Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Narodi Nahuatla vjerovali su kako je ovaj svijet samo iluzija

Autor: Valentina Mlađen

14.11.2012. 23:00
Narodi Nahuatla vjerovali su kako je ovaj svijet samo iluzija

Foto: Vedran SITNICA



Filozofija tih naroda koji su svi govorili zajedničkim jezikom nahuatl specifična je jer nije racionalna kao naša filozofija, već je intinuitivna, rekli bismo iracionalna – Jerko Grgić


Obilježavanju Svjetskog dana filozofije pridružila se i Udruga Nova Akropola i to nizom događanja, a jedno od njih bilo je i predavanje “Filozofija Nahuatl” Jerka Grgića u srijedu u Gradskoj knjižnici Zadar.
Predavanje je održano i kao svojevrsna najava istoimene knjige Miguela Leonea-Portilla, jednog od najvećih proučavatelja filozofije i naroda Astečkog carstva koji su svi govorili zajedničkim jezikom nahuatl.
Kako je pojasnio Grgić, predavanje je održano s namjerom da se javnost upozna s veličanstvenom kulturom o kojoj se još uvijek ne zna dovoljno i koju se najviše vezuje uz krvave obrede iako su oni bili samo dio šarolike kulture ove civilizacije, no nikako njezin temelj.
– Filozofija tih naroda koji su svi govorili zajedničkim jezikom nahuatl specifična je jer nije racionalna kao naša filozofija, već je intinuitivna, rekli bismo iracionalna. Oni nisu nastojali precizno definirati pojmove i svemu dati neko ime, objašnjenje i svrhu kao mi jer su smatrali kako je ovaj svijet iluzija i jedino što može čovjek jest nadići ga i dokučiti ono što je iza njega, pojasnio je Grgić.
Filozofiju nahuatl izuzetno je teško definirati pojmovima upravo stoga jer pojmovi za narode nahuatl nisu bili najbitniji, oni su tragali za duhovnim, onim što se obično ne može definirati ovozemaljskim. Grgić je tijekom predavanja okupljenima približio ovu složenu tematiku kao uvod u knjigu Leonea-Portille koji je sakupio sve preostale dokumente i podatke o bogatoj filozofiji i kulturi naroda Astečkog carstva, a koji su preostali nakon osvajačkog pohoda na Meksiko.
Uz predavanje kao dio obilježavanja Svjetkog dana filozofije u prostorijama Udruge Nova Akropola postavljena je i izložba o kulturi Azteka koja se može pogledati od ponedjeljka do četvrtka, u vremenu od 18 do 21 sat, a ulaz je slobodan.