Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Bajramsko sijelo okupilo zadarske Bošnjake

Autor: Ivan Stagličić

14.12.2008. 23:00
Bajramsko sijelo okupilo zadarske Bošnjake

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ni u jednom drugom dijelu Hrvatske se ne događa da svih sedam nacionalnih manjina uređuje zajedno jedan časopis i po tome smo pokazali da je ova Županija ne samo najljepša i najpropulzivnija gospodarski nego da ima i još jednu novu snagu i da sve njene manjine zajedno djeluju i surađuju ne samo s hrvatskim narodom zajedno nego i međusobno, kazao je dožupan Josip Miletić
U organizaciji Udruge bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije, održano je u subotu Bajramsko sijelo na kojemu se okupio veliki broj pripadnika ove zajednice sa zadarskoga područja ali i iz mnogih drugih hrvatskih županija. Kako nam je kazao predsjednik Udruge bošnjačke nacionalne zajednice Haso Salihović, iako je ovo drugi put da se Bajramsko sijelo organizira u Zadru, po prvi puta je organizirano na ovako veličanstven način kako priliči značaju ovog velikog blagdana.
Gosti iz Ključa
Na sijelu su bili nazočni i brojni uzvanici među kojima i zadarski dožupan Josip Miletić, predsjednik bošnjačke nacionalne zajednice u Hrvatskoj Senad Pršić, efendija Vahid Hadžić, zatim izaslanstvo grada Ključa predvođeno načelnikom Općine Osmanom Ćehajićem, predsjednikom općinskog odbora SDA, Ahmetom Ezerlićem i članovima općinskoga vijeća Elvirom Risovićem, Enesom Sahovićem i Amirom Agićem. Na skupu su također bili nazočni predstavnici svih sedam nacionalnih manjina koje organizirano djeluju na području Zadarske županije.
– Dobro nam došli mili naši gosti iz lijepe nam Hrvatske i drage Bosne i Hercegovine, pozdravio je sve okupljene Haso Salihović koji je pozdravio sve okupljene te najavio “poseban ključ” s kojim će otvoriti ovo sijelo, a to je Kulturno umjetničko društvo Ključ iz Ključa, koje je svojim nastupima i prikazima plesova i pjesama naroda Bosanske krajine pridonijelo posebno lijepom i ugodnom ozračju ovoga druženja. Skup je potom pozdravio i načelnik općine Ključ Osman Ćehajić, koji je istaknuo:
– Ključ je jedan lijepi grad koji se nalazi sto kilometara od Bihaća prema Sarajevu koji broji 22.000 stanovnika i ima ovako lijepo kulturno umjetničko društvo. Ključ se nalazi u prekrasnom području u kojem razvijamo turizam, a 2010. godine tu se organizira i europsko natjecanje u “flying fishingu”. Znam da je grad Zadar isto vrlo zanimljiva turistička destinacija nas iz Unsko-sanskog kantona, a mislim da će i Ključ i Unsko-sanski kanton postati zanimljiva destinacija za građane ovog područja.
Načelnik Ćehajić uručio je potom darove dožupanu Miletiću i predsjedniku bošnjačke nacionalne zajednice Hasi Salihoviću, umjetničke slike nastale na tradicionalnoj likovnoj koloniji koja se organizira u gradu Ključu. Zahvaljujući se gostima iz BiH, dožupan Josip Miletić je između ostalog kazao:
– Koristim ovu prigodu da pozdravim pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice, a također i pripadnike svih ostalih šest nacionalnih manjina u našoj županiji. Prije nekoliko dana smo promovirali naš časopis “Most” koji zajedno uređuje svih naših sedam nacionalnih manjina, što je fenomen u Republici Hrvatskoj i ni u jednom drugom dijelu Hrvatske se ne događa to da svih sedam nacionalnih manjina uređuje zajedno jedan časopis. Po tome smo pokazali da je ova županija ne samo najljepša i najpropulzivnija gospodarski nego da ima i još jednu novu snagu i da sve njene manjine zajedno djeluju i surađuju ne samo s hrvatskim narodom zajedno nego i međusobno, kazao je Miletić te na kraju svim pripadnicima bošnjačke manjine čestitao Kurban Bajram.
Program je zatim nastavljen nastupom KUD-a “Stari Grad” iz Ključa koji su izvodili bošnjačke narodne pjesme i plesove, u čemu im se pridružio i velik dio okupljenih gostiju.
Predsjednik Udruge bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije, Haso Salihović kazao nam je kako ova Zajednica aktivno djeluje zadnje tri godine i djelatnost joj se ponajviše kreće na polju kulturnih aktivnosti i njegovanja narodnih običaja. Osim toga važnu sastavnicu u radu čini i socijalni rad, pomoć nazbrninutima, siromašnima, bolesnima i starijim članovima. Salihović je istaknuo iznimno dobru suradnju koju Zajednica ostvaruje s tijelima grada Zadra i Zadarske županije te kazao kako je grad Zadar odlučio podržati njihov vjerski program i osigurati prostoriju u kojoj bi se muslimanski vjernici u Zadru mogli okupljati i obavljati svoje obrede.