Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mrtav umoran napunio koš Križevaca

14.11.2011. 23:00
Mrtav umoran napunio koš Križevaca


Još uvijek vrtim utakmicu po glavi i nije mi jasno kako smo uopće uspjeli odigrati 50 minuta na onakvoj energetskoj razini. Nestvarno mi djeluje da smo uspjeli izvući produžetak pa na kraju slaviti – kazao je Čakarun


Kakva je to bila utakmica u subotu navečer u Jazinama. Košarkaši Sonik-Puntamike ponovno su za samo 20 kuna, koliko košta ulaznica za utakmicu, ponudili malobrojnoj publici pravi košarkaški užitak zašećeren na kraju pobjedom. Prava je šteta što Zadrani dobiju poriv za veću posjetu Jazinama samo kada dolaze kapitalci iz metropole poput Cibone, Cedevite i Zagreba, a pomalo podcjenjivački shvaćaju momke u zelenom koji uistinu iz kola u kolo pružaju zanimljivu košarku, vrijednu u svakom slučaju pogledati uživo. Pored Puntamičana vrijedno je bilo vidjeti kakvi su ti Križevci koji su pobijedili i Zadar u prvom kolu. A u tom prigorskom prvoligašu kurioziteta radi, trenutačno ima više Zadrana nego u sastavu s Višnjika. Križevčani su se predstavili u skladu s pozicijom na ljestvici te nisu nimalo igrali podređenu ulogu. Imali su u nekoliko navrata meč lopte, no uporni i borbeni igrači Nevena Plantaka jednostavno nisu htjeli pustiti još jednom bodove iz Jazina. Jurjević je održao zelene na životu tricom u posljednjim sekundama regularnog dijela, Vraneš mu je dao ruku spriječivši Jurlinu blokadom u zadnjoj sekundi da pogodi pobjednički koš, dok je Marić donio odluku pogođenom dvicom i slobodnim bacanjima na kraju drugog produžetka. Međutim, pravog junaka treba tražiti u Marijanu Čakarunu koji je ponovno upisao dvostruko-dvostruki učinak (26 poena i 11 skokova), a u nedostatku Šarlije koji je izletio s pet osobnih imao je ultra težak zadatak protiv kvalitetnih križevačkih centara. No, pokazao je da je igrač na kojeg se u svakom trenutku trener može osloniti.
– Još uvijek vrtim utakmicu po glavi i nije mi jasno kako smo uopće uspjeli odigrati 50 minuta na onakvoj energetskoj razini. Nestvarno mi djeluje da smo uspjeli izvući produžetak, pa na kraju slaviti. Križevci su me se jako dojmili, imaju odlično posloženu momčad prepunu iskustva i kvalitete tako da ova naša pobjeda još više dobija na težini. Nakon što je Šarlija izašao nisam vjerovao da ću izdržati u borbi s Grgatom i Čolakom pod košem. Bio sam prebijen od umora nakon utakmice, ali i presretan što se sav trud isplatio. Ponosan sam na svoje suigrače kako su odigrali sa srcem i vjerom u pobjedu. Takav pristup se uvijek kad tad isplati – kazao je Čakarun na prvu iako je svjestan da mnogo toga nije štimalo pogotovo na početku utakmice.
– Ušli smo u utakmicu premekano što nije naš običaj. Vjerojatno nam se u glavama dogodio neki kratki spoj. U nekim manjim utakmicama možda bi to prošlo nezapaženo, no protiv protivnika, kao što su Križevci, jednostavno takav pristup ne prolazi. Nije izgledalo dobro na njihovih plus 9 (12:21), no brzo smo se trgli, povezali nekoliko dobrih obrana i vratili se u egal utakmicu. Čak smo i poveli sedam razlike, no brzopleto smo odigrali u tim trenucima pred poluvrijeme što su Križevčani vješto iskoristili za povratak na dva minusa.
I u drugom poluvremenu ste većinu vremena gledali u leđa gostima.
– Zaostajali smo, no ne puno. Napadački su Križevčani izuzetno moćni te je bilo teško zaustaviti ih. Svih pet igrača na parketu su izuzetno opasni napadači, pa je teško bilo složiti nekoliko obrana u nizu. Trebao nam je taj šut kojeg dugo vremena čekamo i srećom se otvorilo Jurjeviću na kraju za hvatanje produžetka.
U prvom produžetku ste 37 sekundi prije kraja imali plus šest, no prokockali ste ih. Moglo vas je to koštati na kraju pobjede.
– Napravili smo dosta grešaka u utakmici, ali smo isto tako napravili dosta briljantnih stvari. Mladi smo, neiskusni i upozoravali smo cijelo vrijeme da su oscilacije nešto sasvim normalno za ovu momčad. U tim posljednjim trenucima prvog produžetka umjesto da stanemo i odigramo mudro i racionalno, zaletavali smo se bezglavo prema košu kao da mi hvatamo zaostatak, a ne gosti. Sreća da smo karakterno jaki, pa smo unatoč tom gubitku prednosti ipak odigrali još bolji drugi produžetak u kojem Križevci nisu pronašli pravo rješenje.
Već u petak (prijenos na Sportklubu) gostujete u Slavonskom Brodu kod Svjetlosti.
– Očekuje nas teška utakmica u kojoj je favorit domaćin. Lani smo u Brodu pobjedom čekirali kartu za Ligu za prvaka, pokušat ćemo nešto slično u petak, no protiv takvog protivnika u njegovoj dvorani ne može se obećati ništa drugo osim da ćemo dati naš maksimum i u tome treba tražiti priliku da eventualno iznenadimo – zaključio je Čakarun.


Bacanja loša zbog umora




Čak 18 promašenih bacanja (26-44) primjetno su naškodili ambicijama Puntamičana da ranije privedu utakmicu kraju. Taj segment ove sezone nije na vrhunskom nivou i trener Plantak je istaknuo da se to mora hitno korigirati. Marijan Čakarun ne spada među tu skupinu igrača, jer je utakmicu zaključio s omjerom 10-10 s linije za bacanja.
– Teško je stvarno zadržati ruku mirnom kada se igra tako žestoka obrana. Nastupi umor koji je velika prepreka na bacanjima. Ne može se postići prava razina koncentracije i onda lopte cure van. Jednostavno ta slobodna bacanja treba pripisati umoru koji nije nimalo čudan s obzirom kako se trošimo tijekom utakmice.