Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svo moje djelovanje spojilo se u svijetu staklenih radova

14.11.2010. 23:00
Svo moje djelovanje spojilo se u svijetu staklenih radova


Primjetio sam da se u tom svijetu staklenih radova jako dobro mogla stvoriti sinergija mog iskustva kroz boju, plohu i liniju. Sve se to spojilo u tom gradu, u jednoj sveukupnoj mogućnosti mog djelovanja kao likovnjaka, rekao je Vrlić
Sutra u 20 sati u Muzeju antičkog stakla otvara se izložba “Stakleni gradovi” autora Antona Vrlića. Povodom postavljanja ove neobične izložbe jučer je u Muzeju antičkog stakla održana press konferencija za novinare na kojoj je o izložbi govorio sam autor dok je ravnatelj muzeja Ivo Fadić najavio program muzeja do kraja ove godine. Anton Vrlić, nekadašnji student poznatog hrvatskog umjetnika u staklu Raula Goldonija, nakon dugogodišnjeg bavljenja slikarstvom i sam se odlučio okušati u tehnici rada sa staklom.
– Do prije 15-ak godina intenzivno sam se bavio slikarstvom. No, u jednom momentu shvatio sam da hrvatsko staklo nije dobilo jednu novu priču u suvremenom oblikovanju, odnosno nema nastavak i kontinuitet koji su nekad započeli Motika i Goldoni kao veliki staklari. Radeći vitraj za jednu crkvu u Sinju shvatio sam da naše staklo nema baš neki visoki status i počeo sam se intenzivnije baviti staklom, ispričao je Vrlić. Od tog trenutka počela je njegova priča. Svoju ljubav prema staklu i važnost napredovanja tog segmenta u umjetnosti nastoji prenijeti i na svoje studente na zagrebačkoj Akademiji. Njegov rad na Akademiji započeo je prije osam godina i nastavio se do danas, kada predaje kolegij “Tehnike i umjetnost stakla” u sklopu kojeg studentima nastoji prikazati tehnike i mogućnosti oblikovanja u staklu.
Inspiracija – lego kockice
Njegov ciklus “Stakleni gradovi” nastao je u posljednje dvije godine, a kako je do njega došlo ispričao je sam autor.
– Radi se o jednom ciklusu koji je nastao nimalo slučajno. Iz moje monografije vidi se da već 90-ih godina nastaju porušeni gradovi, crni i bijeli, a u novije vrijeme s više nade i optimizma krenuo sam na staklene gradove. Za dio inspiracije zaslužne su i lego kockice idealne za slaganje gradova. Umjesto njih ja sam se poslužio staklom. Primjetio sam da se u tom svijetu staklenih radova jako dobro mogla stvoriti sinergija mog iskustva kroz boju, plohu i liniju. Sve se to spojilo u tom gradu, u jednoj sveukupnoj mogućnosti mog djelovanja kao likovnjaka, rekao je Vrlić. Na taj način nastala su njegova tri grada koja će biti posatvljena na izložbi. Prvi od njih nosi koncept zapada s puno efekata i svjetla, drugi je istočni, spontaniji i romantičniji s više neobičnih oblika, a na trećem je pretpovijesni zeleni grad oblikovan kao slobodna monolitna forma. Uz tri grada na izložbi će biti prikazana i slobodna forma od desetak staklenih figura kojima autor nastoji prikazati presjek svog osobnog razvoja u staklarstvu u zadnjih petnaestak godina.
Na press konferenciji održanoj u Zadru Anton Vrlić oglasio se i po pitanju medijskog spora koji je u medijima pokrenula dizajnerica Gordana Drinković nakon što je Vrlića optužila za plagijat i preuzimanje njezine ideje za projekt “Stakleni gradovi”.
