Na Pagu ima samo 800 hotelskih ležajeva što je premalo, a kako se slično sa sličnim uspoređuje, treba reći kako na Rabu ima gotovo 5.000 hotelskih ležajeva. Mali broj hotela koči razvoj turizma i to je problem s kojim se suočava paška gradska uprava koja pokušava privući investitore koji bi ulagali u gradnju hotela. Turističke zone koje su predviđene Prostornim planom Grada Paga uglavnom su prodane, međutim, za sada se ništa ne gradi.
– Gradnja hotela u ovome trenutku u Hrvatskoj, pa tako ni na Pagu, nije isplativa jer s kreditom koji banke daju na deset godina i s kamatom od osam posto, ulaganje u hotel vodi investitora u bankrot i zbog toga se ne grade hoteli jer nitko ne želi sebe dovesti u takvu situaciju, kaže Eduard Maržić, direktor tvrtke Hoteli Pag.
U sklopu tvrtke Hoteli Pag radi kamp “Šimuni”, jedan od najvećih i najbolje uređenih na Jadranu, a tvrtka je nekada imala i hotel Bellewue koji je sa 370 ležajeva bio nositelj paškog turizma. Hotel je prodan jer nije donosio dobit.
– Ne čudim se što novi vlasnik ne ulaže u taj hotel. Nećemo pronaći investitore koji će graditi pomoću kredita, ali to ne znači da nema investitora. Ima ih, ima onih koji raspolažu vlastitim sredstvima i njima se isplati ulagati jer ne ulaze u velike rizike zbog vraćanja kredita, ali takve investitore je teško pronaći, kaže Maržić.
Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je uvjeren kako upravo takav investitor postoji. Kupio je turističku zonu “Paška rebra III” koja se nalazi na središnjem dijelu otoka, nedaleko od naselja Proboj i ulagat će u gradnju hotela.
– Za to područje imamo zainteresiranog investitora koji će ulagati u gradnju hotela jer je zbog toga i kupio to zemljište, a gradnjom hotela na tom području povećat će se broj smještajnih kapaciteta i znatno će se povećati broj turista koji će dolaziti u Pag. Uvjeren sam kako će se taj projekt ostvariti, a gradska uprava će pomoći i tom, kao i svakom drugom investitoru koji želi ulagati na području Paga. Gradnjom hotela će se otvoriti i nova radna mjesta, a to je Pagu u ovome trenutku najpotrebnije, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Ove godine je na području grada Paga boravilo oko 70.000 turista i ostvareno je oko 650.000 noćenja. To je zadovoljavajući rezultat, ali pitanje je može li se postići više. U paškoj gradskoj upravi smatraju da bi se na području grada Paga broj turističkih ležajeva trebao povećati za oko dvije tisuće. Takav iskorak bi potaknuo i razvoj ugostiteljstva i niza popratnih djelatnosti koje su kompatibilne s turizmom, a ukupni turistički promet bi se povećao za oko 40 posto. Može li se na to računati? Može, smatra Eduard Maržić, ali samo ako se na vrijeme reagira.
– Kapital ne može čekati da se mi dogovorimo što želimo, a što ne želimo, i zbog toga se moramo prilagođavati. Ako imamo investitora koji želi ulagati u gradnju hotela, onda bismo trebali u Gradskom vijeću sjediti dan i noć dok ne prilagodimo planove investitoru i potrebama Paga, kaže Maržić.
Gradnja hotela u turističkoj zoni “Paška rebra III” trebala bi početi početkom iduće godine, a to znači vrlo brzo. U svakom slučaju najkasnije do proljeća znat će se koliko je optimizam onih koji očekuju gradnju hotela opravdan.