Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani u katedrali molili za oslobađajuću presudu

Autor: Velimir Brkić

14.11.2012. 23:00
Zadrani u katedrali molili za oslobađajuću presudu

Foto: Vedran SITNICA



Bože, prosvijetli suce u Haagu i vrati nam naše generale u našu domovinu, poručio je Bolobanić
Molimo dragog Boga i Majku Božju da nas oslobode krojača istine u Haškom tribunalu i oslobode naše generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, nakon svete mise u zadarskoj katedrali Sv. Sošije iznio je stav branitelja Ante Martinac, predsjednik županijske Koordinacije braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, kojima je prihvatljiva jedino oslobađajuća presuda. Ipak, bude li presuda drukčija, branitelji će, dodaje, to dostojanstveno prihvatiti.
– Želimo i molitvom dati podršku našim generalima, da znaju da je hrvatski narod uz njih te da u najtežim i odlučujućim trenucima neće biti ostavljeni sami, rekao je Boris Mužanović, predsjednik zadarske podružnice udruge “Zavjet”.
– Iako svi znaju kako je riječ o političkoj optužnici, svejedno očekujemo oslobađajuću presudu. Svi smo mi Ante Gotovina i Mladen Markač. Ovo je povijesni dan za Hrvatsku, kaže Mužanović.
U okviru svehrvatske akcije “Zajedno i dostojanstveno za istinu” u dupkom punoj katedrali u vjerničkom mnoštvu nazočili su predstavnici svih zadarskih braniteljskih udruga. Pored njih su bili zadarski župan i gradonačelnik, Stipe Zrilić i Zvonimir Vrančić. Nije bilo zastava i parola, tek je Željko Bonato iz Vira u prvom redu u rukama držao sliku generala Gotovine s natpisom – heroj.
Nakon molitve krunice svetu misu za generale u zajedništvu s čak 24 subraće svećenika predvodio je generalni vikar mons. Milivoj Bolabanić, koji je na početku pročitao poruku generala.
– Molimo se za suce suda, da im Bog rasvijetli dušu, da spoznaju istinu o odlučnosti jednog malog naroda da brani svoju slobodu, koju je Bog podario svim ljudima na zemlji, istaknuo je mons. Bolobanić.
Nadamo se oslobađujućoj presudi, ali naša potpora neće nestati nakon bilo kakve presude u Den Haagu.
– Održali smo se u raznim nedaćama, snagom vjere smo obranili predziđe hrvatstva. S Božjom pomoći obranili smo se od najezde Turaka, obranili smo se i u Domovinskom ratu. Sačuvajmo sjećanje na smrt naših branitelja, koji su nam dali svoje živote, naglasio je generalni vikar.
– Istina uvijek pobjeđuje. Bože, prosvijetli suce u Haagu i vrati nam naše generale u našu domovinu.


 OKUPLJANJE POČINJE KRUNICOM U SV. ŠIMI


Središnje okupljanje potpore generalima Gotovini i Markaču i praćenje prijenosa presude Žalbenog vijeća  Međunarodnoga suda u Haagu generalima bit će na   Trgu bana Josipa Jelačića  u Zagrebu, gdje će otputovati  i brojni zadarski branitelji, dok će u Zadru biti na Narodnom trgu. – Zadarski branitelji će ispred crkve sv. Šime do 8 sati  moliti krunicu.  Potom će krenuti na  Narodni trg “kod  sata”,  gdje će se preko velikog video zida pratiti izricanje presude, u ime predstavnica 24 zadarskih braniteljskih udruga rekao je Davor Prtenjača, predsjednik  Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije.