Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Puntamičani obranom slomili Zabok

14.11.2010. 23:00
Puntamičani obranom slomili Zabok


Ušli smo u utakmicu smireno, bez prevelikog opterećenja te smo nakon pet minuta prvenstveno obranom dolazili do sve veće razlike – kazao je Petar Marić
Iako su išli na gostovanje u Zabok kao lideri ljestvice i s jednom pobjedom više na kontu malo je onih koji su Puntamičanima davali previše šansi protiv domaćeg sastava koji prednjači snagom svojeg rostera i ugledom u A-1 ligi posljednjih sezona. Razuvjerili su ipak sve te nevjerne Tome, igrači Nevena Plantaka, čije se veselje i zajedništvo moglo najbolje vidjeti na centru po završetku utakmice kad su proslavljali veliki uspjeh. Veseli i činjenica da su zeleni uspjeli ne samo odnijeti velika dva boda nego su tijekom cijelog susreta dominirali i bili u plusu deset i više poena, a nerijetko i preko dvadeset te se Zabočani osim početnih pet minuta kad su imali vodstvo od dva razlike nisu ni jednom došli u situaciju ugroziti slavlje Puntamičana. Strši i podatak da su svi igrači koji su ulazili u igru odlično odreagirali i doprinosili tom kontinuitetu igre i rezultata. Tu treba također istaknuti učinke pojedinaca poput Ivana Mikulića koji je maestralno vodio svoju momčad te usput zabio 20 poena, Marina Jurjevića koji je uz solidnu napadačku dionicu imao ogroman učinak u obrambenom dijelu te Petra Marića koji je bio najefikasniji s 21 ubačajem te uštopao ponajboljeg Zabočanina, Ivana Tomeljaka.
– Možda je pomalo iznenađujuće što smo i na koji način pobijedili u Zaboku, ali to je samo dokaz svega prikaznog u prvih pet kola u kojem smo uzeli četiri pobjede. Ušli smo u utakmicu smireno, bez prevelikog opterećenja te smo nakon pet minuta prvenstveno obranom dolazili do sve veće razlike. Zahvaljujući odličnoj obrani psihički je bilo lakše šutirati, potvrđivati situacije koje smo otvarali za slobodnog igrača i dogodilo se da smo mi igrali sve bolje, a oni nisu uspijevali povezati svoje redove – kazao je Marić nakon utakmice u kojoj su sve taktičke zamisli izgledale lako ostvarive za Puntamičane.
To se prvenstveno odnosi na limitiranje učinka njihovog udarnog tandema Tomeljak-Krapić. Ovaj prvi nije mogao disati pored Marića.
– Dobro, ne bih sad isticao sebe u ovakvom uspjehu cijele momčadi. Igrali smo obranu kao jedan organizam, kolektivno i kad tako funkcioniramo smo vrlo opasni u napadu. Pogađali smo svi, dok se u obrani igralo agresivno ne dopuštajući im lake poene. Kako je vrijeme odmicalo bili smo sve sigurniji u sebe dok se kod Zabočana možda dogodila neka vrsta podcjenjivanja.
Ovako učinkovit start nitko od vas nije očekivao?
– Nismo se nadali da ćemo biti tako uspješni i s takvom jednom lakoćom (osim pobjede protiv Dubrovnika) dolaziti do bodova. Imali smo odlične pripreme, pobijeđivali u pripremnim utakmicama, no nismo bili u poziciji misliti da će biti ovako dobro nakon odlaska Ivanova i s ovako mladim sastavom. Eto, pokazalo se da smo odlično vođeni i pripremani od strane trenera te da smo se mi igrači uspjeli pronaći u svemu tome tako da smo na terenu nevjerojatno željni dokazivanja.
Protiv Svjetlosti se u sljedećem kolu u Jazinama može očekivati odlazak ka šestoj pobjedi?
– Ne možemo računati unaprijed na pobjedu, jer se radi o jednom od glavnih kandidata za Ligu za prvaka, a sve će opet ovisti o našem pristupu. Ako budemo u ovakvom izdanju kao protiv Zaboka onda se ne treba bojati. Imamo tjedan dana da se pripremimo, a problem nam može predstavljati obnavljanje ozljede Škifića koji je morao u trećoj četvrtini utakmice protiv Zaboka izaći s parketa, jer je izvrnuo zglob pri doskoku. Bez njega smo puno slabiji – zaključio je Marić.


Bliži ostanku ili Ligi za prvaka?


Svakom pobjedom više ste bliže Ligi za prvaka, a najavljivala se teška borba za ostanak u ligi?
– Sve je to još uvijek naša realnost. Nije prošlo ni pola prvenstva te je moguće još dosta toga. Možemo isto tako ući u nekoliko poraza i situacija će se drastično promijeniti. Moramo paziti da nam euforija ne udara u glavu, nego trebamo ići dalje iz utakmicu u utakmicu te nastaviti dobro igrati. Cilj je bio i ostao opstanak, a ako se ukaže prilika za nešto više nećemo se libiti pokušati to i ostvariti.




A-1 liga košarkaša


Rezultati 6. kola: Zabok – Borik-Puntamika 61:74, Split – Alkar 78:69, Dubrovnik – VROS Darda 83:72, Svjetlost – Kvarner 2010 88:70, Dubrava – Trogir.
Split, Borik-Puntamika 11, Svjetlost, Zabok, Dubrovnik, Alkar 9, Kvarner, Trogir 8, VROS Darda 7, Dubrava 6
Raspored 7. kola: Borik-Puntamika – Svjetlost, Alkar – Trogir, Dubrava – Dubrovnik, VROS Darda – Zabok, Kvarner 2010 – Split.