Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bibinjskim studentima kasne stipendije!

14.11.2011. 23:00
Bibinjskim studentima  kasne stipendije!


Načelnik Šimunić i drugi političari pred izbore se hvale da ulažu u studente, ali to je samo pola priče. Prava je istina da su stipendije neredovite. Nama roditeljima čija djeca studiraju izvan Zadra puno bi značilo da obećanih 500 kuna dobivamo svaki mjesec, kaže Ana Lenkić čije djete studira u Splitu


Bibinjski studenti općinske stipendije dobivaju s odgodom od godinu dana. Tek je u rujnu ove godine na račune studenata uplaćena prva rata stipendija za akademsku godinu 2010./2011.
– Načelnik Šimunić i drugi političari pred izbore se hvale da ulažu u studente, ali to je samo pola priče. Prava je istina da su stipendije neredovite. Nama roditeljima čija djeca studiraju izvan Zadra puno bi značilo da obećanih 500 kuna dobivamo svaki mjesec. Vremena su teška, a djeci treba plaćati stanarinu i druge obaveze. Za ovu akademsku godinu zahtjevi će se primati tek za Uskrs iduće godine, a onda možete misliti kada će početi plaćati stipendije, kaže Ana Lenkić čije djete studira u Splitu.
Načelnik Općine Bibinje Nino Šimunić ističe da Općina Bibinje do sada ni jednom studentu nije ostala dužna lipu i da se uvijek poštuje ono što je potpisano ugovorom.
– Ugovorom nije određeno vrijeme isplate stipendija, ali one će biti isplaćene do kraja godine kao i uvijek do sada. Mislim da roditelji trebaju biti svjesni kakva su vremena i zahvalni što Općina izdvaja sredstva za studente, pri čemu je naš jedini kriterij da njihovo djete redovno studira. Gledamo pomoći i izvanrednim studentima čije se obitelji nalaze u teškoj socijalnoj situaciji. Općina Bibinje je u zadnjih nekoliko godina isplatila preko 1,5 milijuna kuna stipendija.
Stipendije se mjesec za mjesec isplaćuju u Općini Stankovci, kako kaže načelnik Željko Baradić.
– Studenti koji imaju pravo na stipendiju do 15. u mjesecu na svoj račun dobivaju 800 kuna. Ove godine imamo najveći broj stipendista do sada, njih trideset i jedan. Prijavilo ih se trideset i dvoje, ali jedan nije ostvario pravo jer ponavlja godinu. Koliko imam informacije smanjene su državne stipendije pa su se studenti odlučili primati našu koja je, izgleda, veća.
U Općini Lišane Ostrovičke od ove godine napustili su praksu stipendiranja studenata. Općina je tu odluku donijela dijelom zbog financijske situacije, ali i zbog stava studenata prema mjestu.
– Studenti su bahati, bezobrazni i nekooperativni. Mi smo mala općina i moramo se oslanjati na vlastite snage. Kada nešto organiziramo, obratimo se našim poduzetnicima, a studenti nikada nemaju vremena, odnosno ne žele. Moj savjet im je da zagriju stolicu, dođu do prosjeka ocjena iznad 4,5 i ostvare pravo na državnu stipendiju, kaže načelnica Općina Lišane Ostrovičke Ivana Dević.