Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Protiv zaborava i nestajanja riječi

14.11.2013. 23:00
Protiv zaborava i nestajanja riječi


Rječnik sadrži više od dvije tisuće i sedamsto riječi škabrnjskog kraja, na preko 170 stranica. Bašić je kazao kako je sve počelo prije 15-ak godina kada je uočio da brojne starinske riječi nestaju iz svakodnevnog govora


U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice zadar u srijedu navečer je predstavljen Rječnik govora mjesta Škabrnje.
Nakon nedavno predstavljenog rječnika otoka ista imali smo priliku prisustvovati predstavljanju još jednog vrijednog djela Autor knjige je Mile Bašić, a osim njega knjigu su predstavljali prof. dr. Mile Mamić, Kazimir Šćiran, prof., i Ante Milković, dipl. ing.
Rječnik sadrži više od dvije tisuće i sedamsto riječi škabrnjskog kraja, na preko 170 stranica. Bašić je kazao kako je sve počelo prije 15-ak godina kada je uočio da brojne starinske riječi nestaju iz svakodnevnog govora.
– Bio sam ustrajan, uzeo sam bilježnicu s nakanom da u nju zapišem svaku izvornu, a već pomalo zaboravljenu riječ moje rodne Škabrnje i okolnih sela. Ta je bilježnica uvijek bila sa mnom, pa i na mom radnom stolu i školi, kazao je Bašić istaknuvši kako bi mu najveće zadovoljstvo bilo kad bi se ova knjiga našla u rukama njegovih Škabrnjana, a još veće kad bi se našlo nekoliko mlađih i stručnih ljudi koji bi nastavili njegov rad.
Profesor Kažimir Šćiran, koji je uz ostale predstavljače jako pomagao autoru u nastanku rječnika, je kazao kako danas postoji potreba da se hrvatskom jeziku posveti sve veća pozornost. Istaknuo je potrebu sve veće afirmacije zavičajnog jezika, na razini tiskanih i elektronskih medija.
– U njima su naši običaji i bogatstvo, istaknuo je Šćiran.
Na predstavljanju je gostovao KUD Škabrnja, a dvorana je bila puna do posljednjeg mjesta.