Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Život u nama nepoznatom svijetu

14.11.2010. 23:00
Život u nama nepoznatom svijetu


Ivančić i Aščić su u Arsenalu predstavili novosnimljeni materijal u Ugandi, Kongu i Ruandi, a želja im je potaknuti mlade na participiranje u društvu. Predstavili su i hrvatskog misionara fra Iliju Barišića koji 38 godina djeluje u DR Kongu i pomaže ljudima koji su svakodnevno suočeni s teškim uvjetima života i strahom za sigurnost


U Arsenalu je u nedjelju održano putopisno predavanje, s prikazivanjem video klipova edukativno-dokumentarnog filma “Kongo” i fotografija, a u cilju promicanja civilizacijskih i kulturnih vrijednosti, te vjerodostojnog informiranja publike o značajkama manje poznatog svijeta i skromnom životu tamošnjih stanovnika, kako su najavili predavači Hrvoje Ivančić i Miro Aščić.
Hrvoje Ivančić, dipl. profesor povijesti, snimatelj i fotograf, poslije završenog studija posvetio se istraživanju na brojnim putovanjima preko cijeloga svijeta. Neka od njih kasnije je nazvao  “Čamcem od Zagreba do Crnog mora”, “Istraživanje sirijske pustinje”, “Pleme Kalasha – potomci Aleksandra Makedonskog”. Sa svojih je putovanja donio stotine fotografija i desetke reportaža koje je objavio u eminentnim tiskovinama poput Meridijana, Drva znanja, Obzora, Turist plusa, te na brojnim portalima. Stalni je zaposlenik Karlovačke televizije TV4R, a mnoge reportaže su mu objavljivane i na HRT-u. Njegova izložba “Put u Kathmandu” prošle godine gostovala je u Arsenalu. Održao je niz predavanja u knjižnicama, pučkim otvorenim učilištima, multimedijalnim dvoranama i gimnazijama.
Miro Aščić, dipl. novinar, zaposlen je u Informativnom programu HTV-a. Prije nekoliko godina posvetio se vanjsko-političkim temama. Snimio je dokumentarni film o argentinskom gospodarskom slomu i brojne reportaže o hrvatskoj zajednici u toj zemlji. U Boliviji je snimio dokumentarac o socijalističkoj revoluciji prvog indijanskog predsjednika u toj zemlji, Eva Moralesa, a također i reportaže o La Pazu, zabačenim indijanskim naseobinama uz rijeku Beni, Menonitima, koki – svetoj andskoj biljci. U Africi je za nacionalnu televiziju snimio 50-ak reportaža iz sedam zemalja. Neke od najzanimljivijih reportaža bile su: djeca vojnici u Kongu, rudnici zlata u Kongu, djeca s ulice u Keniji, dječja prostitucija u Keniji, Masaji u Keniji, svjedoci genocida u Ruandi, ratovi u Kongu, zaraženi sidom u Ugandi, Pigmejci u Burundiju, mirovna misija u Čadu. Snimao je i u Indiji, Grčkoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Italiji.
Ivančić i Aščić su u Arsenalu predstavili novosnimljeni materijal u Ugandi, Kongu i Ruandi, a želja im je potaknuti mlade na participiranje u društvu. Predstavili su i hrvatskog misionara fra Iliju Barišića koji 38 godina djeluje u DR Kongu i pomaže ljudima koji su svakodnevno suočeni s teškim uvjetima života i strahom za sigurnost. U borbi za poboljšanje života lokalnog stanovništva u izoliranim  mjestima na rubu ekvatorijalne prašume, fra Ilija gradi nove škole i prihvatilišta, a jedina plaća koju želi i ima je osmijeh na licima djece. Kongo je već 38 godina njegova druga domovina, a rat, nesigurnost, pobunjenici i gladni njegova su stvarnost. Unatoč tome, fra Ilija Barišić s nevjerojatnom žilavošću i životnom energijom nastavlja pomagati i graditi škole po izoliranim selima Konga.
Uz priređeni program autori su prodavali i prigodne DVD-e, kao i fotografije napravljene tijekom boravka u Africi.