– Temom grada bavim se već 15-ak godina i staklo je samo jedan od medija u kojem sam krenuo dalje na tom svom putu. Kolegica koja je pokrenula tu temu smatra da samo ona ima pravo na naslov “Stakleni grad” koji mi je jednom prilikom spomenula. Još tad sam joj izrazio zadovoljstvo činjenicom da više ljudi radi na istu temu različite poetike jer umjetnost tako i nastaje. Na njezinu optužbu jednostavno sam odgovorio konstatacijom koja je naravno i ireleventna, a to je da su mnogi umjetnici radili na iste teme različite poetike. Zamislite da je netko Meštroviću ili Michelangelu zabranio da itko napravi na temu pijeta još svoju poetiku i svoj rad u to vrijeme ili poslije. Dakle, tema grada je potpuno otvorena tema, ali poetika kojom se ja bavim, a to je jedan sklop slikarsko-kiparsko-grafičkog spoja u više medija u jedan koherentan ciklus kao što je stakleni grad, različita je od kolegičine poetike. Nema nikakve zabrane ili razloga da na to stavim isti taj naslov. To što ta kolegica svojata taj naziv izaziva čuđenje među mojim kolegama jer se zapravo radi o osobi koja nije akademski obrazovana. Ona se bavi tim u slobodno vrijeme, na što naravno ima puno pravo, ali vidi se da nije bila dovoljno prisutna u svijetu umjetnosti da bi shvatila da mnogi umjetnici rade na temu mrtve prirode pa tako i staklenog grada u različitim poetikama, rekao je Vrlić.
Izložbe u MAS-u do kraja godine
Uz Antona Vrlića i predstavljanje njegove izložbe ravnatelj muzeja Ivo Fadić najavio je program koji nas očekuje do kraja godine. U sklopu toga najavio je i jednu veliku izložbu s impresivnim eksponatima dosad neviđenim u Zadru.
– Paralelno s izložbom Antuna Vrlića u velikoj dvorani gdje nam je bio Apoksiomen imamo jednu zaista veliku izložbu stakla iz Muzeja Slavonije. Postavit ćemo više od petsto eksponata iz razdoblja secesije. Ona će također biti otvorena u sklopu Dana grada. Trebala bi biti postavljena oko 23. prosinca, a trajat će vjerojatno čak do Uskrsa sljedeće godine, najavio je Fadić. Uz ovu izložbu pred sam Božić bit će postavljena i Botelijeva izložba staklenih motiva kao i nekih do sada neviđenih slika sa zadarskim motivima. Na samom kraju Fadić je najavio i jednu važnu izložbu koja će se održati iduće godine. Radi se o izložbi Ljerke Njerš, vrhunske europske i svjetske keramičarke koja se posljednjih desetak godina bavi i staklom. Izložba će sadržavati njezine staklene uratke.
Na konferenciji su spomenuti i planovi za iduću godinu i nastavak suradnje Antona Vrlića i Muzeja antičkog stakla tijekom jedne radionice za studente koja će biti organizirana slijedeće ljeto u Muzeju. Radionica je namijenjena studentima profesora Vrlića koji su u ovoj akademskoj godini kod njega upisali kolegij “Tehnike u umjetnost stakla” a cilj je da studenti dobiju priliku upoznati se upravo s puhanjem i lijevanjem stakla. Radionica bi trebala trajati nekoliko dana.
Izložba Antona Vrlića koja se otvara sutra započela je u zagrebačkoj Gliptoteci. Njena druga etapa održava se u Muzeju antičkog stakla gdje će izložba ostati postavljena do 10. prosinca nakon čega se seli u Galeriju Juraj Klović u Rijeci. Svi zainteresirani za staklo i umjetnost stakla trebali bi sutra ili u narednih dvadesetak dana posjetiti Muzej antičkog stakla jer će imati priliku pogledati jedinstveni uradak vrhunskog umjetnika.
 


Radionice:


U sklopu izložbe Antona Vrlića u Muzeju antičkog stakla održat će se i dvije radionice te jedno predavanje. Radionice će se održati 17. i 18. studenog od 9 do 12 sati a na njima će autor pokušati u radionici stakla neke svoje skice pretočiti u djela. Predavanje “Tehnike i umjetnost stakla” održat će se 17. studenog u 19 sati. I radionice i predavanje namjenjeni su svim zainteresiranim građanima.