Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Grgurovićeva knjiga bit će scenarij za film?

14.11.2013. 23:00
Grgurovićeva knjiga bit će scenarij za film?


Zadrani su jučer bili među viđenijima na Interliberu, 36. međunarodnom sajmu knjiga u Zagrebu. U velikom su broju došli na promociju knjige Dražena Grgurovića, bivšeg dogradonačelnika Zadra, sadašnjeg dopredsjednika Gradskog vijeća i liječnika po struci, “Doktor na otoku” u izdanju riječke izdavačke kuće Adamić. Osim samog autora te glavnog urednika i direktora kuće Adamić Dragana Ogurlića u promociji je sudjelovao i ugledni redatelj Branko Lustig, ulomke su čitali glumci Doris Pinčić, Duško Modrinić i Denis Brižić, a program je vodio pravi bodul, Ante Mihić iz Sali.
Sve je počelo na Film Forum festivalu
Ogurlić je na samom početku rekao kako je ova knjiga nešto što bi u budućnosti moglo poslužiti kao scenarij za film, a Grgurović je predstavljajući knjigu priznao kako je samo pisanje krenulo iz prepričavanja jedne otočne zgode na filmskom festivalu u Zadru kada su mu rekli kako je to zgodna tematika za scenarij, pa je krenuo u zapisivanje.
– Ja ne mislim za sebe da sam nekakav pisac i nemam osjećaj da je ovo išta više od pokušaja da se opiše snalaženje jednog mladog liječnika kroz mnoge zgode i nezgode te šaljive situacije, kada na početku svoje karijere dolazi raditi na otok. Iako se sve ovo događalo prije dvadeset godina, i dan danas rado ih prepričavam kao anegdote u različitim društvima, kazao je Grgurović naglasivši kako je ovo mala nepretenciozna knjižica koja pokušava opisati kako se osjećao kada je prije dvadeset godina došao živjeti i raditi na otok Ugljan.
– Knjiga je posvećena bodulima i mom starom koji nije bio bodul, ali ih je dobro upoznao dolazeći kod mene na otok. Mnogi od tih bodula poslužili su kao inspiracija za likove u ovoj knjizi, napomenuo je autor zahvaljujući mnogima poimence koji su sudjelovali u nastanku i realizaciji ove knjige.
Posebno je istaknuo Branka Lustiga koji ju je pročitao dok je još bila samo skup papira i odmah povratno odgovorio pozitivno što mu je bio poticaj da to svoje, kako ga je nazvao “nepretenciozno djelo na stotinjak stranica” i završi. Lustig je pozitivno o djelu govorio i jučer u Zagrebu.
“Fritula parti”
– Kad sam čitao prvi puta ovu knjigu bilo mi je to jako zgodno, iako moram priznati da sam ja kraj malo drugačije zamišljao, možda s kakvom ljubavnom pričom i bijegom doktora i njegove ljubavi s otoka, pa bi to bila jedna zgodna sapunica, našalio se Lustig.
Kako je uz standardni jezik Grgurović u svom djelu, u dijalozima otočana, koristio čakavsko narječje, za kraj je glumac Denis Brižić, Prečanin porijeklom, pročitao ulomak duhovitog dijaloga izmedju dvojice otočana i ne samo oduševio interpretacijom već i nasmijao publiku.
Promocija je zaključena uz stihove klape Nandino i kako ga je Lustig nazvao “fritula partijem” te čestitkama autoru koji će, htio – ne htio, u Zadru od sada glasiti i kao pisac.