Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od “Miss Stone” do “Vučje noći”

Autor: Ivan Stagličić

14.12.2008. 23:00
Od “Miss Stone” do “Vučje noći”

Foto: Sebastian GOVORČIN



“Dani makedonskog filma u Zadru”, koje organizira Makedonsko kulturno društvo Biljana, otpočeli su u petak prikazivanjem filma “Miss Stone” u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.
– Danas započinjemo s prikazivanjem četiri filma u različitim vremenskim razmacima. Prvi film bit će “Miss Stone”, redatelja Žike Mitrovića, scenarista Đorđija Abadžijeva i Trajče Popova, najavila je ovu projekciju predsjednica Društva Biljana, Mirjana Majić. Okosnica ovog filma je povijesni događaj iz borbe makedonskog naroda za oslobođenje od Otomanskog carstva 1902. godine, a glavna radnja je otmica američke misionarke Helen Stone, koja se našla u vihoru rata.
Film je snimljen 1958. godine i nastupio je na brojnim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima širom svijeta i dobio brojne nagrade. Glavni glumci Olga Spiridonivić i Petre Prličko, dobili su Zlatnu arenu u Puli 1959. Zlatnu arenu dobio je i Vasilije Popović za scenografiju, a film je dobio i počasnu diplomu na Međunarodnom filmskom festivalu u Edinbourghu 1960., kao i na Međunarodnom filmskom festivalu u New Delhiju 1961.
Nakon “Miss Stone”, u sklopu Dana makedonskoga filma će se u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice prikazati filmovi “Prije kiše” Milča Mančevskog (17. prosinca), “Crno sjeme” Kirila Cenevskog (19. prosinca) i “Vučja noć” France Štiglića 22. prosinca.
Sve projekcije počinju u 17 sati, a ulaz je slobodan.